Denník N

Slovensko si požičalo 130 miliónov na dva roky za nulový úrok

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Úročenie štátnych dlhopisov padá v celej eurozóne. Hlavným dôvodom je politika Európskej centrálnej banky, ktorá pre obavy z deflácie spustila veľký program nákupov dlhopisov krajín eurozóny.

Slovensko si prvýkrát požičalo peniaze od investorov na dva roky v podstate za nulový úrok. Pôžička dosiahla 123 miliónov eur a priemerný výnos 0,015 percenta ročne. Niektorí investori však kúpili naše dlhopisy aj za záporný úrok. Boli ochotní akceptovať nielen to, že za dvojročný dlhopis nič nedostanú, ale ešte si za to aj zaplatia.

Úročenie štátnych dlhopisov klesá v celej eurozóne. „Hlavný dôvod je program nákupov Európskej centrálnej banky. Minulý týždeň začala nakupovať dlhopisy krajín eurozóny, ich ponuka na trhu je tak nižšia,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. ECB má každý mesiac nakúpiť dlhopisy v sume 60 miliárd eur, nakupovať chce aj slovenské štátne dlhopisy. Centrálna banka dúfa, že tým odstráni riziko deflácie, teda dlhodobejšieho poklesu cien v eurozóne.

To, že si Slovensko môže požičať za nulový úrok alebo dokonca aj za záporný, predznamenal v poslednom čase vývoj úročenia dlhopisov na takzvanom sekundárnom trhu, teda na burzách. Záporné úroky pri dvojročnej splatnosti dlhopisov má okrem Slovenska aj Nemecko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko, Belgicko a Francúzsko.

A prečo sú investori ochotní vôbec kupovať dlhopisy s negatívnym výnosom? Pretože potrebujú peniaze niekam bezpečne uložiť, a ak nájdu vysoko likvidné dlhopisy hoci aj so zápornou sadzbou, ktorá je nižšia ako záporná sadzba ECB, tak si ich jednoducho kúpia. Keď si banky uložia peniaze v centrálnej banke, platia jej za to ročný úrok 0,2 percenta.

V pondelkovej aukcii dosiahol celkový dopyt po našich dvojročných dlhopisoch 217 miliónov eur.

Slovensko si tiež požičalo 115,7 milióna eur na 14 rokov. Investorom bude za to platiť v priemere úrok 0,77 percenta ročne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie