Denník N

Juncker Ficovi pripomenul, že je to prvý raz, čo V4 chce dať Komisii viac právomocí

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovenský premiér po stretnutí so šéfom Európskej komisie zmiernil slovník, hoci nedostal prísľub konkrétnej zmeny týkajúcej sa dvojakej kvality potravín.

Prvý raz v histórii požiadal ministerský predseda niektorej z krajín V4 Európsku komisiu, aby mala viac kompetencií, povedal po stretnutí s premiérom Robertom Ficom v Bruseli predseda Európskej komisie J. C. Juncker.

Reagoval tak na výzvy Slovenska a ďalších krajín V4 a východnej Európy, aby Brusel aktívnejšie riešil otázku dvojakej kvality výrobkov ponúkaných v rôznych štátoch EÚ.

Štáty V4 naznačujú, že by mala Európska komisia upraviť európsku legislatívu, aby sa obmedzili praktiky nadnárodných koncernov, ktoré ponúkajú pod tou istou známou značkou v niektorých štátoch výrobky s iným zložením aj v inej kvalite.

Komisia má podľa Fica a Junckera na jeseň vydať špeciálne usmernenie k európskej legislatíve o tom, ako sa budú interpretovať smernice o bezpečnosti potravín. Cieľom je, aby štáty mohli lepšie využívať už teraz platné pravidlá pre kontrolu potravín aj pri podozreniach na nerovnakú kvalitu v rôznych krajinách.

Vyplýva z toho, že zatiaľ by sa štáty mali sústrediť na tie oblasti, ktoré im už európska legislatíva poskytuje.

Juncker úplne nevylúčil, že do budúcnosti môže byť prijatá aj nová európska legislatíva, ale naznačil, že kým sa schváli a vstúpi do platnosti, trvá to celé roky.

Na otázku, či Fico nie je sklamaný, že Brusel neuvažuje o zmene legislatívy, ako pôvodne žiadal, povedal, že nie je jeho povinnosťou určovať, čo má Komisia robiť. Očakáva, že príde s krokmi, ktoré budú efektívne.

„Je mi jedno, či je mačka čierna, alebo biela, podstatné je, že chytá myši,“ dodal Fico.

Debatovalo sa aj o jadre

Šéf Európskej komisie okrem témy dvojakej kvality prešiel na krátko aj k širšej téme budúcnosti Únie a toho, kde má byť Slovensko. „Som rád, že Fico zdôrazňuje, že chce byť v užšom jadre Únie. To je presne to, čo chceme,“ povedal.

Európska komisia podľa neho privíta, ak krajiny V4 pripravia na jeseň užší samit s predstaviteľmi exekutívy EÚ venovaný budúcnosti EÚ. Juncker nemá rád ideu, že občania takzvaných nových členských krajín by mohli byť občanmi druhej kategórie, čo Slováci určite nechcú.

„Slovensko je v srdci Európy a viacrýchlostná Európa nie je možnosť, ktorú Slovensko akceptuje, a ani my ju nechceme. Chceme spoločne konať ako dvadsaťsedmička a chceme mať Slovensko po našom boku,“ uviedol.

Slovensko zorganizuje samit

Juncker sa na stretnutí s Ficom dohodli, že Slovensko zorganizuje medzinárodný samit k téme kvality výrobkov. Mali by sa na ňom zúčastniť zástupcovia spotrebiteľských združení, výrobcovia, aj eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľa Věra Jourová.

„Idea organizovania samitu na tému výrobkov rovnakej značky je určite pozitívna, za predpokladu, ak sa do tejto témy pôjde odborne, bez emócií a za účasti všetkých zainteresovaných vrátane zástupcov výrobcov,“ reagoval Ľubomír Tuchscher zo Slovenského združenia pre značkové výrobky. Pripomenul, že rozdiely v zložení produktu automaticky neznamenajú nižšiu kvalitu či bezpečnosť spotrebiteľov, tie sú definované európskymi a národnými reguláciami a na druhej strane vnútornými pravidlami výrobcov.

Predseda Európskej komisie po stretnutí s Ficom povedal, že problém dvojakej kvality potravín, ktorý pociťujú niektoré krajiny EÚ, nepovažuje za maličkosť. Tvrdí, že je to zásadný problém a európska záležitosť.

„Nepáči sa mi predstava druhej kategórie občanov, aj preto sme predložili, čo v tejto oblasti EK urobila,“ uviedol Juncker.

Fico vyzdvihol, že Komisia rešpektuje, že tento problém v Únii existuje, a ocenil kroky, ktoré už v tejto oblasti urobila.

Zopakoval, že je pre neho dvojaká kvalita výrobkov neakceptovateľná, no zdôraznil, že so šéfom Komisie sú v tomto spore „na jednej lodi“.

Na otázku, či po stretnutí, kde Juncker podporil premiérove iniciatívy, stále platí, že Slovensko môže zaviesť reštrikčné opatrenia pre dovozcov potravín pre oblasť verejného stravovania, neodpovedal Fico jednoznačne.

„Sme pripravení urobiť pozitívne reštrikčné opatrenia, ale tam dnes nie sme. Chceme ten problém vyriešiť,“ dodal.

Sťažujú sa aj Rumuni

Po Slovensku, Česku a Maďarsku zverejnilo výsledky porovnania zloženia potravín ponúkaných pod tou istou značkou na rôznych trhoch aj Rumunsko. Podobne ako u nás či v Česku, aj rumunské porovnanie potvrdilo odlišné zloženie v niekoľkých výrobkoch určených pre rumunský a pre holandský, nemecký či belgický trh.

Rumunský minister poľnohospodárstva Petre Daea podľa agentúry Reuters povedal, že z 29 výrobkov, ktoré preverili, sa 9 kúpených za hranicami odlišovalo od tých, ktoré kúpili v Rumunsku. Rozdiely potvrdili v kalorickej hodnote niektorých druhov rýb v konzerve, pečeňovej paštéty a výrobkov z bravčového mäsa.

„Budeme žiadať, aby Európska komisia urýchlila regulačné konanie, aby sa vytvorili nástroje, ktoré umožnia kedykoľvek a kdekoľvek v Únii posúdiť takéto dvojaké štandardy,“ citovala rumunského ministra agentúra Reuters.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie