Denník N

Prípad Remeta potvrdil, že kontrolný výkaz vyrába problémy slušným, no podvody zastaviť nevie

Prezident Finančnej správy SR František Imrecze. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prezident Finančnej správy SR František Imrecze. Foto N – Tomáš Benedikovič

Finančná správa hovorí, že len na základe údajov z kontrolných výkazov nedokážu stopnúť vratku DPH. Priznáva tiež, že na to ani nemá dosť ľudí.

Prípad prešovského podnikateľa Miroslava Remetu ukazuje, že ani kontrolné výkazy DPH, ktoré musia podnikatelia od roku 2014 pravidelne vypĺňať a majú ukázať na podozrivé transakcie, nedokážu zabrániť vyplácaniu podozrivých vratiek DPH.

Finančná správa potvrdila, že vďaka kontrolnému výkazu vedia o podozrivých transakciách, no to ešte neznamená, že vratky DPH automaticky zadržia.

Napriek tomu nie sú podľa finančnej správy kontrolné výkazy zbytočné. A má to podľa nich dokazovať aj Remetov prípad.  „Práve skutočnosť, že daňový úrad začal v subjektoch kontroly, je dôkazom toho, že kontrolný výkaz funguje a plní svoju funkciu. Daňový úrad však nemôže nevyplatiť nadmerný odpočet len na základe informácie o nespárovanej faktúre,“ povedala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Ak teda daňový podvodník dáva do účtovníctva vymyslené faktúry, finančná správa by si to vďaka kontrolným výkazom mala všimnúť, ale automaticky to neovplyvní dokončenie podvodu – teda vyplatenie vratky.

Podozrení na podvody je teda oveľa viac, ako finančná správa naozaj rieši. Tvrdí, že na to nemá dosť ľudí: „Súčasné kapacity finančnej správy neumožňujú okamžite v lehote na výplatu nadmerného odpočtu DPH preveriť každý jednotlivý indikovaný prípad nespárovanej transakcie,“ povedala Macíková.

Podľa daňového poriadku majú na preverenie päť rokov. Problém je, že pri takzvaných karuselových podvodoch sa peniaze v reťazci bielych koní stratia a štát tak nikdy nezíska podvodné vratky DPH naspäť.

Poctivým to sťažilo život

Podozrenie, že kontrolné výkazy sťažujú život normálnym podnikateľom, ale nedokážu okamžite stopnúť podvodníkov, potvrdzuje aj partnerka daňovej poradenskej firmy BMB Leitner Renáta Bláhová. „Skúsenosti z reálnej praxe ukazujú, že finančná správa na základe nejasností v kontrolných výkazoch nadmerné odpočty nevracia, otvára kontroly alebo vykonáva miestne zisťovanie a až kým neskontroluje nadmerné odpočty, nevyplatí ich,“ povedala Bláhová.

Podnet, na ktorý pred pár dňami upozornila podpredsedníčka parlamentu SaS Lucia Nicholsonová a jej poradca a bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan, hovorí o tom, že finančná správa minulý rok zistila v Remetovom účtovníctve podozrenia z daňových podvodov za viac ako jeden milión eur.

Napríklad konateľ jednej spoločnosti, ktorá údajne Dúhe fakturovala 120-tisíc eur za reklamné služby, povedal, že Dúhu vôbec nepozná a nikdy pre ňu žiadne faktúry nevystavil.

Šéf finančnej správy František Imrecze v reakcii na to povedal, že v skutočnosti je škoda dnes už takmer trojnásobná. Vo veci doteraz nebeží žiadne oficiálne stíhanie.

„My sme na to prišli. Dôkazom sú daňové kontroly, ktoré sme v subjektoch vykonali a vykonávame. Daňový úrad však nemôže nevyplatiť nadmerný odpočet len na základe informácie o nespárovanej faktúre. Môže tak urobiť len na základe výsledkov daňovej kontroly,“ povedala Macíková.

Finančná správa pripája aj štatistiku – doteraz spočítala 7,5 milióna nespárovaných faktúr z ich celkového počtu 515 miliónov (asi 1,5 %). Za prvý kvartál 2017 eviduje 515-tisíc nespárovaných faktúr.

Daňové úrady na základe údajov z kontrolných výkazov preverujú takmer 7 400 firiem po celom Slovensku.

Podozrenie odmietajú

Remeta podozrenia odmieta. Jeho firma Dúha hovorí o diskreditačnej kampani vedenej zo strany jedného z jej obchodných partnerov, preto firma podala trestné oznámenie.

Firma tiež uviedla, že viac ako 40 kontrol, dožiadaní a preverovaní dopadlo bez nálezu, pokút, či dorubov. „Spoločnosť si ani dnes nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania voči nej, naopak, aj konanie KUFS považuje za riadne ukončené ešte v roku 2016,“ uviedla Dúha vo svojom stanovisku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie