Denník N

Poslanci opäť odignorovali Kiskove výhrady, poistili si vplyv na kľúčového úradníka

Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR
Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR

Nástupcu Jozefa Holjenčíka, ktorý sa preslávil kauzou drahých energií, vyberie vláda. Prezident už na tento post nebude mať dosah.

Koaliční poslanci odignorovali výhrady prezidenta Andreja Kisku ku kľúčovej novele zákona o regulácii. Vrátil im ju s výhradou, že schválené zmeny neriešia problémy v energetike, iba posilňujú vplyv vládnej politiky na ceny energií pre ľudí a firmy na Slovensku.

Poslanci novelu opätovne schválili bez jedinej významnej zmeny, až na to, že začne platiť o štyri týždne neskôr ako sa plánovalo. Nebolo to pritom prvýkrát, keď poslanci prelomili prezidentovo veto. Keď im Kiska vrátil novelu, ktorá umožňuje začať stavať diaľnice aj na cudzích pozemkoch, rokovalo sa ešte v ten deň do noci a novela platí bez ohľadu na Kiskove výhrady.

Novelou zákona o regulácii Smer reagoval na kauzu okolo cien energií zo začiatku roka, keď začali mnohé domácnosti a firmy dostávať neobvykle vysoké faktúry za elektrinu. Väčšina domácností v tom čase ani nevedela, prečo došlo k chaosu s cenami a prečo vládna koalícia prikázala opakovane opraviť a posielať opravné faktúry. Vyúčtovanie totiž chodí spravidla raz za rok a každému v inom čase.

Za hlavného vinníka označili v koalícii dlhoročného šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií – nominanta Smeru Jozefa Holjenčíka. Z postu musel odísť.

Neskôr rozhodli, že jeho nástupcu bude nominovať aj menovať vládna koalícia. Doteraz mal kompetenciu vymenovať šéfa regulácie prezident na návrh vlády.

Kiska vyčíta nízku politickú kultúru

„Ak sa menovacia právomoc presunie z režimu spolupôsobenia dvoch ústavných orgánov, ktorými sú v súčasnosti vláda a prezident, do rúk len jedného z nich, tak možno odôvodnene predpokladať, že sa predseda úradu dostane do výraznejšej závislosti od vlády, obzvlášť v prostredí všeobecne nízkej politickej kultúry,“ odôvodnila prezidentská kancelária, prečo novelu vrátila do Národnej rady.

V praxi to znamená, že na kľúčovom poste bude sedieť nominant, ktorý bude podľa nových pravidiel ešte viac naviazaný na vládnu moc.

Európska komisia od členských krajín žiada pravý opak – aby boli úradníci na takýchto postoch autonómni a úplne nezávislí od politických sľubov či záujmov energetických firiem. Je to logické, zdravé podnikateľské prostredie vytvára silnejšiu konkurenciu a lepšie dlhodobé podmienky pre odberateľov.

Prezident vládnej novele vyčítal aj to, že do rozhodovania o cenách energií bude priamo vidieť aj ministerstvo hospodárstva či životného prostredia. Stanú sa z nich totiž účastníci konania o cenách energií.

Za pravdu dali prezidentovi v debate aj opoziční poslanci. „Schválený zákon je nielen vecne zlý, ale pravdepodobne aj v rozpore s právom Európskej únie,“ povedal poslanec SaS Ondrej Dostál (OKS).

„Pán premiér sa vyžíval v tom, aby ukázal Slovensku, že ÚRSO nebolo nezávislé a ani nebude nezávislé,“ povedal Ján Budaj (OĽaNO).

Kto príde na úrad?

Celú debatu pravdepodobne sleduje aj Holjenčík. Opozícia upozornila, že na úrad chodil Holjenčík aj v čase, keď už na jeho pôde nemal čo robiť.

Zodpovednosť či chybu pri určovaní cien elektriny a plynu, ktoré sa stali spornými, Holjenčík nikdy nepriznal.

Jeho nástupcu zatiaľ koalícia nepredstavila. Sľubovala, že tak urobí, keď prejde regulačná novela.  Úrad vedie v posledných mesiacoch jeho podpredseda Miroslav Čelinský.

Vládni predstavitelia sľubovali aj zlúčenie štátnych či pološtátnych energetických firiem ako jeden z prostriedkov, ako predchádzať cenovým šokom. Prerozdelenie vládnej moci nad energetikou cez spomínaný holding už celé mesiace nikto nespomína.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie