Denník N

V Prešove po piatich rokoch dokončili sotva štvorkilometrovú cestu

Na snímke situácia v roku 2013 za novou okružnou križovatkou pri vjazde do Prešova od Košíc. Foto – TASR
Na snímke situácia v roku 2013 za novou okružnou križovatkou pri vjazde do Prešova od Košíc. Foto – TASR

Stavba v Prešove je raritou aj na slovenské pomery, natiahla sa takmer dvojnásobne, stavbárov vymenili a mesto vyhlásilo mimoriadny stav.

Aktualizované o 15:13. V Prešove sa motoristi po viac než piatich rokoch dočkali ani nie štvorkilometrovej, ale kľúčovej cesty. Štvorpruhový úsek mestom odovzdával štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (Smer).

„Sme na konci dlhej cesty. Táto cesta do veľkej miery odkloní tranzit na hlavnom cestnom ťahu z východu na západ mimo centra mesta,“ povedal.

Neodovzdáva sa všetko naraz, ale postupne počas piatku a soboty. Štvrtkový výjazd je skôr oficiálnou oslavou novej cesty.

Keby išlo všetko podľa plánu, Prešovčania a motoristi, ktorí mestom len prechádzajú, by po novej ceste prvej triedy jazdili už viac než dva roky. V zmluve na stavbu z mája 2012 sa totiž písalo, že bude hotová do 36 mesiacov.

Pre porovnanie: Stavba relatívne jednoduchej blízkej 11-kilometrovej časti D1 na úseku Fričovce – Svinia trvala 4 roky. Ešte o pol roka menej trvalo štátu, kým postavil 9,5-kilometrový úsek diaľnice pri Levoči (od Levoče po Spišské Podhradie).

Rýchlejšie o 15 minút

Namiesto toho hlásili z Prešova sústavne kolóny. Cesta 10-kilometrovým úsekom k výpadovke na Košice trvala aj 50 minút.

Vďaka krátkej novej ceste by mali šoféri jazdiť plynulejšie, tranzitujúci aj naďalej zostanú aj na sídliskách.

Ondrej Matej, šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo a bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej, odhaduje, že najviac šoféri zmenu pocítia cestou od západu na Košice, tam sa cesta môže skrátiť aj o 15 až 20 minút.

Kým však cestu prvej triedy dostavali, objavili sa také komplikácie, ktoré sú raritou ešte aj na slovenské pomery.

Prvý stavbár odpísal dlhy

Prešovskú cestu totiž stavali na dvakrát. Najprv podpísali zmluvu s konzorciom okolo firmy Hant BA DS (dnes je premenovaná na Dopravné stavby, a. s.). Po tom, ako mu zmluvu vypovedali, firma odpísala dlhy v reštrukturalizácii a štátu zanechala súdny spor: tvrdí, že vinu na meškajúcej stavbe má štát, nie stavbári.

Dokončenie stavby potom zadali Doprastavu. Dokopy tak cesta vyšla na 43 236 960,87 eura aj s DPH.

Keď cestu začali stavať, ministrom dopravy bol ešte nominant Smeru Ján Počiatek. Šoférom ju nakoniec neodovzdal ani jeho nástupca – Roman Brecely zo Siete. Teraz je ministrom Árpád Érsek zo strany Most-Híd.

V Prešove medzitým vyhlásili mimoriadny stav, nasledovali aj blokády za výstavbu diaľničného obchvatu na juhozápade Prešova.

Výsledkom je zmluva na juhozápadný obchvat krajského mesta (D1, Prešov, západ – juh). Je mimo mesta v podobnej línii ako práve dostavaný vnútromestský obchvat. V prepočte na kilometer vychádza na 45 miliónov eur, čo je doterajší rekord na celej D1.

Zmluva naň je podpísaná, no stavať sa ešte nemôže, chýbajú posledné formality.

„Aktuálne prebieha mobilizácia zhotoviteľa, príprava zariadenia staveniska, začatie prác na pyrotechnickom a archeologickom prieskume,“ povedala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Miniobchvat Prešova

  • Konzorcium okolo firmy Hant BA DS (dnes Dopravné stavby, a. s.) podpísalo zmluvu na menší vnútromestský obchvat Prešova v máji roku 2012.
  • Ide o stavbu nového úseku v dĺžke 2,2 km, rekonštrukciu existujúcich ciest v dĺžke 1,6 km a úpravu a výstavbu 8 mostov a 3 križovatiek na juhozápadnom okraji Prešova.
  • Konzorcium vedené Hantom bolo s cenou 26,7 milióna eur bez DPH najlacnejšie. Vyplatili mu z toho približne 12 065 813,85 eura vrátane DPH.
  • Rozostavanú cestu prevzal Doprastav, jeho práca vyšla podľa údajov od Slovenskej správy ciest na 31 171 147,02 eura s DPH.
  • Slovenská správa ciest avizuje, že v piatok ráno o 7:00 sprejazdní nový vybudovaný mostný objekt nad kruhovou križovatkou a v sobotu o 10:00 celú stavbu v smere Poprad – Košice. Kruhový objazd by už mal byť otvorený. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Obchvat Prešova

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie