Denník N

Začínajú na 590 eurách v hrubom, slovenskí učitelia majú najnižšie platy v rámci OECD

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Naši učitelia dostávajú menej ako polovicu toho, čo majú na výplatných páskach vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

OECD sa pozrela na to, aký je pomer medzi tým, koľko zarábajú učitelia a iní ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Z tohto porovnania vyšlo Slovensko najhoršie zo všetkých 31 krajín. Graf zverejnila v publikácii Education at a Glance 2014.

Pomer platu učiteľa a iného človeka s vysokoškolským diplomom je 0,41. Nad nami sa v porovnaní umiestnilo Maďarsko, Česko a Rakúsko – všetky majú do 0,6. Priemer OECD je 0,88.

V priemere tak učitelia v krajinách OECD zarábajú 88 percent z toho, čo dostávajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí majú od 25 do 64 rokov a pracujú na plný úväzok celý rok, píše OECD v správe.

Najvyšší plat v porovnaní s vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi majú učitelia v Kórei, kde je pomer 1,36, v Španielsku je to 1,32 a Luxembursku 1,26.

Pomer platu učiteľov k platom ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľuďochgraf

 

Na nízke platy učiteľov upozornila aj sieť Európskej komisie Eurydice, ktorá porovnávala platy učiteľov vo verejnom sektore v 27 krajinách Únie a na Islande, v  Lichtenštajnsku, Nórsku a v Turecku. Pozerali sa na obdobie od septembra 2013 do augusta 2014.

Slovensko v tejto štúdii patrí medzi krajiny s najnižšími príjmami, kde patria aj pobaltské krajiny. Ide o údaje o bežných učiteľoch. Najviac zarábajú učitelia v Luxembursku, Írsku či na Cypre.

Podľa štúdie je nástupný plat učiteľov u nás 561 eur, maximálny mesačný plat je 760 eur.  Pri najvyšších mzdách Slovensko predbehla aj Čierna Hora. Pri nástupnom plate je nad Slovenskom Chorvátsko.

Od januára tohto roku sa nástupné  platy učiteľov o niečo zvýšili na 589,50.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie