Denník N

Graf: Vo výbere DPH má Finančná správa stále veľké medzery

Problémom nie sú registračné pokladnice a remeselníci bez bločkov, ale hlavne nadmerné odpočty veľkých subjektov, ktorí sú platiteľmi DPH.

Spotreba domácností je určujúcim faktorom pre príjmy štátu z DPH, podľa Inštitútu finančnej politiky má 70- percentný podiel na celkovom výnose.

Graf porovnáva podiel celkovo vybratej DPH na spotrebe domácností v dvoch rovnako exportne orientovaných ekonomikách – v Českej republike a na Slovensku. Vidíme, že napriek vyššej celkovej sadzbe na Slovensku, ČR vyberá na DPH vyšší podiel spotreby.

Zaujímavý je aj trend – zvyšovať výber DPH sa darí v Českej republike podstatne rýchlejšie. A to bez toho, aby boli povinné elektronické registračné pokladnice, a bez existencie kontrolného výkazu.

Rast úspešnosti podielu vybratej dane na domácej spotrebe v poslednom období malo v podstatnej miere na svedomí zvyšovanie sadzieb, to však nemení nič na celkovo vyššej úrovni aj pri nižšej priemernej sadzbe DPH (Doplnené 17.3.2015 o 17:50).

Tieto skutočnosti naznačujú, že problémom nie sú registračné pokladnice a remeselníci bez bločkov, ale hlavne nadmerné odpočty veľkých subjektov, ktorí sú platiteľmi DPH.

Autor je analytik INESS

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie