Denník N

Diaľnice bude možné pripravovať aj na cudzom pozemku, rýchlu novelu parlament schválil

Foto – TASR
Foto – TASR

Ak prezident podpíše novelu, štátu sa rozviažu ruky na stavbu bratislavského obchvatu. Opozícia upozorňuje, že to môže byť protiústavné.

Ak bude štát chcieť postaviť diaľnicu, môže s prácami začať aj na cudzích pozemkoch. Poslanci Národnej rady schválili, že už bude stačiť, ak štát preukáže, že sa majiteľa snaží vyvlastniť a že diaľnica je mimoriadne dôležitá.

Tieto nové pravidlá majú začať platiť od momentu, keď ich podpíše prezident Andrej Kiska a zverejnia sa v zbierke zákonov.

Zatiaľ nie je jasné, či tak prezident urobí. Opoziční poslanci totiž vyčítajú novele, že môže byť protiústavná.

Koalícia novelu pretláčala v parlamente extrémne rýchlym tempom. Pôvodne plánovala, že bude platiť od  polovice mája. Píše sa v nej aj to, že na nevyvlastnenej parcele sa budú môcť v rámci inštitútu takzvanej predbežnej držby robiť iba odstrániteľné úpravy.

Je to pre obchvat aj pre iné diaľnice

Ministerstvo dopravy potrebuje zmeniť zákon najmä pre problém okolo bratislavského obchvatu. Novinka však bude platiť aj pre ostatné diaľnice a rýchlostné cesty.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) poslancom vysvetľoval, že stavbu kľúčových častí bratislavského obchvatu blokujú poslední neústupní majitelia pôdy, ktorú pod diaľnicu štát potrebuje. Keďže štát už predtým podpísal zmluvu za takmer 2 miliardy eur na stavbu obchvatu, teraz mu hrozia pokuty od koncesionára za neskorú odovzdávku stavebných parciel.

Priekupníci s pôdou štát blokujú preto, že chcú na pozemkoch zarobiť čo najviac a predať štátu čo najväčšie plochy, vyplýva z Érsekových slov. „Ich cieľom je vytvoriť časový tlak, a získať tak pre seba neúmerné výhody,“ vysvetľoval.

Pôda pod diaľnicu láka

V parlamentnej debate mu opozičný poslanec Zsolt Simon (zvolený za Most-Híd) odkázal, že ak nechce motivovať na špekulatívne výkupy pôdy pod diaľnice, treba ju menej preplácať a prijať nové pravidlá na oceňovanie takýchto pozemkov.

Napríklad, Béla Bugár zarobil 20-násobok svojej investície do ornej pôdy vďaka tomu, že na jeho pozemkoch v Kvetoslavove neskôr vytýčili diaľnicu.

Ďalší poslanci žiadali, aby štát začal zmluvy na výkupy diaľničných pozemkov zverejňovať. Poslanec Miroslav Beblavý predložil kolegom v Národnej rade takýto návrh na hlasovanie.

Chce, aby vláda ukázala poslancom všetky zmluvy na projekt obchvatu Bratislavy s jeho napojením na Dunajskú Stredu najneskôr do konca mája. Keďže takéto údaje sa dajú výrazne prácne a za poplatok vyžiadať aj z katastra, Beblavý v tom nevidel problém.

Koaličných poslancov však nepresvedčil. Napríklad Bugár sa tentoraz zdržal hlasovania.

Beblavý zhodnotil, že také výnosy, aké ponúkajú pozemky pod diaľnicou, prináša „okrem Pavla Pašku v zdravotníctve už len drogová mafia“.

Od začiatku bol pri diaľnici tajomník

Pozmeňujúci návrh predložil kolegom aj poslanec klubu SaS Ondrej Dostál (SaS). Žiadal zo zákona odstrániť ustanovenia o takzvanej predbežnej držbe. To je inštitút, ktorý má umožniť stavbu na parcelách aj pred skončením vyvlastňovacieho konania.

Poslanci odhlasovali iba zmeny koaličného poslanca Maroša Kondróta (Smer). V nich sa precizuje ustanovenie, že ten, komu prídu bagre na vyvlastňovaný súkromný pozemok, bude dostávať až do vyriešenia sporov nájomné.

Kompetentní podpísali zmluvu na obchvat Bratislavy približne pred rokom napriek tomu, že pozemky neboli vykúpené. O probléme s hroziacimi pokutami a blokujúcimi majiteľmi vedeli celé mesiace.

Pri projekte od jeho zrodu v druhej vláde Robert Fica stál štátny tajomník Viktor Stromček. Niektorí opoziční poslanci preto vyzývajú ministra Érseka, aby ho z funkcie odvolal. „Je načase, aby ste pán minister tohto štátneho tajomníka naozaj odvolali z funkcie,“ vyhlásil Miroslav Ivan z SaS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Obchvat Bratislavy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie