Denník N

Fico: Budeme blokovať Talianov pri predaji tunajších elektrární

Foto - TASR
Foto – TASR

Premiér oklieštil talianskych podnikateľov. Kým nedostavajú atómové bloky v Mochovciach, nedovolí im predávať kontrolu nad gigantom, pod ktorý patria, čiže Slovenské elektrárne. To sa má stať v roku 2017.

Kolos zvaný Slovenské elektrárne zahrňa atómové bloky v Jaslovských Bohuniciach aj v Mochovciach, veľké tepelné elektrárne či množstvo vodných výrobní elektriny. Toto všetko je teraz na predaj. Oznámil to už dávnejšie taliansky 66-percentný vlastník elektrární, Enel.

Štát, ktorý vlastní zvyšné akcie, im ale predaj nedovolí, kým nebudú hotové nové jadrové bloky v Mochovciach, ktoré spadajú pod elektrárne. Vyhlásil to premiér Robert Fico v Sobotňajších dialógoch.

„Nebudeme spolupracovať ako štát s Enelom pri predaji, kým nebude dokončený tretí a štvrtý blok v Mochovciach. Predať to môžu, ale ťažko nájdu niekoho v zahraničí, kto by to chcel kúpiť, ak bude vidieť, že Slovensko ako štát nespolupracuje,“ vyhlásil Fico.

Dôvodom premiérových slov má byť obava, že ak by sa teraz predávali podiely v elektrárňach, výstavba Mochoviec by sa úplne zastavila.

Ak premiér svoje slová naplní, Taliani skutočne len ťažko nájdu kohokoľvek, kto by kúpil akcie s tým, že ide podnikať do krajiny, ktorej vládu si pohneval. Požehnanie od vlády je pri takýchto prípadoch nevyhnutné.

Čo to znamená pre Talianov?

Taliani sa dnes už s predajom ponáhľajú o čosi menej než pôvodne, keď ho odštartovali. Potrebovali sa rýchlo zbaviť asi štvormiliardových dlhov. Odvtedy sa Enelu podarilo predať 22 percent akcií v španielskej firme Endesa. Dostal za ne 3 miliardy eur.

Rozostavané jadrové bloky sú však tým, čo Talianov na elektrárňach dlhodobo ťaží a tlačí na predaj celej firmy. Celá stavba má totiž stáť takmer 5 miliárd eur a ani toto číslo nemusí byť konečné. Ten, kto sa odhodlá mochoveckú atómku vziať na seba, nesie veľké riziko, že peniaze pri dnešných rekordne nízkych cenách elektriny nikdy naspäť neuvidí.

Pôvodne pritom premiér hovorieval skôr o tom, že by vláda chcela posilniť svoj vplyv v elektrárňach a možno aj kúpiť spomínané akcie. Neskôr štát začal hovoriť, že priorita nie sú akcie, ale Mochovce.

Riziko, že by sa mochovecká ťarcha presunula na plecia daňových poplatníkov, ešte stále nie je pasé. Premiér totiž dodáva, že štát sa pýta aj na možnosti, ako posilniť vplyv v elektrárňach. Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa zasa nechal počuť, že akcie by sme mohli nakúpiť za peniaze z plánovaného predaja 49 percent štátnych akcií v Slovak Telekome.

Cena za akcie? Aj minimum

Mochovecké riziká pritom vnímajú aj firmy, ktoré sa zatiaľ Talianom prihlásili s tým, že by o akcie mali záujem.

Niektorí opakujú, že Taliani by za ne mali očakávať minimum, ak nie rovno nulu.

Odkaz v tomto duchu prezentovala napríklad česká obdoba našich elektrární, ČEZ, a rovnako tak český holding EPH pod kontrolou Daniela Křetínského a partnera J&T Patrika Tkáča.

Samotný Enel vraj čaká, že na akciách zarobí aj 3 miliardy eur.

Maďari spolupracujú s Rusmi

Ústretovejšie je k tejto predstave konzorcium Slovnaftu a maďarskej verzie našich elektrární, štátnej MVM. Optimizmus maďarských záujemcov o akcie môže spočívať aj v tom, že by mohli k našim elektrárňam nepriamo priniesť vplyv z Ruska. Tamojší Rosatom totiž plánuje Maďarom výrazne pomôcť pri stavbe nových atómových blokov.

Rovnaké plány mal Rosatom aj u nás. Vzišlo z nich po prepuknutí rusko-ukrajinského konfliktu.

Posledný, štvrtý záujemca o tunajšie elektrárne, pochádza z Fínska a volá sa Fortum. Všetky štyri firmy už Enelu predložili svoje plány na kúpu elektrárenských akcií.

Enel sprivatizoval elektárne v roku 2006. Po tom, ako sa rozhodol ich predať, rozbehla polícia rozsiahle vyšetrovanie zamerané práve na privatizáciu. Neváhala ani vykonať razie priamo v spoločnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie