Denník N

Jahnátek je už pod tlakom, opozícia sa pýta na vyššie ceny vody

Robert Fico a Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR
Robert Fico a Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR

Šéf regulačného úradu tvrdí, že preveril mierny nárast cien vodného a stočného pre takmer milión ľudí. Odkázal, že je v poriadku.

Opozičná SaS upozornila, že ceny vodného a stočného sa od júla pre veľkú časť obyvateľstva zmenili.  Nové cenníky vody schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre vodárne na strednom a severnom Slovensku.

„Dotkne sa to asi milióna spotrebiteľov,“ povedal poslanec SaS Karol Galek.

SaS pripomenula, že sa to deje v čase, keď premiér Robert Fico (Smer) sľubuje stabilné ceny energií. Do úradu, ktorý o nich rozhoduje, poslal poslanca za svoju stranu a exministra Ľubomíra Jahnátka.

Jahnátek je však v úrade len od utorka. Rozhodnutie o vyšších cenách vodného a stočného padlo ešte v júni, keď ÚRSO dočasne viedol jeho podpredseda Miroslav Čelinský.

Mali by to vysvetliť

Nejde o dramatickú zmenu v cenníkoch. Na strednom Slovensku ide o nárast vodného aj stočného, ktoré bude priemernú rodinu v paneláku stáť ročne necelých 14 eur navyše. Na severe Slovenska sa zmena týka iba stočného, v ročných nákladoch ide o takmer 10 eur ročne navyše.

Tak to vyšlo SaS pri prepočte na spotrebu 120 kubíkov vody ročne. Ročná faktúra za vodné a stočné im po novom vychádza zhruba na 170 eur vrátane DPH za vodné a približne 170 eur za stočné na strednom Slovensku.

„Dnes Jahnátka čaká prvá vážna úloha. Vysvetliť Stredoslovákom, prečo majú za vodu platiť viac, hoci im Fico sľuboval, že v tomto roku určite nebudú. Alebo sa Jahnátek nechá zaskočiť Robertom Ficom, ktorý by v priamom prenose opäť trhal faktúry,“ povedal Galek.

Ceny dali preveriť

Hovorca ÚRSO Radoslav Igaz reagoval, že Jahnátek dal predmetné  cenové rozhodnutie preveriť. Poobede úrad odkázal, že nové ceny vody sú v poriadku.

Podľa regulačného úradu totiž odrážajú vyššie odpisy v nákladoch či pokles dopytu. „Spoločnostiam StVPS (stredoslovenské vodárne) a SeVaK (severoslovenské vodárne) sa nemenili ceny od roku 2014,“ povedal Igaz.

Podobne sa argumentuje aj v rozhodnutiach o nových cenách. „V roku 2016 bola vybudovaná infraštruktúra na úpravu a dodávku pitnej vody v regióne Tornaľa (…). Pri dodávke a distribúcii pitnej vody naďalej pretrváva stav, že je potrebné zabezpečovať v zvýšenej miere opravy potrubí a objektov verejných vodovodov z dôvodu zastaralej infraštruktúry,“ píše stredoslovenská vodáreň v rozhodnutí.

Píše aj o tom, že ceny pre rok 2017 sa im pôvodne rátali podľa nákladov z rokov minulých. „Pri určení ceny za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou na rok 2017 sa vychádzalo z ekonomicky oprávnených nákladov na túto regulovanú činnosť za rok 2010,“ cituje regulačný úrad severoslovenských vodárov.

Tí za minulý rok skončili v strate 97-tisíc eur, stredoslovenskí vodári mali zisk 1,2 milióna eur pri tržbách 55 miliónov.

Pri cenách, o ktorých hovorí opozícia, nejde o taký skok ako pri elektrine v kauze energií, pre ktorú musel z postu šéfa regulácie odísť Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Rétorika premiéra Fica však môže u voličov vyvolávať dojem, že prípustný nie je žiaden nárast cien.

Pri vodnom a stočnom nárasty pôsobia na prvý pohľad logicky. Vodári potrebujú budovať nové potrubia a kanalizácie. Pred rokmi sa sťažovali, že ich rozpočty nedosiahnu ani tam, aby si mohli dovoliť kofinancovať eurofondy na stavbu kanalizácií.

Schválili to rýchlo

SaS hovorí, že vodné je na strednom Slovensku druhé najvyššie v republike, stočné bude po zmene najvyššie. Opoziční poslanci majú tiež pocit, že nové ceny úradníci schválili prirýchlo.

Nerozumejú ani tomu, prečo vodári argumentujú rastom prevádzkových nákladov, ak nové potrubia znamenajú nových klientov.

Regulačný úrad tieto tvrdenia odmieta. Opozícia zasa vyzýva prokuratúru, aby celú vec prešetrila, písomný podnet jej zatiaľ neposielajú.

Odkedy prepukla začiatkom roka kauza energií, cenové rozhodnutia sa prerábali niekoľkokrát.

Holjenčík sa po premiérovom tlaku vzdal funkcie šéfa regulácie vo februári. V tom istom mesiaci sa objavila nahrávka, na ktorej Holjenčík radil zástupcom vodárenských spoločností, ako počítať náklady.

Stredoslovenská vodárenská prev. spoločnosť

Výroba a dodávka pitnej vody

  • 2017: 1,1700 €/m3
  • od júla: 1,2010 €/m3
  • na ilustráciu, v roku 2010 bola táto položka na úrovni 0,9313 €/m3 (všetky ceny vrátane DPH)

Stočné:

  • 2017: 1,0983 €/m3
  • od júla: 1,1615 €/m3

Severoslovenské vodárne

Stočné

  • 2017: 0,9797 €/m3
  • od júla: 1,0483 €/m3

Zdroj: URSO

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie