Denník N

Čo Drucker zvládol, čo vzdal, v čom mešká a čo chce stihnúť tento rok

Pozreli sme sa, ako sa ministrovi darilo počas prvého roka. Viaceré veľké projekty majú prísť tento rok, vo viacerých oproti plánom mešká.

Tomáš Drucker patrí k málo ministrom súčasnej vlády, ktorí rýchlo po nástupe do funkcie predložili konkrétny plán zmien. Na papier dal 26 kľúčových projektov a pri niektorých zverejnil aj ich harmonogram. Preto možno po roku skontrolovať, v čom dodržal slovo, v čom mešká, na čom sa aspoň niečo robí a čo už minister vzdal.

Legálne poplatky za prednostné objednanie nebudú

Posledný mesiac je pre ministra Druckera náročný nielen preto, lebo sa do neho verejne obul premiér a jeho šéfa zdravotnej poisťovne aj verejne ponížil zverejnením telefonátu na Facebooku.

Drucker v minulých dňoch priznal, že pred lekármi neobhájil svoj návrh na zavedenie doplnkových ordinačných hodín. Išlo o to, že po tom, ako lekári doordinujú, by mali hodiny pre platiacich pacientov, ktorí chcú prísť napríklad po práci na presne určený čas a platili by za výkon; suma mala byť do 30 eur.

Keďže sa s lekármi na tom nedohodol, úplne od tohto projektu ustúpil. Pritom ešte pred polrokom sľuboval, že to bude hotové do konca roka 2016. „Nedozreli sme na tento koncept,“ hovorí dnes Drucker (nominant Smeru).

A vníma to ako svoje zlyhanie? „Nie,“ odpovedá. Výsledkom jeho stretnutí s lekármi v krajoch podľa neho je, že lekári by chceli mať spoplatnené zdravotníctvo a 30 eur je im málo. „Chceli by 300 eur,“ povedal minister. „Nebudem navrhovať niečo, za čo budem len kritizovaný zo všetkých strán,“ povedal.

Nesúhlasia s tým totiž podľa neho ani pacienti. A to hovorí aj napriek tomu, že vo viacerých prieskumoch, dokonca aj tých, čo si dalo robiť samo ministerstvo, sú pacienti ochotní zaplatiť za objednanie sa na konkrétny termín.

To však minister zaviesť nechce. „Je to z môjho presvedčenia,“ povedal. A tak ostane situácia veľmi podobná ako dnes. Aj keď minister sľubuje silnejšie kontroly a väčšie sankcie za vyberanie poplatkov, ktoré nie sú v súlade so zákonom. Ale celkovo dnes systém nefunguje. Lekári, ktorí boli zvyknutí za prednostné vyšetrenie vyberať napríklad desať či 15 eur, zadarmo na konkrétny termín objednávať nechcú.

Niektorí lekári sa o to ani nepokúsili. U niektorých sedíte hodiny v čakárni, iní dajú ráno poradovník, kde sa zapíšete a vrátite sa napríklad o tri hodiny, keď ste na rade. Ani jeden systém nie je propacientsky, ale zjavne sa tak rýchlo nezmení.

Zmeny v pohotovostiach meškajú

Medzi projektmi, ktoré mali termín, bola napríklad veľká zmena v pohotovostiach. Mala ich zhruba polovica zaniknúť, mali sa zaviesť poplatky za zneužívanie a mali sa tiež vybudovať urgentné príjmy v nemocniciach. Ide o miesta, kde chodia pacienti po ordinačných hodinách s ťažkými stavmi – napríklad ak si zlomia nohu, majú silnú reznú ranu alebo napríklad silnú alergickú reakciu.

Drucker chce, aby pacienti v prípadoch, keď s ľahkým ochorením (napríklad s chrípkou) prídu do nemocnice, zaplatili desať eur. Ak by prišli odôvodnene, nezaplatili by nič, teda ani dnešný dvojeurový poplatok, ktorý platia, aj keď prídu so zlomenou nohou alebo silným krvácaním.

Minister pred pol rokom povedal, že zmeny v pohotovostiach budú hotové do konca roka 2016. Zmeny médiám predstavil vo februári, zatiaľ však konečný návrh na zmenu v zákone neprišiel. Ministerstvo tvrdí, že zmeny zatiaľ nepredstavili, lebo chcú dať priestor na diskusiu.

S pohotovosťami súvisia aj zmeny na urgentných príjmoch, ministerstvo na rekonštrukcie nemocníc vyčlenilo 140 miliónov z eurofondov, o ktoré si nemocnice môžu žiadať.

Meškala aj koncepcia novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Minister ju sľuboval do 15. novembra minulého roka. Nakoniec ju predstavili 15. marca, teda o štyri mesiace neskôr, ako plánovali, ale aspoň predložil dobrý materiál, konštatuje napríklad Útvar hodnoty za peniaze. Jeho analytici majú k návrhu viacero výhrad, ale ako celok je to podľa nich dobrá koncepcia.

Čo už urobili

Aby sme len nekritizovali, za rok sa ministrovi podarilo presadiť viacero dôležitých vecí. Tesne po nástupe do funkcie presadil zmenu zákona o lieku, ktorý zabránil vývozu do zahraničia.

„Regulácia špekulatívneho vývozu liekov do zahraničia prináša v praxi pozitívne výsledky, v súčasnosti evidujeme 11-krát menej hlásení o chýbajúcich liekoch v porovnaní s októbrom 2016, pacienti majú k dispozícii až 90 percent liekov, ktoré vlani neboli dostupné,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Aj model kompetencií lekárov má byť platný od marca tohto roka. A do konca marca pripomienkovali projekt novej pracovnej zdravotnej služby.

Ministerstvo tvrdí, že sa im darí napredovať vo veľkých projektoch, ktoré sa už snažili zaviesť viacerí ministri – platbu za diagnózu takzvané DRG a elektronizáciu zdravotníctva. „Aktuálne má Všeobecná zdravotná poisťovňa zazmluvnených 30 nemocníc, ktoré od apríla budú vykazovať výkony formou DRG,“ hovorí Eliášová. V tomto roku je to však dobrovoľné. Ministerstvo predpokladá, že do konca tohto roka budú všetky nemocnice nastavené na tento systém hradenia.

Do elektronizácie je podľa ministerstva pripojených zhruba sto ambulantných lekárov a pripája sa 15 nemocníc a polikliník. V druhom štvrťroku 2017 sa má pripojiť ďalších asi 30 nemocníc a polikliník. Od 1. januára budúceho roka budú všetci poskytovatelia povinní ukladať dáta do elektronickej zdravotnej knižky občana a teda plne využívať systém elektronického zdravotníctva.

Zmeny sa Druckerovi podarilo urobiť aj v nemocniciach, aj keď tie ešte pacienti veľmi nepocítili. Ale je predpoklad, že môžu zlepšiť riadenie a hospodárenie nemocníc. Napríklad viaceré z nich už majú kolektívny riadiaci orgán, teda už nie je zodpovedný len riaditeľ.

Ešte vlani v júni zriadilo ministerstvo Úrad pre riadenie podriadených organizácií, ktorý napríklad hľadá úspory a tiež porovnáva aktivity v prevádzkovej a medicínskej činnosti, obstarávanie nemocníc, mal by obmedziť neefektívne nákupy a nevýhodné zmluvy.

Veľké zmeny do konca roka?

Veľké projekty, ktoré by mali priamo pocítiť aj pacienti, ministerstvo sľubuje do konca tohto roka. Minister Drucker chce, aby sa určil základný balík, na čo by mal mať poistenec nárok a čo mu v plnej miere bude hradiť poisťovňa. Napríklad by sa mohlo zaviesť, že ak pacient nepôjde k všeobecnému lekárovi, ale bude chcieť ísť rovno k špecialistovi, mohol by si za to priplatiť. Je v štádiu rozpracovanosti a súvisí aj s určením štandardných diagnostických a liečebných postupov, ktoré sa pripravujú. V polovici marca už o tom mali hovoriť s odborníkmi, prvé výsledky by mali byť zverejnené v druhej polovici tohto roka a celý projekt by malo ministerstvo odprezentovať počas budúceho roka.

Drucker sľúbil aj to, že optimalizuje čakacie lehoty. Zatiaľ prebieha analytická časť, ktorá by mala byť hotová do konca tohto roka, potom by sa mali pripraviť konkrétne návrhy na ich znižovanie.

Minister chcel aj racionalizáciu siete nemocníc, to znamená, že niektoré nemocnice by sa mali špecializovať a viaceré oddelenia by sa mali zatvoriť. Projekt je v „realizačnej fáze“, v ktorej podľa Eliášovej nastavili porovnávanie oddelení nemocníc podľa špecializácie, určili rozsah účtovníctva, vytvorili schému finančného plánovania aj schému vyhodnocovania výsledkov ich hospodárenia. Tento projekt by mal byť podľa ministerstva hotový do štvrtého štvrťroka tohto roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie