Denník N

Kubánske lieky meškajú, lekári mali prísť v marci, no ešte nedorazili

Na snímke premiér Robert Fico a kubánsky prezident Raúl Castro počas prijatia v Havane. Foto – TASR
Na snímke premiér Robert Fico a kubánsky prezident Raúl Castro počas prijatia v Havane. Foto – TASR

Ministerstvo zdravotníctva neodpovedá konkrétne na to, prečo lekári z Kuby, ktorí mali našich doktorov naučiť aplikovať lieky, ešte neprišli.

Liekom z Kuby na diabetickú nohu sa už mali mesiac liečiť pacienti na Slovensku. Zatiaľ sa tak však nestalo a ministerstvo zdravotníctva už tak jasne nehovorí, kedy lekári z Kuby na Slovensko prídu. Práve oni mali totiž slovenských lekárov naučiť, ako používať liek Heberprot.

Koncom februára bolo pritom ministerstvo o kubánskom lieku zhovorčivejšie. Hovorkyňa Zuzana Eliášová vtedy povedala, že „začať by sa malo v marci, pričom počas prvého pol roka budú na celý proces dohliadať kubánski lekári, ktorí majú s liekom skúsenosti“.

Dnes už ministerstvo o termínoch nehovorí. „Príchod kubánskych lekárov na Slovensko je v štádiu finálnych príprav,“ povedala Eliášová.

Meškajú viac ako mesiac

Aby mohli kubánski lekári začať na Slovensku pôsobiť, je podľa nej potrebná „rozsiahla administratíva“.

A kedy na Slovensko prídu? „Termín príchodu kubánskych expertov závisí od definitívneho ukončenia všetkých potrebných organizačno-právnych procesov,“ dodala Eliášová.

Na otázku, prečo sa ich príchod oddialil už o viac ako mesiac, ministerstvo konkrétne neodpovedá.

Dodávanie kubánskeho lieku vybavil premiér Robert Fico (Smer) ako deblokovanie starého kubánskeho dlhu. Znamená to, že Kuba nám dodá lieky, my za ne nebudeme platiť a Kuba Slovensku nebude musieť zaplatiť dlh.

Kubánsky liek sa u nás doteraz nepoužíval, rovnako ako ani v iných krajinách Európskej únie. „Slovensko bude prvou krajinou Únie, kde tento liek bude dostupný pre pacientov,“ tvrdí ministerstvo.

Liek je registrovaný v 23 krajinách, napríklad v Rusku, Argentíne, Venezuele, Turecku, Kolumbii, Ekvádore, Vietname či na Ukrajine.

U nás však registrovaný nebude. „Bude sa na Slovensko dovážať v režime podobnom mimoriadnemu dovozu, nie je preto potrebná jeho kategorizácia ani registrácia,“ vysvetľuje ministerstvo.

Liek tak neprejde slovenským ani európskym schvaľovaním, ministerstvo tvrdí, že tak dováža desiatky liekov. Dodalo, že liek, ktorý má pomôcť aj našim pacientom, bol na Kube registrovaný v roku 2006 a klinické štúdie ukázali efekt u vyše 100-tisíc pacientov.

Pacienti sa vraj už hlásia

Kubánsky liek by mali pacientom aplikovať v troch slovenských centrách – v Bratislave, Banskej Bystrici a v Prešove. „Ministerstvo zdravotníctva pripravilo list pre Slovenskú diabetologickú spoločnosť aj diabetologické ambulancie, aby mali lekári informácie o tom, pre koho je táto liečba určená,“ povedala Eliášová.

O liek sa už podľa nej zaujímajú aj pacienti, koľko sa ich ministerstvu ozvalo, však hovorkyňa nepovedala. „Na ministerstvo zdravotníctva sa už obrátilo viacero pacientov s tým, že majú o liečbu záujem. Záujem o tento typ liečby eviduje aj Národný endokrinologický a diabetologický  ústav  v Ľubochni,“ povedala.

Konkrétne čísla však nedoplnila. Zoznamy či poradovníky zatiaľ ministerstvo nerobí.

Liek majú dostávať pacienti s diabetickou nohou. Ide o otvorené rany na nohách, ktoré sa nehoja, práve naopak – majú tendenciu sa infikovať, deštruujú tkanivá, postihujú kosti a následne je často nutná amputácia.

„Prognóza pacienta s diabetickou nohou, kde je otvorená rana, sa prirovnáva k prognóze onkologického pacienta,“ hovorí primár diabetologického oddelenia v Národnom endokrinologickom a diabetickom ústave Emil Martinka. Liek z Kuby by podľa neho mohol zvýšiť podiel pacientov, u ktorých príde k hojeniu, vďaka čomu sa vyhnú amputácii.

Po Kube Bielorusko

Okrem Kuby bude Slovensko v oblasti liekov spolupracovať aj s Bieloruskom. Spoluprácu dohodol opäť premiér Fico koncom apríla, keď na Slovensko pricestoval bieloruský predseda vlády Andrej Kobjakov.

„Základnou myšlienkou je rozvoj spolupráce v oblasti uvedenia liekov, zdravotníckych pomôcok na trh a kontroly ich kvality či výmeny informácií v oblasti distribúcie liekov a zdravotníckych pomôcok,“ hovorí ministerstvo zdravotníctva o spolupráci s Bieloruskom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kubánsky liek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie