Denník N

Všetci ich odhovárali, teraz vyrábajú vlastný cider a všetci im pomáhajú

Gabriel (22) a Radoslav (21) Oprendekovci začali vyrábať vlastný cider. Vytvorili receptúru aj marketing.
Gabriel (22) a Radoslav (21) Oprendekovci začali vyrábať vlastný cider. Vytvorili receptúru aj marketing.

V podnikaní pomáhajú bratom Oprendekovcom aj školy, ktoré študovali.

Gabriel Oprendek má 22 rokov a s o rok mladším bratom Radoslavom sú na čele firmy Opre´Cidery, ktorá už rok vyrába a predáva nápoj z kvasenej jablkovej šťavy.

„Tvoríme základ našej firmy, značku sme pomenovali po nás a sme aj jej tvárou,“ hovorí Gabriel. Pomáha im celá rodina – od rodičov cez bratrancov až po kamarátov.

Cider prvýkrát ochutnal Gabriel na gréckom ostrove Rhodos, kde v lete brigádoval.

„Pri návrate z ciest som začal nosiť cider z Dánska aj Veľkej Británie, neskôr som priniesol rôzne z Estónska, zo Švédska, z Nemecka aj Južnej Afriky. Pre rodinu bol zážitok ochutnať nápoj, s ktorým sa ešte nikdy nestretli,“ hovorí Gabriel.

Práve cider z Južnej Afriky, aj keď z neho Gabriel priniesol len jednu fľašu, oslovil jeho brata Radoslava tak, že začali uvažovať nad výrobou tohto nápoja.

„Študuje biológiu, tak ľahko pochopil, ako sa cider vyrába. Ja som v tom čase študoval marketing a ekonomiku v Dánsku a zistil som, že to dokážem predať,“ hovorí Gabriel.

IMG_9887 (2)

Pripravovali sa rok

A tak začali spolu podnikať. Gabriel priznáva, že ich povahy a záujmy sú úplne odlišné „Ale vo firme nám to, naopak, funguje“.

Gabriel pol roka analyzoval trh, aby pripravili stratégiu pre vstup a celkový koncept. „Začal som vypracovávať biznis plán podľa toho, ako ma to naučili na univerzite v Dánsku,“ hovorí.

Radoslav mal za úlohu vymyslieť receptúru ich cidru. Experimentoval s kvasením jablčného muštu a po roku sa im podarilo vyrobiť  nápoj.

„Je za tým veľa tvrdej práce a motivácie pokračovať aj napriek neúspechu,“ hovorí Radoslav. Gabriel ešte študoval v Dánsku, takže každé dva týždne cestoval na sever Európy na skúšky a potom sa vracal domov podporiť brata Radoslava.

Firmu založili vlani v apríli. Chceli stihnúť leto, lebo vtedy sa predáva najviac cidru. Po roku fungovania je podľa Gabriela firma ešte stále niekedy organizovaný chaos.  „Robíme aj chyby, ale na nich sa zase učíme.“

Vyrábajú v malých priestoroch bývalej pekárne a pizzerie v Košickej časti Barca. Do priestorov nemuseli veľa investovať. Mesačne vyrobia v priemere 2500 litrov cidru.

Záujem je, zisk zatiaľ nie

So zákazníkmi Oprendekovci problém nemajú. Záujem je, a to najmä od ľudí, ktorí boli v zahraničí, mali možnosť piť cider a na Slovensku ho vyhľadávajú.

Je to aj dosť nový produkt, ktorý je pre zákazníkov atraktívny, dodáva Gabriel. „V každej krajine, do ktorej som cestoval, som videl, že cider sa pije v podobnej miere ako pivo, ale na Slovensku ho vtedy nikto nevyrábal.“ hovorí.

V zisku ešte firma nie je. Tržby podľa neho do veľkej miery závisia od sezónnosti a od toho, že sú malá začínajúca firma. „Zisk ešte nedosahujeme vďaka vysokým investíciám, ktoré sa postupne vracajú,“ hovorí Gabriel. Práve preto sa snažia držať čo najnižšie náklady, šetria tak aj na svojich platoch.

A s čím mali na začiatku podnikania najväčšie problémy? Chýbali im kontakty v biznise, keďže väčšina ich rovesníkov sú študenti a v tejto oblasti sa nepohybujú.

„Mali sme aj málo skúseností s podnikaním na Slovensku,“ hovorí Gabriel. Chýbali im informácie o tom, čo musia robiť a aké majú zákonné povinnosti. „Niekedy nás manažéri ani neberú vážne, keď sa objavíme ako dvaja mladí podnikatelia, ale čo už narobíme,“ dodáva.

Nedajte sa odhovoriť

A čo by odporučili ľuďom, ktorí zvažujú podnikanie? Nemali by sa dať odhovoriť. „Na začiatku podnikania sme sa báli a veľa ľudí nás od toho odhováralo, ale išli sme si za snom mať vlastnú firmu aj napriek ich názorom. Teraz nás už všetci podporujú,“ hovorí Gabriel.

Niekedy sú podľa neho nástrahy v podnikaní len v hlavách ľudí a realita je iná. Priznáva však, že niekedy si mohli nechať poradiť od skúsenejších a predísť tak zbytočným chybám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Pekné veci

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie