Denník N

Majiteľ Taxi Trendu dal prokuratúre podnet na Uber

Taxíky v centre Bratislavy. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Taxíky v centre Bratislavy. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Fitoš žiada prokuratúru preveriť Uber, ktorý podľa neho porušuje viacero zákonov o taxislužbe. V podobnom spore v Brne súd prikázal Uberu dodržiavať pravidlá taxislužby.

Uber môže mať po predbežnom súdnom opatrení v Brne ďalší problém aj v Bratislave. Majiteľ Taxi Trendu Peter Fitoš podal na Generálnu prokuratúru podnet, v ktorom tvrdí, že Uber porušuje viacero zákonov.

Fitoš v oznámení píše, že zahraničný Uber napríklad ponúka zákazníkom aj vodičov bez licencií, má neoznačené autá bez vstavaného taxametra či svietidla taxislužby.

Uber podľa neho svojou činnosťou vykonáva dispečerské služby na prepravu osôb za finančnú odplatu a prejavuje sa aj ako riadená taxislužba.

Generálna prokuratúra oznámenie posunula z trestného odboru na Okresnú prokuratúru Bratislava 1 a z netrestného na krajskú prokuratúru. Ich hovorca na otázky zatiaľ nereagoval.

Mesto žalobu zváži

Krajský súd v Brne v podobnom prípade rozhodol, že Uber je taxislužba, a musí preto dodržiavať všetky jej pravidlá. Taxislužbou je Uber aj podľa slovenského ministerstva dopravy.

V Brne sa k žalobe taxislužby Lido Taxi Radio pridala aj brnianska radnica. Bratislavský magistrát reagoval, že zváži ďalšie právne kroky, ak taxislužby podajú podobnú žalobu.

Taxikári žiadajú od magistrátu, aby vodičov Uberu kontroloval tak ako aj taxikárov. Mesto tvrdí, že na to nemá kompetencie, no problém rieši a radí sa aj s Prahou a Brnom.

Taxikári pôjdu protestovať na obchvat

Taxikári až do doriešenia problému sľubujú ďalšie protesty, najbližšie sa stretnú v stredu 26. apríla. Ráno o deviatej hodine vyrazia z Petržalky na obchvat smerom von z mesta a potom späť do Lamača. Na Facebooku varujú, že na diaľničnom obchvate pôjdu minimálnou povolenou rýchlosťou 65 kilometrov za hodinu iba v pravom pruhu, aby premávku úplne nezablokovali.

Ku konfliktu sa chcel minulý týždeň vyjadriť predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. Zvolal tlačovú konferenciu, no po piatich minútach prišlo z jeho tlačového oddelenia oznámenie, že ju ruší. Na ďalšie otázky už nereagoval.

SaS zasa navrhla deregulovať podmienky pre taxikárov iba na povinný taxameter a informáciu o cene pre pasažierov. Nepotrebovali by už napríklad psychotesty a zrušili by sa požiadavky na vozidlá. Občianske združenie koncesovaných taxikárov, ktoré stojí za poslednými protestnými akciami, je proti. Tvrdí, že návrh SaS je účelovo vytvorený pre Uber a nechránil by zákazníkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Uber

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie