Denník N

Plavčan preverí eurofondy pre veľké univerzity, presné termíny ani sľuby nedáva

Zľava: minister školstva Peter Plavčan, rektor STU Robert Redhammer (hore), šéf SAV Pavol Šajgalík, rektor UK Karol Mičieta (dole). Foto – Denník N a TASR
Zľava: minister školstva Peter Plavčan, rektor STU Robert Redhammer (hore), šéf SAV Pavol Šajgalík, rektor UK Karol Mičieta (dole). Foto – Denník N a TASR

Minister školstva sa stretol s nespokojnými rektormi veľkých univerzít, ktorí nedostali peniaze z 300-miliónového balíka eurofondov. Rektori veria, že peniaze na vedu a výskum napokon dostanú.

Rektori veľkých slovenských univerzít sa v stredu stretli s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS), aby si vyjasnili, čo sa stalo s financovaním vedy na ich pracoviskách. Zistili totiž, že nedostanú peniaze, s ktorými rátali.

Po ostrom liste rektorov ministrovi z minulého týždňa, v ktorom kritizovali, že nedostali nič z 300-miliónového balíka eurofondov na strategický a dlhodobý výskum, stretnutie tvárou v tvár prinieslo prísľub ministra, že sa na ich výhrady pozrie a preverí celý proces prerozdeľovania peňazí.

Ako dlho to bude trvať, nepovedal. „Dal som im prísľub, že to skontrolujem,“ povedal Peter Plavčan po zhruba hodinovom rokovaní. Ale bude to ťažká práca, dodal.

Projekty univerzít ministerstvo školstva neschválilo, aj keď splnili podmienky. Rektori tvrdia, že im prišli rozhodnutia o tom, že splnili kritériá, ale neostali pre nich peniaze.

Slovenské laboratóriá môžu zostať bez peňazí. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Kto peniaze dostal, sa nevie, výsledky prerozdeľovania peňazí ministerstvo nezverejnilo s vysvetlením, že proces nie je ukončený.

Zverejnili však už zoznam neschválených žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Podľa neho napríklad ministerstvo zamietlo žiadosť Univerzity Komenského o takmer 40 miliónov eur na projekt personálnej medicíny vybraných zhubných nádorových ochorení a jej vplyv na kvalitu života.

Peniaze čakajú ďalej

Rektori boli v stredu po stretnutí spokojní. Eurofondy mali ísť podľa rektora Slovenskej technickej univerzity Roberta Redhammera na vysoké školy a Slovenskú akadémiu vied, lebo ich treba dovybavovať.

„Požiadali sme ministra, aby zrušil hodnotenie výzvy, lebo ho považujeme za neobjektívne, máme veľa sťažností od kolegov a partnerov. Chceme, aby zabezpečil hodnotenie nezávislými expertmi, ktorí robia výskum, majú prehľad a vedia, ako vo svete výskum chodí.“

Minister podľa neho prisľúbil, že sa v tom pokúsi „niečo urobiť, tak veríme, že niečo urobí“, povedal Redhammer.

Rektori žiadajú ministra, aby prešetril, prečo k takýmto „zvláštnym okolnostiam došlo“. „Naše stretnutie bolo úspešné a v tejto chvíli sme spokojní,“ vraví rektor Slovenskej technickej univerzity. O termínoch však spolu nehovorili.

Rektori čakajú, že Plavčan prehodnotí rozhodnutia a univerzity peniaze nakoniec dostanú. Ale musia to podľa Redhammera posúdiť ľudia, ktorí nie sú zaujatí väzbami a sú nestranní. Ak peniaze nedostanú, budú mať problémy s chodom svojich vedeckých parkov, ale aj s ďalšou vedou či výskumom. Už dnes majú problém zaplatiť výskumníkov či doktorandov.

„Beží štvrtý rok sedemročného programovacieho obdobia a toto sú prvé dve výzvy, ktoré nejak bežia,“ vysvetľuje Redhammer.

Výzvu nezruší

Ak Plavčan zistí, že sa spravili chyby, je pripravený výsledky prehodnotiť. Nepripúšťa však, že by zrušil celú výzvu. To nechcú ani rektori, bola by to podľa nich strategická chyba. „Výzva nebola zle napísaná, bola zle vyhodnotená. Projekty boli nesprávne, zaujato posúdené,“ myslí si Redhammer.

Ak je podľa neho výzva vyhlásená na podporu dlhodobého strategického výskumu, potom je veľmi zvláštne, že žiadna inštitúcia, ktorá dlhodobo robí výskum aj v strategických oblastiach, nedostane podporu, dodal. Na otázku, či výsledky anuluje, ako žiadajú rektori, minister neodpovedal.

Tí sa teraz môžu odvolať a viacerí to aj spravili. Dnes je zatiaľ desať projektov schválených a sú im aj priradené peniaze – ministerstvo ich zatiaľ nezverejnilo. Ďalších 25 projektov splnilo podmienky, ale nezostali na ne peniaze. Podmienky nesplnilo 24 projektov a deväť sa ešte administratívne prehodnocuje.

Rektori rozhodovanie označujú za netransparentné a nekompetentné. Minister to tak nevidí, povedal, že si nemyslí, že to tak je. Kto hodnotil projekty? Na to neodpovedá.

Rektori v liste ministrovi napísali, že na rozhodovanie mali vplyv skupiny. „Možno práve tu je ten správny čas a priestor, aby ste v súlade s opatreniami premiéra vlády v boji proti korupcii a netransparentnosti zabránili vplyvu skupín, ktoré deformujú transparentnosť a čestnú súťaž pri získavaní nenávratných finančných prostriedkov.“

Plavčan tvrdí, že o tomto spolu nehovorili. „Všeličo sa povie. Musím si preveriť skutočnosti,“ povedal minister.

Okrem toho, že minister sľúbil prehodnotiť výsledky, veľkým univerzitám sľúbil ďalšie peniaze. Na jeseň chce vypísať výzvu na 80 miliónov eur, ktorá bude určená na udržateľnosť a rozvoj vedeckých parkov a podporu mladých vedcov. Ale nie je to podľa neho nálepka za neschválené projekty. Takúto podporu podľa neho robia všetky vlády. Takto chce platiť prevádzku parkov aj počas ďalších rokov tejto vlády.

Ak takáto výzva príde, nevyrieši to však terajší nedostatok peňazí, od vyhlásenia po vyhodnotenie výziev totiž často prejde rok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie