Denník N

Štátna Všeobecná poisťovňa znižuje ceny, ktoré platí za dopravu či CT

Penta, Asecco a Agel sa prepojili v Prosofte, pretože digitalizácia zdravotníctva zvyšuje jeho efektívnosť aj kvalitu. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Penta, Asecco a Agel sa prepojili v Prosofte, pretože digitalizácia zdravotníctva zvyšuje jeho efektívnosť aj kvalitu. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Hoci premiér Robert Fico povedal, že vedenie štátnej poisťovne má hodiť ozdravný plán do koša, jej vedenie podľa neho postupuje aj naďalej. Teraz oznámili, že podľa plánu znižujú ceny.

Najväčšia zdravotná poisťovňa, ktorá má vyše 3,2 milióna klientov, šetrí a znižuje ceny. Pretože má vysokú starú stratu, má Všeobecná zdravotná ozdravný plán, podľa ktorého šetrí. Od mája tak klesli ceny poskytovateľom CT vyšetrení aj magnetickej rezonancie. Ide o výrazné zníženia. Pri CT vyšetreniach sa zníži cena bodu o štvrtinu. Pri magnetickej rezonancii od 10 do 20 percent. Poisťovňa však ubezpečuje, že sa nezníži počet vyšetrení, a tak pacienti nebudú dlhšie čakať.

Celkový objem, ktorý poisťovňa zaplatí, sa totiž nezníži o takú veľkú časť, ako je zníženie cien bodu. Znamená to, že aj keď poisťovňa bude za jedno CT vyšetrenie platiť o štvrtinu menej, celková suma, ktorú ročne dáva za všetky CT vyšetrenia, klesne len o pätinu.

Nižšie ceny

Zníženie cien za CT vyšetrenia a magnetickú rezonanciu majú poisťovni priniesť predpokladanú úsporu za tento rok 14 miliónov eur. Šéf poisťovne Miroslav Kočan povedal, že po znížení budú ceny CT a magnetickej rezonancie nižšie, ako sú v Česku.

„Ceny v tejto oblasti boli v minulosti nastavené tak, že pokrývali aj investičné náklady poskytovateľa,“ povedal riaditeľ sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti Milan Horváth. Ceny prístrojov totiž posledné roky výrazne klesajú. Aké majú poskytovatelia CT a magnetických rezonancií marže, vedenie VšZP nevedelo povedať.

Od júla budú znižovať ceny aj v dopravnej službe, za kilometer jazdy o cent. Takto chce počas tohto roku ušetriť 100-tisíc eur. Ďalšie dva milióny by mala poisťovňa ušetriť na hemodialýze, ktorá sa využíva pri chronickom zlyhaní obličiek. Tam klesnú ceny o tri percentá.

Znižovanie cien sa tak dotkne veľkých aj menších nemocníc, ale aj ambulancií. Rokovania s poskytovateľmi boli podľa vedenia poisťovne náročné najmä preto, že viacerí mali dlhodobé zmluvy. Aj preto sa im nie všetky zmluvy podarilo dohodnúť od januára, ako chceli.

Ceny, ktoré bude mať poisťovňa, sú podľa jej vedenia kompromisom. Niekde totiž poisťovňa navrhovala aj väčšie zníženie. Ceny sa znížia všetkým poskytovateľom rovnako, preto bolo náročné nájsť kompromis, ako ich znížiť. Nemocnica, v ktorej to podľa Kočana môže byť tri percentá príjmov, bude reagovať inak ako poskytovateľ, u ktorého ide o hlavný predmet činnosti.

Fico telefonoval, aby ho zahodili

Všeobecná zdravotná postupuje podľa ozdravného plánu, ktorý ešte v marci ostro kritizoval premiér Robert Fico. Premiér vtedy zatelefonoval riaditeľovi poisťovne Kočanovi a povedal mu, že má ozdravný plán hodiť do koša. „Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte,“ povedal Fico Kočanovi do telefónu. Celý telefonický rozhovor premiér zverejnil na Facebooku.

„Stiahnite celý ten nezmyslený ozdravný plán, pretože ak máte na niekom šetriť, šetrite na svojich ľuďoch, na sektretárkach, autách, budovách, ale nebudete šetriť na starých ľuďoch s nejakými plienkami.“

Reagoval tak na návrhy v ozdravnom pláne, napríklad aby sa nepreplatila liečbu žltačky typu C ľuďom, ktorí majú tetovanie alebo piercing. Najnovší návrh hovorí o tom, že by poisťovňa chcela šetriť a menej by preplácala plienky pre seniorov. „Myslím to v dobrom, ale hoďte to do koša, je to nezmyselné,“ povedal Fico.

Aj napriek tomu poisťovňa podľa kritizovaného ozdravného plánu pokračuje. „Verejná diskusia vznikla ohľadne opatrení, ktoré neboli prepočítané, boli skôr ako podnety na prehodnotenie. Túto časť sme z ozdravného plánu úplne vylúčili, aj sme požiadali úrad, aby túto prílohu ozdravného plánu nezvažoval,“ povedal Kočan.

Samotný plán ako taký však podľa neho nemôžu prestať plniť. V koši tak skončila len kritizovaná časť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

VšZP

Ekonomika

Teraz najčítanejšie