Denník N

Povolili predaj tatárskeho bifteku, krvavého stejku či pravého tiramisu

Ilustračné. Foto – N
Ilustračné. Foto – N

Oddnes platí nová vyhláška, ktorá upravuje predaj tepelne neupraveného mäsa, reštaurácie však musia podávanie takýchto jedál vopred ohlásiť.

Bratislavská reštaurácia Traja mušketieri má už dlhšie vo svojom jedálnom lístku tatársky biftek s kaparami a ančovičkami. Pomenovala ho Jeho Výsosť Ľudovít XIV. a stogramová porcia s toastom vyjde na 11,10 eura.

Hoci sa na toto jedlo hostia pýtali, pretože ho mali radi, a v jedálnom lístku ho reštaurácia zachovala, niekoľko mesiacov ho reálne neponúkala. Prestala ho pripravovať, keď sa vlani objavili informácie, že za prípravu jedál z tepelne nespracovaného mäsa hrozia reštauráciám pokuty.

Dnes ho opäť smie v kuchyni začať pripravovať. Oddnes už totiž reštaurácie špeciality zo surového mäsa smú podávať legálne, naďalej ich však nesmú pripravovať ani podávať v stánkoch s rýchlym občerstvením, v závodnom stravovaní ani v iných typoch uzavretého stravovania.

Reštauráciám stačí, ak prípravu tohto či podobných jedál z tepelne nespracovaného či čiastočne spracovaného mäsa, rýb či iných morských živočíchov ohlásia na príslušnom úrade verejného zdravotníctva. Musia tiež dodržať podmienky stanovené vo vyhláške, ktorá prípravu tatárskeho bifteku, ale aj iných jedál z nespracovaného mäsa omilostila.

Okrem povinnosti ohlásiť podávanie pokrmov z tepelne nespravovaného mäsa ich musia podávať hneď po dohotovení.

Musia dať upozornenie

Reštaurácie, ktoré tatárske bifteky v ponuke majú, tiež musia upraviť svoje jedálne lístky. Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva totiž musia pre zákazníkov uviesť informáciu o možných zdravotných rizikách.

V jedálnom lístku sa tak musí objaviť presne stanovená formulácia: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné ženy, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“

Marek Harbuľák, generálny manažér Zväzu hotelov a reštaurácií SR, pripomína, že zmeny vo vyhláške sa týkajú napríklad aj krvavých stejkov. Ak takéto slabo prepečené pokrmy, tepelne upravené na nižšiu než stanovenú teplotu, reštaurácie do konca mája podávali, robili to pod hrozbou možných pokút.

Vajcia z registrovaných chovov

Podobne uvoľnila nová vyhláška rezortu zdravotníctva pravidlá pri príprave obľúbeného dezertu tiramisu, ak ho reštaurácie či cukrárne pripravujú samy podľa originálneho receptu. Ten totiž podľa Harbuľáka ráta aj s použitím surového vajca a to nebolo do konca mája povolené.

Oddnes platí, že surové vajce reštaurácie pri príprave jedla použiť smú. Podľa vedúcej odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva Ivety Truskovej však musia byť len z registrovaných a kontrolovaných chovov a pri príprave pokrmov z nich je potrebné dodržiavať zásady čerstvosti vajec a hygieny pri príprave pokrmu.

To, že sa oddnes mení podávanie tepelne neupraveného mäsa, označil Harbuľák za veľký úspech Zväzu hotelov a reštaurácií SR smerom ku klientom, ktorí sa tejto mäsovej pochúťky dožadovali. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky predaja tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania, a podarilo sa nám to vďaka výbornej súčinnosti štátnych orgánov i nás ako zástupcov branže,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie