Denník N

Dvadsaťpäť sestier v žilinskej nemocnici dalo výpoveď. Môžem zrušiť oddelenie, hovorí riaditeľ

Zamestnanci žilinskej nemocnice sú dlhodobo nespokojní. Ešte v roku 2012 protestovali, aby ukázali na problémy, ktoré v nemocnici sú. Foto - Tasr
Zamestnanci žilinskej nemocnice sú dlhodobo nespokojní. Ešte v roku 2012 protestovali, aby ukázali na problémy, ktoré v nemocnici sú. Foto – Tasr

V piatok ráno dalo 25 sestričiek z centrálnej JIS v štátnej Fakultnej nemocnici v Žiline výpoveď.

Preťaženosť z nadčasov, tak odôvodnilo 25 sestier z centrálnej JIS vo Fakultnej nemocnici v Žiline výpovede, ktoré podali v piatok ráno. Žiadajú odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo Margity Porubčanskej.

Chcú voľno

Zaťaženosť sestier spôsobuje ich totálnu vyčerpanosť a syndróm vyhorenia. ,,Nechceme, aby tieto riziká znášal pacient,“ povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Sestry nechcú, aby im nadčasy preplatili, ale chcú náhradné voľno do konca augusta.

Sestry žiadajú, aby mali najviac desať hodín nadčasov mesačne a aby podľa toho bol prispôsobený aj počet sestier na oddelení.

Centrálna JIS by podľa nich mala byť riešená ako samostatné pracovisko – podľa ekonomických výsledkov oddelenia by mali byť ohodnotení aj ľudia, ktorí na tomto oddelení pracujú.

Na stranu sestier sa stavia aj ich komora. „Situácia vo Fakultnej nemocnici v Žiline je veľmi zlá, keď sa 25 sestier odhodlalo podať výpovede, čo na Slovensku nie je pre sestry štandardné,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier Iveta Lozorová.

Rozhodnutie sestier je podľa komory krok zúfalstva z dlhodobo nahromadených problémov, ktoré sú jednoznačne výsledkom neschopnosti manažmentu nemocnice. ,,Vyzývame ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľa nemocnice, a spravil tam poriadok,“ dodala Lozorová.

Stanovisko ministerstva zdravotníctva sa Denníku N zatiaľ nepodarilo získať.

Riaditeľ hrozí zrušením oddelenia

Riaditeľ štátnej nemocnice Štefan Volák povedal, že sa so sestrami rozprával minulý týždeň. ,,Hovoril som im o riešení a všetky v tom čase potvrdili, že tento spôsob starostlivosti o pacienta im vyhovuje. Dohodli sme sa, že vytvoríme také časové podmienky, aby nevznikali nové nadčasové hodiny,“ povedal riaditeľ.

Od marca vraj začínajú platiť všetky nadčasové hodiny a od 1. júna majú preplatiť aj zvyšné nadčasové hodiny, ktoré mali sestry nadrobené z minulosti. ,,Aby sme k 1. 1. 2016 nemali žiadnu nadčasovú hodinu,“ hovorí Volák.

Odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo odmieta. Volák hovorí, že pred jeho nástupom nebola centralizovaná JIS. ,,A nič nebráni tomu, aby sme sa k tomu vrátili naspäť.“

Bol by to podľa neho krok späť v starostlivosti o pacienta, ale je to ,,jednoduché riešenie“. „Jednoducho tie lôžka zatvorím. Nie je nič jednoduchšie, ako vydať rozhodnutie, že to ruším,“ dodal Volák.

Aj lekári dali výpovede

Na výpovediach trvajú aj trinásti lekári z interného oddelenia nemocnice.  ,,Čo bude ďalej, zatiaľ neviem. Pretože – lekári a sestry tvoria jeden tím. A keď nebudú sestry na centrálnej JIS, tak neviem. Keby si mali lekári podávať všetku intravenóznu liečbu, preväzovať pacientov, neviem si to predstaviť,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia v žilinskej nemocnici Peter Blaško.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie