Denník N

Šéf Volkswagenu: Odborom nejde o našich zamestnancov

Predseda predstavenstva bratislavského závodu VW Ralf Sacht a člen predstavenstva a personálny manažér závodu Eric Reuting. Foto – N
Predseda predstavenstva bratislavského závodu VW Ralf Sacht a člen predstavenstva a personálny manažér závodu Eric Reuting. Foto – N

Aktualizované o 18:56. – Štrajkujúci zamestnanci už prišli pre protest približne o 300 eur, vraví vedenie závodu.

Odborári zavádzajú o tom, čo ponúklo vedenie automobilky Volkswagen na poslednom kolektívnom vyjednávaní zamestnancom. Povedal to predseda predstavenstva závodu Ralf Sacht.

Rozdiel medzi návrhmi manažmentu Volkswagenu a odborov je podľa neho len 120 eur na 19 mesiacov platnosti dohody. Logika čísiel tak podľa manažérov nemôže byť to, prečo odbory vyzývajú na štrajk.

„Preto si musím položiť otázku, o čo tu ide. O našich pracovníkov teda odborom nejde,“ povedal Sacht.

Manažéri automobilky tak komentovali výsledok štvrtkového kolektívneho rokovania, ktoré sa opäť skončilo neúspešne.

Po rokovaniach prišli zástupcovia odborov medzi štrajkujúcich zamestnancov a šéf moderných odborov Zoroslav Smolinský zhrnul v krátkosti návrh manažérov pred davom ľudí, ktorý bol aktuálne pred závodom.

„Vidím to tak, ako keby si vás nevážili,“ komentoval návrh manažérov. Zamestnanci návrh vypískali.

Štrajk vo fabrike ďalej pokračuje, no zamestnanci majú do konca víkendu zostať doma, preto momentálne nie sú pred bránami závodu.

Podľa návrhu vedenia Volkswagenu nastupujúci zamestnanci dostanú automaticky o stupeň vyššiu tarifnú triedu, než mohli dostať dnes, uviedol Sacht príklad, v čom je ich ponuka pre štrajkujúcich výhodná.

Odborári podľa neho zavádzajú v tom, keď tvrdia štrajkujúcim, že im podnik vyplatí peniaze aj za dni strávené v štrajku. „Odbory deklarujú štrajkujúcim, že podnik im zaplatí peniaze za štrajk. Takéto tvrdenia odmietame,“ povedal Sacht.

Pripomenul, že doteraz prišli zamestnanci, ktorí sa zúčastnili štrajku, približne o 300 eur. Za každý deň štrajkovania totiž prišli o 75 eur.

Smolinský hovorí, že v iných krajinách sa v minulosti už stalo, že nakoniec v závodoch Volkswagen dni štrajku preplácali. Nesúhlasí ani s kritikou, že by zamestnancov odbory zavádzali o rozdieloch medzi ponukou vedenia závodu a požiadavkami odborov.

„Ak je tam ozaj taký malý rozdiel, tak otázka je, prečo nechce zamestnávateľ na našu požiadavku pristúpiť,“ povedal Smolinský.

Očakáva, že rokovania o platoch by mohli pokračovať ešte dnes. To však vedenie nepotvrdilo.

„Ďalšie kolo kolektívneho rokovania zatiaľ nebolo naplánované,“ informoval po 18. hodine Volkswagen.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie