Denník N

Prokuratúra chce zrušiť zákaz herní v Bratislave, poslanci nemali hlasovať opakovane

Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Prokuratúra chce, aby magistrát Bratislavy zrušil zákaz hazardu, inak ho môže napadnúť na súde. Primátor dal o zákaze hlasovať dvakrát, podľa prokuratúry však bola petícia prvým neúspešným hlasovaním vybavená.

Z Bratislavy mali už tento rok postupne miznúť herne, no zo zákazu hazardu možno nič nebude. Bratislavská krajská prokuratúra totiž chce, aby mesto nariadenie zrušilo, inak mu môže hroziť súd, informuje portál etrend.sk.

Prokuratúra to vysvetľuje opakovaným hlasovaním o zákaze hazardu na základe petície. Pri prvom pokuse vo februári sa nenašlo na jeho presadenie dosť hlasov, koniec herní poslanci schválili až po opätovnom hlasovaní koncom marca.

Prokuratúra podľa portálu etrend.sk tvrdí, že ak zastupiteľstvo raz zákaz neschválilo, konanie o petícii sa tým skončilo.

Primátor Ivo Nesrovnal krátko po neúspešnom hlasovaní oznámil, že návrh predloží znovu v podobe plošného zákazu, ako žiadala petícia. Tak ho poslanci v marci aj odhlasovali.

Nesrovnal sa odvolával na vlastné analýzy magistrátu a rokovací poriadok, podľa ktorých bolo opakované hlasovanie v poriadku.

Podľa prokuratúry však ide len o internú úpravu účinnú výlučne pre mestské zastupiteľstvo, ktorá nemôže byť v rozpore so zákonom, píše etrend.sk

Protest prokurátora si mesto prevzalo v pondelok a vyjadrí sa k nemu až po preštudovaní.

„Primátor Ivo Nesrovnal trvá na zákaze hazardu v Bratislave. Opiera sa o vôľu viac ako 130 000 Bratislavčanov, ktorí petíciu za zákaz hazardu podpísali,“ odkázala jeho hovorkyňa Zuzana Onufer.

Mestský poslanec a starosta Vajnor Ján Mrva hovorí, že na zastupiteľstve protest prokuratúry prerokujú, predpokladá, že zákaz znova potvrdia.

„Keď krajský prokurátor chce, nech to podá na súd. Trváme na tom, rokovací poriadok hovorí, že sme o tom mohli takto rokovať,“ hovorí Mrva, ktorý bol spolu s Nesrovnalom v petičnom tíme proti hazardu.

Argument prokuratúry je podľa Mrvu nezmysel.

Asociácia zábavy a hier ešte pred schválením zákazu hovorila, že bude protestovať a chce na súde napríklad namietať, že o petícii poslanci hlasovali dvakrát. „Primátor si ako záväzný výsledok vybral hlasovanie, ktoré dopadlo podľa jeho predstáv. Našťastie žijeme v právnom štáte a veríme, že súdy uznajú, že tento jeho postup nemá s demokraciou nič spoločné,“ povedala Dominika Lukáčová z asociácie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Hazard v Bratislave

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie