Denník N

Plienky Pampers nebudú testovať na Slovensku, hľadá sa skúšobňa v inom štáte EÚ

Foto – N
Foto – N

Inovované plienky, na ktoré sa sťažujú rodičia, by mohli preveriť napríklad v Nemecku. Inšpekcia chce, aby výsledky testov neboli spochybniteľné.

Stoja si za tým, že inovované plienky Pampers Premium Care, na ktoré sa sťažujú mnohí rodičia na Slovensku aj v Česku, treba otestovať. Zatiaľ však nie je jasné, v ktorom laboratóriu podrobia ich kvalitu kontrole.

Denníku N to potvrdila ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová.

Úrad verejného zdravotníctva síce ponúkol, že by chemické a mikrobiologické analýzy mohol urobiť jeho regionálny úrad v Poprade, no Machútová tvrdí, že na testovanie takých výrobkov, ako sú plienky, nie je spomínané pracovisko uspôsobené.

„Naše laboratóriá nemajú vhodné metodiky na tento druh výrobku,“ povedala Machútová.

Ak by aj v spomínanom úrade dali plienky otestovať a na základe výsledkov by vydali isté opatrenia, myslí si, že ich výsledky by mohli byť spochybniteľné. Aj preto sa inšpekcia rozhodla, že radšej pohľadá vhodné laboratórium v inom členskom štáte Európskej únie, ktoré bude navyše akreditované.

Odobrali už vzorky

Na Slovensku totiž akreditovanú skúšobňu na drogériu a kozmetické výrobky zrušili už dávnejšie. Podľa informácií šéfky inšpekcie nemajú takéto vhodné akreditované laboratórne pracovisko momentálne ani v Česku, kde dalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva plienky Pampers tiež otestovať.

Machútová povedala, že inšpektori už v obchodnej sieti odobrali vzorky týchto plienok, ktoré by mali putovať do laboratória. Oslovili aj kolegov z ministerstva zdravotníctva z Česka, ktorí informovali o vlastných testoch plienok Pampers, podľa Machútovej sa však zatiaľ neozvali.

Nie je tak zatiaľ jasné, v ktorom laboratóriu preverujú plienky úradníci z Česka. Šéfka inšpekcie túto informáciu nemá, na otázku Denníka N, v akom laboratóriu sa rozhodli testovať plienky, české ministerstvo neodpovedalo.

Rozhodne sa v Nemecku?

Naznačila, že inovované plienky, ktoré podľa reakcií mnohých rodičov rýchlejšie pretečú a spôsobujú deťom zapareniny či odierajú detskú kožu, by mohli dať otestovať v Nemecku.

Najskôr však musia preveriť, aké všetky skúšky tam robia a aké testy by im bolo treba zadať na základe toho, na čo sa najčastejšie sťažovali rodičia detí.

Výrobca plienok, spoločnosť Procter & Gamble, podľa šéfky obchodnej inšpekcie už predložil všetky dokumenty, ktoré majú potvrdiť, aké skúšky a testovania dal urobiť pred uvedením inovovaných plienok na trh. Podľa Machútovej zástupca spoločnosti inšpekcii potvrdil, že všetkých rodičov, ktorí mu adresujú sťažnosti aj s opisom problémov, ktoré deťom plienky spôsobili, odškodňuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie