Denník N

O cenách energií bude od utorka rozhodovať dvojnásobný exminister za Smer

Ľubomír Jahnátek Foto – TASR
Ľubomír Jahnátek Foto – TASR

Exminister a poslanec za Smer Ľubomír Jahnátek bude šéfovať regulačnému úradu, ktorý má byť zo zákona nezávislý od politickej moci.

Aktualizované o 17:20

Slovenskej vláde sa podaril kúsok, ktorým si zrejme opäť vyslúži aj pozornosť európskych štruktúr. Do čela Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý má byť zo zákona nezávislý od politiky, dosadila poslanca Smeru a niekdajšieho ministra hospodárstva aj pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

Jahnátek bude od utorka 25. júla, keď začne vo funkcii pôsobiť, rozhodovať o cenách energií pre celé Slovensko.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz povedal, že Jahnátek nedostal odporúčanie, aby sa po nástupe do novej funkcie vzdal poslaneckého mandátu. „To musí byť jeho rozhodnutie, nechcem špekulovať, nebola o tom debata. Myslím si, že pán Jahnátek je natoľko fundovaný a zodpovedný, že vie, aké kroky učiní v najbližších dňoch,“ povedal Ferencz.

V zákone o regulácii sa píše, že ak sa predseda regulačného úradu stane parlamentným poslancom, vláda ho z funkcie rovno odvolá. Čo presne sa stane, ak je niekto najprv poslancom a potom príde šéfovať URSO, sa v zákone exaktne nepíše.

Šéf poslaneckého klubu za Smer a podpredseda Národnej rady v jednom – Martin Glváč hovorí, že Jahnátek z parlamentu odíde na 99 percent.

„Predpokladám na 99 percent, že pán Jahnátek sa vzdá mandátu a nastúpi náhradník,“ povedal Glváč. V poradí by v tom prípade ako poslankyňa bola Darina Gabániová, sľub by zložila na najbližšej parlamentnej schôdzi. Debata o tom by ešte mohla byť vo štvrtok, predpokladá Glváč.

Tlačové oddelenie Národnej rady upresnilo, že Jahnátek sa musí vzdať funkcie na 100 percent, a to do 30 dní od jeho nástupu do funkcie predsedu ÚRSO. Kancelária Národnej rady sa odvolala na ústavnú ochranu verejného záujmu.

„Ľubomír Jahnátek je povinný do 30 dní odo dňa ustanovenia do verejnej funkcie vykonať zákonom ustanovený právny úkon k skončeniu funkcie poslanca, teda vzdať sa mandátu poslanca spôsobom,“ odpísali z Národnej rady.

Jeho výber obhajujú

Ferencz nevidí problém ani v tom, že Jahnátkova kariéra je celé roky spätá so stranou Smer. „Je nominantom Smeru, nebol nikdy členom žiadnej strany, tak ako ja som štátny tajomník, ale nie som členom,“ povedal Ferencz.

Výber Jahnátka v konkurze po rokovaní vlády opäť obhajoval premiér Robert Fico (Smer). „Chcem znovu pripomenúť, že prebehla verejná súťaž, každý, kto chcel, sa mohol prihlásiť. Návrh na Ľubomíra Jahnátka prišiel od konkrétnych zamestnávateľov. Myslím si, že môžeme povedať bez akéhokoľvek zaváhania, že bol o niekoľko konských dĺžok lepší ako ostatní,“ povedal Fico.

Vláda Jahnátkovi funkciu odsúhlasila až v náhradnom termíne. Rokovanie vlády naplánované na začiatok júla totiž zrušili pre nezhody v koalícii. SNS bola jediná strana, ktorá sa stále nevyjadrila, či má problém s tým, aby zo zákona nezávislú funkciu zastával Jahnátek.

Minister obrany za SNS Peter Gajdoš v pondelok povedal, že si myslí, že Jahnátek bude v novej funkcii rozhodovať nezávisle.

Nominant zamestnávateľov

Jahnátek sa odvoláva na to, že prešiel výberovým konaním na ministerstve hospodárstva, do ktorého ho poslala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Tej šéfuje ďalší bývalý minister hospodárstva nominovaný stranou Smer – Tomáš Malatinský.

„Idem ako nominant AZZZ,“ vysvetľoval Jahnátek po konkurze, prečo sa do výberového konania prihlásil a prečo môže občanov uistiť, že úrad by pod jeho vedením rozhodoval o cenách energií nestranne a nezávisle od vládnej moci.

Vedúci post na kľúčovom úrade zostal voľný po kauze s cenami energií. Keď začiatkom roka začali dostávať domácnosti a firmy neobvykle vysoké faktúry najmä za elektrinu, odstúpil z postu nominant Smeru Jozef Holjenčík.

Koaličnú voľbu menovať Jahnátka do kľúčového úradu skritizovala opozícia.

„Je nepochopiteľné, ako ho vôbec mohla komisia (výberová) ponúknuť ministrovi hospodárstva ako najvhodnejšieho kandidáta, hoci kvôli jeho jednoznačnej politickej nálepke sa ním ani len nemali zaoberať,“ povedal Karol Galek z SaS.

OĽaNO podobne ako SaS kritizuje, že Jahnátek nemá ani skúsenosti, ktoré na kľúčovú pozíciu vyžaduje zákon o regulácii.

„Podľa zákona by šéf regulačného úradu mal mať najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii. Pán Jahnátek podľa dostupných informácií nemal na starosti cenotvorbu v energetike. Navyše vláda opätovne nezverejnila jeho životopis a tak si občan ani nevie skontrolovať, či skutočne bude zo svojich daní platiť odborníka, alebo len ďalšieho lojálneho človeka Smeru,“ povedala Veronika Remišová  z OĽaNO.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie