Denník N

Fico najprv vyzval mužov, aby pobozkali svoje ženy, potom ľuďom sľúbil viac peňazí

Premiér Fico dnes oslavoval 1. máj najprv v Žiline a potom v Nitre, kde predstavil chystané zmeny v Zákonníku práce. Foto – TASR
Premiér Fico dnes oslavoval 1. máj najprv v Žiline a potom v Nitre, kde predstavil chystané zmeny v Zákonníku práce. Foto – TASR

Fico sľubuje viac peňazí pre zamestnancov, keďže ekonomike sa darí. No platiť viac majú najmä firmy.

Premiér Robert Fico dnes na oslave Sviatku práce v Nitre a pred nastúpenými ministrami Smeru predstavil opatrenia, ktoré majú zamestnancom zvýšiť mzdy.

Fico najprv žoviálne vyzval všetkých mužov, aby schmatli svoje manželky, priateľky a milenky a pobozkali ich pod čerešňou, ak to ešte neurobili. Potom odprezentoval, ako chcú zmeniť Zákonník práce, keďže ekonomike sa darí a ľudia by to mali cítiť aj na svojich platoch. „Keď sa krajine darí, musí sa to prejaviť aj na mzdách a životnej úrovni ľudí,“ povedal Fico.

Premiér začal tým, že do Zákonníka práce dajú zákaz sociálneho dumpingu, aby lacná pracovná sila zo zahraničia nebrala prácu domácim pracovníkom.

Potom zopakoval, že minimálnu mzdu dvihnú tak, aby už v roku 2018 bola blízko sumy 500 eur a v roku 2019 ju aj prekročila. V tomto roku je minimálna mzda 435 eur.

Fico ďalej povedal, že zavedú 10-dňovú platenú materskú dovolenku pre otcov, na ktorú môžu ísť hneď, keď sa mamičky vrátia z pôrodnice.

Príplatok za prácu v noci sa má zvýšiť z 20 na 50 percent minimálnej mzdy, to znamená z dnešných 50 centov na 1,25 eura na hodinu. Za prácu v sobotu a nedeľu má byť príplatok vo výške 100 % minimálnej mzdy (dnes nie je žiadny) a za prácu cez sviatok 100 % z priemerného zárobku zamestnanca (dnes je 50 %). Vláda chce tiež znovu zaviesť príspevok na presťahovanie sa do iného regiónu za prácou.

„Nech žije prvý máj!“ zakričal Fico na záver svojho vystúpenia

Opozičný návrh nepodporili

Príplatky za prácu v sobotu a nedeľu sa zamestnancom vo fabrikách, zdravotníkom alebo trebárs predavačkám v obchodoch dnes automaticky nedávajú. Zamestnávatelia nemajú takú povinnosť.

Firmy priplácajú povinne svojim pracovníkom len za prácu cez sviatky. Príplatok je 50 % priemerného zárobku zamestnanca a je jedno, či sviatok pripadne na pracovný deň, alebo na víkend.

Za prácu v noci je v tomto roku zvýhodnenie najmenej v sume 50 centov za hodinu. „Najmä ženy mi hovoria, že nočná práca je ťažká,“ povedal ešte v piatok Fico.

Fico s Richterom neprichádzajú s nápadom zvýhodniť prácu cez víkend a sviatky ako prví. Pred mesiacom poslanci Smeru, SNS a Mosta-Hídu nepodporili návrh opozičnej OĽaNO, ktorá navrhla vyššie príplatky za prácu v sobotu, nedeľu aj cez sviatky.

„Konečne sa Robert Fico po desiatich rokoch ‚budovania sociálneho štátu‘ zobudil. Mrzí ma len, že keď sme tento návrh 7. apríla predkladali v parlamente my, ani jeden koaličný poslanec náš návrh nepodporil. Napriek tomu sme radi, že sme Smer inšpirovali k dobrej zmene pre ľudí,“ povedal Igor Matovič (OĽaNO).

Zamestnávatelia sú proti

Detaily návrhu tajil Smer až do dneška aj pred asociáciou zamestnávateľov. „Na tripartite nám minister povedal iba okruhy. No zvyšovanie príplatkov jednoznačne odmietame. Vnímame to len ako marketing vlády hradený z našich nákladov,“ hovorí Vladimír Machunka z asociácie zamestnávateľov.

Pýta sa tiež, čo také zásadné sa stalo od zmeny Zákonníka práce za druhej Ficovej vlády, ktorá vtedy hovorila o vyváženom stave medzi zamestnancami a zamestnávateľmi. „Zmenili sa volebné preferencie, ale čo iné?“ pýta sa Machunka.

Richter na tripartite údajne uvažoval aj o tom, že by firmám navrhli nejaké kompenzácie, no s konkrétnym návrhom zatiaľ neprišiel. Jediné, čo vraj spomenul, je zvýšenie odpočítateľnej položky na daňovníka, čo by zamestnancom znížilo dane.

Otcovskú už propaguje Mihál

Ani otcovská dovolenka nie je nápadom vládnej strany. Podobný návrh, o akom hovorí vládna strana, predložili len pred pár dňami v parlamente opoziční poslanci Jozef Mihál a Simona Petrík.

Smer hovorí, že otcovská dovolenka je požiadavka Bruselu. Preto chce otcom pridať 10 dní platenej dovolenky, na ktorú môžu ísť hneď, keď sa mamičky vrátia z pôrodnice. Vybrať si ju budú môcť hocikedy v priebehu prvého mesiaca od narodenia dieťaťa. Za spomínaných 10 dní budú mať nárok na taký plat, ako keby normálne pracovali.

Už dnes platí, že otcovia môžu ísť na pol roka na rodičovskú dovolenku do troch rokov dieťaťa. Otcovská dovolenka trvá 28 týždňov, je teda o 6 týždňov kratšia, ako majú ženy. No matka aj otec nemôžu byť na rodičovskej dovolenke naraz. Rodičovskú dovolenku pre otcov, ale aj pre adoptívnych rodičov pretlačil Mihál ešte ako minister práce do zákona od roku 2011.

Dá sa predpokladať, že poslanci okolo Beblavého podporia návrh o predĺžení otcovskej dovolenky aj v prípade, ak by v parlamente neprešiel ich vlastný návrh, ale do parlamentu by prišiel podobný vládny návrh. Beblavý s Mihálom okrem toho od poslancov vládnej koalície žiadajú podporu svojho návrhu, aby sa v pracovných inzerátoch povinne zverejňovali minimálne platy.

Richter už povedal, že návrh opozičných poslancov mu je sympatický. Väčšiu transparentnosť v platoch podporuje aj vládny Inštitút finančnej politiky (IFP).

SNS hovorí o 13. platoch

Iný spôsob, ako zvýšiť platy, si vybrala SNS. Jej šéf a predseda parlamentu Andrej Danko hovorí o povinnom trinástom plate. Strana konkrétny návrh zatiaľ nepredložila. Hovorí sa napríklad o tom, že by sa z trinásteho platu neplatili odvody. No časť firiem by sa určite vynašla a dvanásť platov by jednoducho rozrátala na trinásť.

No ak by sa zaviedol povinný trinásty plat, museli by ho vyplácať nielen firmy, ale aj verejná správa svojim zamestnancom. Štátu by sa zvýšili mzdové náklady.

Fico hovorí, že myšlienka trinásteho platu je mu sympatická, ale zatiaľ to nie je aktuálna téma. Najprv chce zaviesť vlastné návrhy; Dankov nápad by mohol byť súčasťou ďalšieho balíka opatrení. Fico však pripúšťa, že by to bol veľký zásah; chce o tom najprv debatu vo vnútri koalície. „Musíme sa o tom dohodnúť s koaličnými partnermi. Ale je mi táto myšlienka veľmi sympatická. Musíme robiť všetko pre to, aby mzdy na Slovensku rástli,“ povedal Fico v rozhlasových Sobotných dialógoch.

Ak vláda bude počúvať odporúčania vládneho Inštitútu finančnej politiky (IFP), trinásty plat firmám neprikáže. „Nie všetky spoločnosti sú v takej ekonomickej situácii, aby boli schopné vyplácať trinásty plat. V konečnom dôsledku by toto opatrenie mohlo viesť k znižovaniu pracovných miest alebo dopytu po práci z dôvodu vysokej ceny pracovnej sily,“ povedala šéfka IFP Lucia Šramková.

Povinný trinásty plat a jeho oslobodenie od odvodov by mal negatívny vplyv aj na príjmy verejnej správy. „Spoločnosti by sa mohli snažiť optimalizovať svoje daňovo-odvodové zaťaženie tým, že by zamestnancom znížili mesačnú mzdu a zníženú sumu by vyrovnali prostredníctvom trinásteho platu, opäť s negatívnym vplyvom na príjmy verejnej správy,“ upozorňuje Šramková.

Posilnia dôležitosť tretieho piliera

Smer navrhuje aj takzvaný inštitút preddôchodku pre ľudí, ktorí sú v treťom pilieri. Inštitút preddôchodku sa má dotýkať ľudí, ktorí prídu o zamestnanie krátko pred dôchodkovým vekom. Ďalej ľudí, ktorí chcú ísť skôr do dôchodku, prípadne pracovníkov, ktorí majú zamestnanie, kde nemôžu pracovať až do 62. roku života.

„Tu chceme v kombinácii s takzvaným tretím pilierom zatraktívniť možnosť takého odchodu. V praxi to bude znamenať, že títo ľudia neprídu o časť dôchodku,“ povedal Fico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Platy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie