Denník N

Dvaja spolumajitelia Esetu prišli o väčšinu v Carltone. Spoločník ich vytlačil zvýšením základného imania

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšinovým vlastníkom Carltonu je podľa obchodného registra od 29. júna podnikateľ v realitách Erik Mikurčík. Svojich partnerov zbavil kontroly nad hotelom štýlom známym z 90. rokov. Prípad vyšetruje polícia.

Minulý rok v lete oznámili spolumajitelia spoločnosti Eset Rudolf Hrubý a Maroš Grund, ktorí sú zároveň aj akcionármi Denníka N, že prostredníctvom spoločnosti Carlton Property kúpili luxusný bratislavský hotel Carlton na Hviezdoslavovom námestí.

Podľa informácií Trendu bola cena za hotel 80 miliónov eur. Hrubý a Grund boli investormi. Ich tretím spoločníkom vo firme ADS Property, ktorá vlastnila firmu Carlton Property, bol Erik Mikurčík. Ide o šéfa realitnej kancelárie Arthur Real Estate Company.

Erik Mikurčík. Foto – Arthur Real Estate Company

V spoločnosti ADS mal každý z nich troch rovnaký podiel. Na investíciu požičala VÚB banka, ktorá má na budovy hotela záložné právo.

„Pán Grund a pán Hrubý zabezpečili financie, čo je investorská pozícia, ja príležitosť a realizáciu, čo je pozícia developera,“ povedal v auguste 2016 Trendu Mikurčík.

Trend špekuloval, že partneri z Esetu zaplatili za hotel priveľa: „V každom prípade si treba uvedomiť, že naši finanční partneri nemusia vždy pozerať na krátkodobú návratnosť, ktorá je v priestore a čase len istou premennou. Nájdite mi lepšiu budovu, či už polohou, historicky, alebo fasádou, ako je Carlton,“ povedal vtedy Mikurčík.

Okradnutí

Kým na začiatku investície bol Mikurčík „developerom“, koncom tohto júna sa z neho stal väčšinový majiteľ.

Stalo sa to 21. 6. 2017. Mikurčík zvýšil základné imanie Carlton Property o 55-tisíc eur a stal sa novým spoločníkom firmy, čím hotel prakticky ovládol. Vklad spoločnej firmy ADS do základného imania bol totiž len 5-tisíc eur.

Ako sa to mohlo stať bez súhlasu partnerov z Esetu? Objavil sa istý Tomáš Hvožďara, ktorý vyhlásil, že má splnomocnenie od firmy ADS, v mene ktorej môže konať.

Ide o splnomocnenie ešte z 2. októbra 2015, keď bol ešte jediným konateľom ADS Mikurčík bez investorov Grunda a Hrubého. Hvožďara podľa dokumentu, ktorý je verejne prístupný v obchodnom registri, vyhlásil, že prijíma rozhodnutie o zvýšení základného imania.

Rudolf Hrubý a Maroš Grund. Foto – Eset

„Z dôvodu, že spoločník listom zo dňa 21. 6. 2017 vyhlásil, že si neuplatňuje prednostné právo prevziať záväzok na nový vklad v Carlton Property, spoločník rozhodol tak, že súhlasí, aby záväzok na nový vklad v spoločnosti Carlton Property bol prevzatý osobou Erik Mikurčík,“ píše sa vo verejne dostupnom dokumente.

Mikurčík tak teraz vlastní 91,6 percenta hotela.

„Situácia okolo hotela Carlton nesúvisí s aktivitami spoločnosti Eset. Jediné, čo v tejto chvíli môžu Maroš Grund a Rudolf Hrubý potvrdiť, je, že situáciu riešia právnou cestou,“ povedal hovorca Esetu Branislav Ondrášik.

Kým rozhodnutie o prevzatí hotela Mikurčíkom je v obchodnom registri ako verejná listina, plná moc pre Hvožďaru nie. Dokument by mal byť notársky overený a je otázne, či a kedy sa tak stalo.

Z verejných dokumentov nie je možné zistiť, kto je Hvožďara. Na adrese, kde býva, nevlastní byt. Denníku N sa s ním nepodarilo spojiť.

V roku 2015 dodal dve zákazky pre finančnú správu za dokopy 2500 eur. Dodával čistiace tablety a vazelínu.

Podľa informácií Denníka N z polície podali Grund a Hrubý viacero trestných oznámení pre podozrenia z rôznych trestných činov – podvodu, krádeže, obmedzovania osobnej slobody alebo neoprávneného zachytávania počítačových údajov. Časť vyšetruje NAKA, časť bratislavská polícia.

Mikurčík sa podľa trestného oznámenia pokúsil previesť z Carltonu 2 milióny eur na svoj účet a rovnako previesť aj nehnuteľnosti patriace pod Carlton Property. S pomocou SBS obsadil aj budovu Carltonu a prednedávnom tam preto zasahovala polícia.

Mikurčík transakciu nechce komentovať. Denník N ho kontaktoval už pred niekoľkými týždňami so žiadosťou o stretnutie alebo zodpovedanie otázok. V piatok redakcii napísal: „V tejto chvíli prebiehajú mimosúdne rokovania, na ktorých sa všetky zúčastnené strany dokonca zaviazali, že spor nebudú verejne komentovať. Ubezpečujem však, že k podvodom ani k nekalým úmyslom z našej strany neprišlo. Rešpektujeme záujmy všetkých strán sporu, ako i rozhodnutia verejných orgánov.“ Novinám navrhoval stretnutie budúci týždeň.

Kto je Mikurčík?

Erik Mikurčík sa spomínal v médiách pred dvoma rokmi. Jeho firma vlastní polovicu budovy Klubu slovenských spisovateľov a Mikurčík v nej chcel zriadiť striptízový bar. Spisovatelia sa proti tomu búrili. Mikurčík argumentoval, že budova potrebuje zarábať a je v zlom stave, pretože sa do nej neinvestovalo.

V júni 2016 sa Mikurčík stal majiteľom Akadémie médií. Škola nedávno prišla o akreditáciu.

Denník N kontaktoval aj VÚB banku, či bude žiadať predčasné splatenie úveru. „Informácie tohto charakteru sú viazané bankovým tajomstvom. Isto preto chápete, že sa nemôžeme vyjadrovať,“ napísala hovorkyňa.

Rudolf Hrubý a Maroš Grund sú spolumajitelia Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie