Denník N

Reči už nestačia, starostlivosť o seniorov si vyžaduje riešenie

Túžbou seniorov je prežiť starobu v blízkosti rodiny a priateľov. Nie vždy sa to však podarí, čo je spôsobené hlavne neschopnosťou aplikovať riešenia, ktoré sú v zahraničí už bežné.

Tieto riešenia sú schopné zaistiť dlhodobú zdravotnú a sociálnu starostlivosť doma alebo v rezidenčných zariadeniach. O konkrétnych možnostiach sme sa porozprávali s pánom Avivom Baalom Taxom, ktorý bude v bratislavskom Novom Meste realizovať domov pre seniorov Vitalis.

Prečo ste sa rozhodli vybudovať domov pre seniorov v Bratislave?

Staroba je obdobie spojené s užívaním si pokojných chvíľ a so zabezpečením každodennej starostlivosti. Rodina a priatelia však nemusia byť vždy nablízku a mať čas ani odborné znalosti poskytovať potrebnú pomoc na dennej báze. Jediné praktické a osvedčené riešenie je vybudovanie zariadenia, ktoré bude poskytovať ubytovanie, ako aj služby domácej starostlivosti. Bratislava má takisto obrovský problém v riešení kapacít pre seniorov a ľudia môžu čakať na miesto v domove dôchodcov až 6 rokov. Seniori potrebujú dlhodobé opatrovateľské služby, s ktorými sa budú cítiť ako prirodzená súčasť spoločnosti a nie ako sociálny problém.

Môžete nám povedať viac o domove pre seniorov Vitalis?

Vitalis je domovom a centrom pre seniorov. Je navrhnutý na základe našich dlhoročných skúseností s domovmi dôchodcov v USA a v Izraeli. Je integrovaný do domova dôchodcov Dr. Pniny Keren, našej expertky, ktorá bola viac ako 15 rokov generálnou manažérkou seniorského ubytovacieho zariadenia a má vyše 30-ročné skúsenosti s potrebami seniorov a s prevádzkovaním takýchto zariadení po celom svete.

Čo teda konkrétne ponúkate, aký bude Vitalis?

Pekný a prospešný. Ponúkne starostlivosť až 350 seniorom s kompletným zdravotníckym a sociálnym zázemím v mestskej časti, kde prežili celý svoj život, a v spoločnosti a kultúre, ktoré sú im blízke. V zariadení Vitalis môžu seniori žiť vlastný nezávislý život v blízkosti svojich milovaných. Budova bude mať 8,5 poschodia a bude k nej patriť aj 160 verejných parkovacích miest určených predovšetkým vlastníkom susedných nehnuteľností. Vitalis ponúkne svojim klientom pravidelné návštevy lekára, školené zdravotné sestry v nepretržitej službe, celodenný dohľad profesionálneho personálu a spektrum zdravotnej starostlivosti v podobe podávania liekov, fyzioterapií, rehabilitácií a ak to bude nutné, tak aj pomoc pri obliekaní, kúpaní a kŕmení. Jednotky pre seniorov budú mať 24-hodinový systém tiesňového volania. V objekte budú kompletne zabezpečené stravovacie služby s dôrazom na špeciálne diéty pre ubytovaných, prípadne izbovú službu pre chorých. Nezabudli sme ani na sociálne aktivity, ktoré budú zahŕňať kultúru, rekreačné aktivity, knižnicu, počítačovú miestnosť či špeciálne priestory na cvičenie.

Aviv Baal Taxa, staviteľ projektu VITALIS

Spomenuli ste, že pomôžete až 350 seniorom. Čo však tie ďalšie tisícky seniorov, ktorí čakajú a potrebujú pomoc?

Až 80 % seniorov uprednostňuje dlhodobú zdravotnú starostlivosť v domácom prostredí. Otázka je, kto ju zabezpečí. Štát ani samospráva to evidentne nie sú. To je dôvod, prečo sme sa rozhodli ponúknuť seniorom z Nového Mesta „home care system“ spojený s infraštruktúrou domova pre seniorov Vitalis. Bude realizovaný prostredníctvom tímu, ktorý bude pomáhať seniorom v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto so všetkými ich potrebami. Ide o dôležitý celodenný dohľad nad zdravím spojený s podávaním liekov a injekcií. V prípade potreby vieme zabezpečiť pomoc pri osobnej hygiene. K dispozícii budú aj naše kuchynské a stravovacie služby a vieme poskytnúť seniorom minimálne jednu teplú stravu denne a základnú pomoc pri udržiavaní domácnosti.

Môžu prísť do zariadenia aj dôchodcovia, ktorí v ňom nebudú ubytovaní?

Samozrejme. Všetky služby budú prístupné seniorom z Nového Mesta, či ide o zdravotné, alebo sociálne poradenstvo, ktorí budú môcť navštevovať aj všetky komunitné podujatia.

Budete mať vyškolený personál. Odkiaľ chcete získať odborníkov?

V prvom rade zo Slovenska. Som rád, že ponuku na spoluprácu ohľadne odborného manažovania zariadenia prijala Dr. Pnina Keren. Ona bude dušou nášho domova. Medzi jej úlohy bude patriť aj výber vhodného personálu a jeho zaškolenie. Určite mi dáte za pravdu, že v takomto zariadení sú vysoké očakávania, nielen čo sa týka odbornosti, ale hlavne emočnej vyspelosti pracovníkov.

Aké sú reakcie verejnosti na domov pre seniorov Vitalis?

Dostávame pozitívne ohlasy zo všetkých strán. Aj pán primátor Bratislavy sa vyjadril, že víta takéto potrebné riešenia ohľadne starostlivosti o seniorov v hlavnom meste. Kladné reakcie nemáme len od seniorov, ale aj od ľudí, ktorí myslia na svojich blízkych. Zápornú spätnú väzbu získavame iba od ľudí, ktorí v tomto okamihu ešte nechápu, čo zariadenie Vitalis seniorom a ľuďom z okolia ponúkne, a od jedincov so záujmami, ktoré nie sú spojené s potrebami obyvateľov Nového Mesta.

Čo si myslíte o návrhu, aby na pozemku vzniklo ihrisko pre študentov hotelovej akadémie?

To nie je reálna alternatíva, pretože ide o súkromný pozemok. Pozemok je určený na výstavbu domova pre seniorov a jeho výstavba je v súlade s územným plánom mesta Bratislava. Realizácia zariadenia Vitalis reaguje na obrovský problém tisícov ľudí v dôchodkovom veku a práve to je dôvod, prečo máme podporu aj od mesta. Som veľkým zástancom podpory študentov. Dokonca som si istý, že aj študenti chápu problémy seniorov v našej spoločnosti, ako aj to, že nemožno porovnávať úžitok hotelovej akadémie z ihriska a úžitok pre všetkých obyvateľov Nového Mesta. Seniori z Bratislavy už dlho čakajú na domov, ktorý im bude poskytovať patričné služby a starostlivosť. Tí, ktorí volajú po zmene plánu zo zariadenia pre seniorov na ihrisko, nepochopili zámer Vitalisu a jeho prínos pre seniorov. Z dlhodobého hľadiska pomôže Vitalis tisíckam dôchodcov, ktorým by inak nikto nepomohol. Ak to neurobíme my, neurobí to nikto. Toto je jediná reálna alternatíva využitia pozemku – vybudovanie zariadenia, ktoré bude slúžiť verejnosti a nezostane prázdne.

Pravda je, že nová budova bude stáť v tesnej blízkosti parku a niektorí obyvatelia Nového Mesta to neprijmú s nadšením. Čo môžete ponúknuť im?

Rád by som uviedol, že sa rozprávame o priestranstve, ktoré 12 rokov neslúži verejnosti. A nemalo by byť záujmom verejnosti, aby minimálne ďalších 12 rokov takto špatilo okolie a znehodnocovalo tým aj nehnuteľnosti v okolí. Ponúkame samospráve zväčšenie a kompletnú revitalizáciu parku, starostlivosť o stromy a oddychové zóny. Chceme tým vytvoriť atraktívne miesto na relax, ktoré si táto oblasť zaslúži. Zlepšíme zariadenia v parku v prospech celej populácie seniorov a ostatných obyvateľov z okolia. Ponúkame aj vybudovanie nového, moderného a bezpečného ihriska pre deti a posilňovne v areáli parku, ako aj výmenu starých lavičiek za nové. Taktiež ponúkame renováciu fasády susediacej školy a vytvorenie 160 verejných parkovacích miest, takže vďaka tomu profitujú všetci.

Čo chcete odkázať seniorom a ostatným obyvateľom bratislavského Nového Mesta?

Zariadenie Vitalis uľahčí život seniorom Nového Mesta, ako aj rodinám a obyvateľom zo susedstva a všetkým, ktorí budú navštevovať park. Vitalis bude mať prínos pre celú komunitu a stane sa dobrým susedom pre každého. Toto dosiahneme nie sľubmi, ale konkrétnymi činmi.

Viac informácií nájdete na stránkach zariadenia Vitalis TU

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie