Denník N

Plienky Pampers budú testovať v Žiline, výsledky môžu byť koncom júna

Foto – N
Foto – N

Obchodná inšpekcia oslovila asi dve desiatky laboratórií po celom svete, či by otestovali detské plienky, napokon ich preverí na Slovensku.

Rodičia detí, ktoré reagovali na inovované plienky Pampers Premium Care začervenaním kože, zapareninami alebo odreninami by už koncom júna alebo začiatkom júla mohli mať jasno v tom, či sú tieto plienky zdravotne neškodné. Slovenská  obchodná inšpekcia (SOI) totiž už zadala plienky na testovanie do akreditovaného laboratória.

Hoci to pôvodne vyzeralo, že laboratórne skúšky na detské plienky budú musieť urobiť v zahraničí, pretože na Slovensku nie je akreditovaná skúšobňa, ktorá by testy takýchto výrobkov urobila, napokon putovali vzorky plienok Pampres Premium Care do laboratória Chemitex v Žiline.

Túto informáciu Denníku N potvrdila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová.

V cudzine hľadali márne

Doplnila, že tomu predchádzali peripetie hľadania vhodného laboratória a oslovovanie asi 20 skúšobní nielen v európskych krajinách, ale aj v USA, Indii, na Novom Zélande či v Austrálii.

Hľadanie v cudzine sa skončilo neúspechom. Podľa Machútovej buď skúšobne na otázky, či by vedeli urobiť konkrétne skúšky na plienky, ani neodpovedali, alebo po počiatočnej komunikácii komunikáciu prerušili.

O testovaní plienok v žilinskej skúšobni inšpekcia pôvodne neuvažovala, pretože tamojšie pracovisko sa sústreďuje prevažne na produkty z odevnej a textilnej oblasti, podľa webu testuje aj hračky a osobné ochranné prostriedky. Neskôr však inšpekcia zistila, že Chemitex rozšíril svoju pôvodnú akreditáciu aj na sortiment z buničiny.

Na otázku, či toto laboratórium vie urobiť všetky testy, ktoré by odhalili prípadné zdravotné riziká plienok pre deti, Machútová reagovala, že akreditované skúšky Chemitexu by mali zahŕňať väčšinu požiadaviek na testovanie, ktoré SOI pri preverovaní plienok Pampers Premium Care chcela dať urobiť.

Testujú ich aj v Česku

Výrobca inovoval plienky známej značky pred niekoľkými mesiacmi. Nespokojní rodičia zo Slovenska aj z Česka tvrdia, že nové plienky menej vydržia, zapáchajú a spôsobili deťom problémy na koži.

Hoci výrobca inovované plienky obhajuje, tvrdí aj to, že urobil všetky skúšky zamerané na ich zdravotnú neškodnosť, rozhodol sa rodičom, ktorých deti mali s plienkami nepríjemnosti, vrátiť peniaze naspäť.

V Česku už po protestoch rodičov a medializácii ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že dá plienky testovať v laboratóriu. SOI sa na výsledky českých testov informovala, podľa Machútovej ich však ešte nemajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie