Denník N

Drucker: Neodchádzam, chcel by som tu sedieť aj o rok

Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček
Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce tento rok rekonštruovať viaceré nemocnice, pripravuje aj ich oddlžovanie.

Posledný mesiac ho kritizoval premiér Robert Fico (Smer), pred pár dňami aj prezident Andrej Kiska. Premiér za to, čo pripravovala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, prezident za to, že ľudia ešte necítia zmeny v zdravotníctve, aj keď podľa neho už uplynulo dosť času, čo je vo funkcii.

Teraz ohlasuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) výrazné zmeny, ktoré by už pacienti pocítiť mali. Chce napríklad zrekonštruovať viaceré nemocnice a nakúpiť do nich prístroje. Má na to pripravených vyše 50 miliónov eur.

„O rok by som tu ešte chcel sedieť,“ povedal Drucker a odmietol tak špekulácie o svojom odchode z ministerstva zdravotníctva. „Neodchádzam,“ povedal. „Teda zatiaľ o tom neviem,“ dodal.

Nové prístroje aj krajšie nemocnice

Podľa Druckerových plánov by tento rok mala prejsť rekonštrukciou Detská fakultná nemocnica v Bratislava. Mal by sa v nej dobudovať urgentný príjem, chirurgicko-intenzívny pavilón, ubytovanie pre rodičov aj centrum jednodňovej chirurgie, ako aj v nej vymeniť okná a výťahy.

Minister by chcel, aby sa rekonštukcia rozbehla v tomto roku a dokončila zrejme na budúci rok alebo až v roku 2019.

Detská fakultná nemocnica by mala dostať aj nové prístroje. Ministerstvo nešpecifikovalo ktoré, dodalo len, že pôjde o „širokú obnovu zdravotnej techniky“.

Kompletnou rekonštrukciou by malo prejsť tepelné hospodárstvo, vnútorné priestory a obvodový plášť Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Dokončené by to malo byť podľa ministerstva o dva roky.

Urgentné príjmy by sa mali vybudovať aj v troch bratislavských nemocniciach – na Kramároch, v Petržalke na Antolskej ulici a v Ružinove. Všetky by sa mali rekonštruovať v tomto roku, odovzdať v budúcom.

Rekonštrukciu chce minister Drucker robiť aj napriek tomu, že plánuje výstavbu novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách. Tá by však mala byť hotová až o päť rokov.

Nemocnice získajú aj nové prístroje. Národný onkologický ústav by mal dostať nový lineárny urýchľovač aj CT prístroj. Nové CT prístroje majú dostať aj Fakultná nemocnica v Prešove a Žiline. Do Žiliny by mal pribudnúť aj röntgen a operačný mikroskop.

Nové urgenty majú byť z eurofondov

Urgentné príjmy by sa mali rekonštruovať aj z eurofondov. Ministerstvo zdravotníctva vytvorilo sieť 32 nemocníc, ktoré by mali mať nárok na to ich čerpať, prihlásiť sa budú môcť od júna.

Zoznam poskytovateľov všeobecnej ústavnej zdravotnej starostlivosti

tab

Má vzniknúť aj šesť špecializovaných urgentných príjmov, kde budú aj traumacentrá, ktoré dnes na Slovensku nie sú. Majú byť v Univerzitnej nemocnici v Martine, Bratislave a Košiciach a vo fakultných nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici a v Poprade.

Už v máji by malo ministerstvo zdravotníctva prísť s návrhom, ako dofinancovať zdravotníctvo. Tento rok má ísť do zdravotníctva 4,4 miliardy eur, čo je o 220 miliónov viac ako vlani. Z tejto sumy dáva štát 1,2 miliardy eur, čo je o 200 miliónov menej ako vlani.

Niekoľko stoviek miliónov môže stáť aj oddlžovanie nemocníc, o ktorom s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer) Drucker rokuje. Dlh štátnych nemocníc je dnes viac ako pol miliardy eur.

Oddlžovanie bude dobrovoľné, budú sa doň môcť zapojiť aj neštátne nemocnice, ak splnia určené podmienky. Ak nemocnica bude chcieť byť oddlžená, bude musieť pristúpiť na zmluvu, ktorá definuje povinnosti nemocnice, napríklad bude musieť mať dozorný orgán a ozdravný plán.

„Ten bude kontrolovať ministerstvo bez ohľadu na to, či ide o súkromný subjekt, alebo verejný,“ povedal minister.

Ak nemocnica nebude ozdravný plán dodržiavať, má dostať sankcie. Tie budú podľa Druckera až do výšky oddlženia.

Koľko budú nemocnice na oddlženie potrebovať, minister zdravotníctva nehovorí. K oddlženiu však musí podľa neho prísť, lebo u mnohých dodávateľov už znížili marže a nie sú pri týchto cenách schopní financovať tri roky služby či tovar.

Ani po oddlžení však Drucker negarantuje, že štátne nemocnice nebudú tvoriť nový dlh. Aj tento rok ho ešte tvoriť budú, ale mal by byť podľa Druckera nižší ako vlani, a to o 30 až 35 miliónov eur. Vlani narástol dlh o zhruba sto miliónov eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie