Denník N

V dražbe o areál na bratislavskej Patrónke zvíťazil Eset, porazil firmu s väzbami na J&T

IT firma ponúkla za areál bývalej vojenskej nemocnice 26,2 milióna eur.

V dražbe o areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke zvíťazila IT firma Eset. Za areál, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra, ponúkla 26,2 milióna eur.

Eset tam chce postaviť svoje nové sídlo aj s vývojovým centrom s inkubátorom na IT startupy a s laboratóriami pre IT študentov.

Informáciu o výsledku dražby nám potvrdil hovorca ministerstva Ivan Netík.

Neverejná dražba sa začala vo štvrtok o 10.00 h. Začínalo sa na sume 24,21 milióna eur. Minimálna suma, ktorá sa mohla prihadzovať, bola 10-tisíc eur. Najčastejšie zúčastnení prihadzovali práve túto sumu.

Kto sa zúčastnil dražby

Dražby sa zúčastnili všetci traja záujemcovia, ktorí dali svoju ponuku v rámci štvrtého kola súťaže. Ministerstvo štvrté kolo následne predĺžilo o neverejnú licitáciu. Vyhovelo žiadosti Esetu, ktorý verejne deklaroval, že má o areál veľký záujem a je ochotný ponúknuť aj vyššiu sumu, ako bola dovtedy najvyššia ponuka v rámci štvrtého kola.

Tú dala firma Forespo Reality 10 s väzbami na finančnú skupinu J&T (viac ako 24 mil. eur). Výsledkom dražby je cena o zhruba 2 milióny eur vyššia.

Okrem Esetu a Forespo Reality 10 sa dražby zúčastnila aj firma Forest Hill Company podnikateľa Františka Hodorovského. Každá z firiem mohla mať na dražbe dvoch svojich zástupcov. Podľa našich informácií sa jej zúčastnil aj Peter Korbačka z finančnej skupiny J&T.

Vyhlasovateľ dražby má víťaza dražby formálne potvrdiť do 15 dní.

Areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke. Foto – TASR

Štyri kolá súťaže

V prípade predaja areálu vojenskej nemocnice prebiehalo už štvrté kolo obchodnej verejnej súťaže. Tri kolá boli zrušené, lebo buď sa nikto neprihlásil (do prvého kola), alebo ministerstvo nebolo spokojné s ponúkanou cenou.

Ministerstvo v prvom kole súťaže ocenilo areál na Patrónke aj s budovami na 32,26 milióna eur. Do súťaže sa však nikto neprihlásil.

Do druhého kola sa prihlásila firma Eset, jej ponuku však ministerstvo neakceptovalo a vypísalo tretie kolo.

Do tretieho kola sa, podobne ako neskôr do štvrtého kola, prihlásili firmy Eset, ďalej Forespo Reality 10 a Forest Hill Company. Aj tretie kolo súťaže bolo zrušené, ponuky neboli pre ministerstvo dostatočne vysoké.

Obálky sa v rámci štvrtého kola súťaže, ktorej jediným kritériom je cena, otvárali koncom februára. Najvyššiu ponuku dala firma Forespo Reality 10 (viac ako 24 mil. eur), tretí Eset ponúkol 23,457 milióna eur.

Kaliňák vyhovel Esetu

Eset už skôr novinárom potvrdil, že po otváraní obálok štvrtého kola súťaže inicioval stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer). Na stretnutí mu predstavili prvotnú štúdiu svojho projektu a deklarovali, že sú ochotní ponúknuť aj vyššiu cenu, ako bola tá najvyššia v štvrtom kole. Kaliňák sľúbil, že ponuku Esetu zváži. Ministerstvo následne rozhodlo o licitačnej aukcii.

„Áno, platí, že tam chceme postaviť vývojové centrum,“ povedala hovorkyňa Esetu Zuzana Hošalová. Chcú si ešte počkať, kým im ministerstvo oficiálne zašle výsledok aukcie. Potom vyhlásia architektonickú súťaž, do ktorej prizvú aj ateliér A11, ktorý im vypracoval prvotnú skicu ich nového sídla.

Eset odhadol, že náklady na nové vývojové centrum pre 1400 ľudí by prevýšili 100 miliónov eur. Predpokladá, že nové centrum tam bude stáť najskôr o 5 rokov.

Ministerstvo chce peniaze z predaja areálu na Patrónke použiť na rozšírenie nemocnice v centre mesta a na nákup zdravotníckeho zariadenia.

Spolumajitelia Esetu sú spolu s redakciou akcionármi Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie