Denník N

Bratislavský Volkswagen siaha na magickú hranicu 10-tisíc zamestnancov

Volkswagen má v pláne od roku 2012 do roku 2016 preinvestovať v Bratislave 1,5 miliardy eur. Foto - Tasr
Volkswagen má v pláne od roku 2012 do roku 2016 preinvestovať v Bratislave 1,5 miliardy eur. Foto – Tasr

Automobilka vyrobila minulý rok oproti predchádzajúcemu o čosi menej áut. Podpísalo sa pod to Rusko, ale aj príprava na nové modely.

Bratislavská fabrika koncernu Volkswagen zamestnávala ku koncu minulého roka 9 900 kmeňových zamestnancov. To znamená, že medziročne pribrala 500 nových ľudí.

Vedenie Volkswagenu o tom informovalo na dnešnej tlačovej konferencii.

Volkswagen tak šliape na päty tunajším najväčším privátnym zamestnávateľom ako je košický U.S. Steel. Ten aktuálne dáva prácu po započítaní jeho dcérskych firiem asi 12-tisíc ľuďom. Niekde na úrovni vyše 10-tisíc zamestnancov sa pohybuje tunajšie Tesco.

Volkswagen pritom naberal ľudí napriek tomu, že za celý minulý rok tunajšie zastúpenie nemeckej automobilky vyrobilo o čosi menej než v roku 2013. Vtedy sa produkcia fabriky dostala na úroveň 426-tisíc áut zatiaľ čo minulý rok to bolo niečo vyše 390-tisíc áut.

Pod mierny pokles sa podpísal nižší dopyt z Ruska ale tiež príprava výrobných hál na nové modely. Aj investície do nich môžu vysvetľovať, prečo automobilka v situácii, keď jej klesá výroba, prijíma zamestnancov.

Fabrika priebežne prichádza s novými investíciami, pre ktoré náboruje ľudí. Najnovšie má tento rok v máji spustiť do prevádzky novú karosáreň za 600 miliónov eur. Inú karosáreň zasa plánuje zbúrať a postaviť namiesto nej novú, modernejšiu.

Ďalších vyše 300 pracovných miest sa črtá vo fabrike vďaka plánu postaviť tu novú montážnu halu. Detaily nie sú známe, hovorí sa iba o tom, že do nej Nemci investujú vyše 100 miliónov eur.

Môže to súvisieť s príchodom celého modelu Porsche Cayenne na tunajšie pásy. Zatiaľ čo dnes tu pre Porsche robíme iba karosérie, od roku 2017 sa tu má montovať celé Porsche Cayenne. Navyše majú do bratislavského portfólia pribudnúť karosérie pre Bentley.

Dnes z pásov bratislavského závodu schádzajú modely Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii a Škoda Citigo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie