Denník N

Platy učiteľom zvýšia od septembra, Fico za to chce prísľub, že nebudú štrajkovať

Minister školstva Peter Plavčan. Foto – TASR
Minister školstva Peter Plavčan. Foto – TASR

Od septembra stúpnu platy učiteľov o šesť percent. Dohodli sa na tom na koaličnej rade, odobrili to aj ministri. Platy vláda sľubuje zvýšiť aj v septembri 2018 a 2019 a v januári 2020 vždy o šesť percent.

Učitelia budú mať od septembra o šesť percent vyššie platy a vláde sa tak podarí dodržať sľub, ktorý im dala. Taký je výsledok zasadnutia vlády, ktorá pred dvoma týždňami zrušila svoje zasadnutie, pretože na toto zvýšenie neboli zabezpečené peniaze. Učitelia však od premiéra Roberta Fica dostali aj podmienku: ak chcete peniaze, zaručte sa, že nebudete štrajkovať. 

To ešte musia odobriť odborári, ich šéf Pavel Ondek zatiaľ nehovorí, či podmienku o neštrajkovaní schvália. Musí to odobriť odborová rada, kedy zasadne, Ondek nehovorí. „Po dovolenkovom období,“ povedal. Ak by to odbory neprijali, platy by vláda zvýšila o štyri mesiace neskôr, od januára 2018.

Platy učiteľom od materských až po vysoké školy narazili pred dvoma týždňami na odpor miest a obcí, ktoré tvrdili, že na to nemajú. Minister financií Peter Kažimír (Smer) vyhlásil, že peniaze navyše nedá, a tak minister školstva Peter Plavčan (Slovenská národná strana) nemal na platy peniaze.

Odborári sú spokojní

To už teraz zrejme nebude platiť. Plavčan návrh na vyššie platy na vládu predložil a vláda ich odobrila. Ide o zvýšenie od septembra, či učitelia dostanú viac aj v januári, nie je jasné, premiér na tlačovke po vláde spomínal ako ďalší termín navyšovania až september 2018. 

Ak odborári prijmú, že sa platy zvýšia od septembra tohto roku, musia podpísať memorandum o zmieri. Teda odborári nebudú môcť štrajkovať do roku 2020, povedal premiér Fico. Ak to odbory neprijmú, zvýšia sa platy až od januára 2018. Ďalšie zvyšovanie by podľa premiéra malo byť od septembra 2018.

Navyšovanie platov po rokovaní vlády oznamoval premiér, ktorý stručne predstavil harmonogram, ako sa budú mzdy zvyšovať, a aj podmienky, ktoré vláda má voči učiteľom a ich odborovým zástupcom. Vysvetľovanie už Fico nechal na ministra školstva za SNS – po oboznámení s rokovaním vlády z tlačovej konferencie odišiel a nechal samotného Plavčana odpovedať na otázky novinárov. Aj toto gesto premiéra naznačilo istý nesúlad medzi Smerom a SNS.

Šéf starých školských odborov je spokojný, očakával, že rokovania budú trvať dlhšie. Ak by prišlo k ďalším zvyšovaniam o šesť percent od septembra 2018 a 2019 a v januári 2020, boli by odborári spokojní.

Ondek je rád, že mestá a obce nakoniec ustúpili. Či budú odborári žiadať častejšie a razantnejšie zvyšovanie platov, teraz nehovorí.

Navýšenie miezd učiteľom znamená, že združenie miest a obcí ustúpilo, doteraz totiž tvrdilo, že na zvyšovanie platov nemajú peniaze. Pod mestá a obce patria základné aj materské školy. Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány hovorí, že peniaze nemali na zvyšovanie platov aj v septembri, aj v januári 2018. Ak sa budú zvyšovať len v septembri, mali by to finančne zvládnuť. Extra peniaze od ministerstva financií neočakávajú. Výnos z daní bude totiž podľa neho vyšší, ako očakávali. 

Šéf školských odborov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Turčány však upozorňuje, že niektoré obce a mestá môžu mať problém, najmä tie, ktoré majú menej detí alebo starších učiteľov, ktorí majú vyššie platy.

Komora: Je to zrada

Šéf Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman je s takýmto zvyšovaním miezd veľmi nespokojný. Hovorí, že ak odbory podpíšu dohodu o zmieri, je to zrada záujmov učiteľov. Učitelia tak podľa neho stratia dôveru voči starým odborom.

Zvyšovanie o šesť percent je podľa neho slabé. Vo všeobecnosti zamestnanci v hospodárstve budú dostávať viac o štyri percentá, zvýšenie o šesť percent pre učiteľov je preto podľa neho málo. „Ak sa bude takto zvyšovať mzda učiteľov, na štandard OECD sa dostaneme v roku 2035,“ povedal Crmoman.

On stál na čele protestov učiteľov pred rokom. Obviňuje Ondeka aj odbory, že sú s vládou prepojení, a preto im ustupujú.

Vládni analytici: Zvýšte platy

Platy učiteľov by sa mali razantne zvyšovať aj podľa vládnych analytikov. V revízii výdavkov, ktorú pripravili analytici v Útvare hodnoty za peniaze a Inštitútu vzdelávacej politiky, sa píše, že kľúčové pre kvalitu vzdelávania bude zlepšenie postavenia učiteľov. „Zvyšovanie platov učiteľov v regionálnom aj vysokom školstve je jednou z výdavkových priorít vlády,“ napísali.

Podľa medzinárodných výskumov má učiteľ najväčší vplyv na kvalitu vzdelávania. V porovnaní s krajinami OECD nemáme na Slovensku na základných a stredných školách relatívne viac učiteľov, slovenskí učitelia sú porovnateľne vyťažení ako ich kolegovia v zahraničí, zarábajú však výrazne menej, napísali.

„Plat v priemere tvorí 61 percent priemeru vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov, priemer OECD je 85 percent. Finančné ohodnotenie je pritom jedným z kľúčových faktorov atraktivity povolania. Zvyšovanie platov by malo do roku 2020 zvýšiť podiel miezd učiteľov v regionálnom školstve na 67 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov,“ navrhujú analytici.

Najviac by sa malo dbať na zvýšenie platov mladých začínajúcich učiteľov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie