Denník N

Za milióny z eurofondov na výskum pýtali úplatok 20 percent, tvrdí šéf odmietnutej firmy

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16:05. – Neúspešná firma, ktorá žiadala sedem miliónov z eurofondov na výskum a inovácie, tvrdí, že hodnotiteľ chcel úplatok.

V škandále s eurofondmi na vedu a výskum je už aj prvé priame podozrenie na korupciu.

Príspevok z eurofondov na výskum a inovácie žiadala aj firma Prefa Alfa zo Žiliny, na projekte spolupracovala so Slovenskou technickou univerzitou.

Šéf firmy František Zvrškovec televízii Markíza na kameru povedal, že od neho za úspech projektu žiadal jeden z hodnotiteľov Peter Klamo dvadsaťpercentný úplatok.

Zvrškovec predložil s STU žiadosť o sedem miliónov eur. Malo ísť o projekt na uskladnenie energie z obnoviteľných zdrojov. „Pán Klamo nás navštívil počas procesu hodnotenia, povedal nám, aké sú ceny za úspešné hodnotenie,“ povedal pre Markízu Zvrškovec. „Pán Klamo hovoril okolo 20 %. Bavíme sa o sume dvadsať percent zo siedmich miliónov.“

Dvadsať percent so žiadanej sumy by v tomto prípade bolo 1,4 milióna eur. Zvrškovec tvrdí, že to odmietol, a nakoniec mu projekt neschválili. Vidí dôvod práve v tom, že odmietol dať hodnotiteľovi úplatok.

Hodnotiteľ odmieta obvinenia

Peter Klamo je riaditeľom pre vonkajšie vzťahy a medzinárodnú spoluprácu vo Výskumnom ústave zváračskom v Bratislave a bol jedným z dvoch hodnotiteľov tohto projektu.

Klamo pre Markízu informácie o žiadosti o úplatok poprel. Ide podľa neho o osobnú pomstu. „Je to absolútna hlúposť. Ten pán je asi pomätený?“ reagoval Klamo. „Pán Zvrškovec si vyberá nepriateľa, ja za to nemôžem.“

„To, ako som so svojím kolegom zhodnotil projekt, za tým si stojím,“ povedal Klamo. Hodnotiace kritériá boli podľa neho jednoznačné a „neumožňovali variabilitu“.

Šéf neúspešnej firmy dal podnet na Národnú kriminálnu agentúru a aj na Výskumnú agentúru, ktorá výzvu vypísala. Tá patrí priamo pod ministerstvo školstva. Firma žiada, aby jej projekt opäť ohodnotili, ale teraz už nezávislo.

Plavčan víta kontroly

„V prípade akéhokoľvek podozrenia ohľadom podplácania či brania úplatkov je potrebné obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní, ktoré môžu v tomto smere konať,“ reaguje na podozrenia z korupcie ministerstvo školstva.

Sľubuje, že bude spolupracovať. Ministerstvo tvrdí, že žiada o kontrolu eurofondových výziev aj Európsku komisiu. Kým sa proces neukončí, nebude schvaľovanie projektov na dlhodobý a strategický výskum pokračovať. „Ministerstvo školstva sa nebude vyjadrovať k priebehu kontrol orgánov na to určených, a to až do ich ukončenia. Činnosť všetkých kompetentných orgánov pri prešetrovaní minister osobne víta,“ dodáva ministerstvo.

Video: Minister Plavčan z tlačovky o eurofondoch utiekol
autorka: Martina Koník

Hodnotiteľov kritizujú aj univerzity

Celý škandál s eurofondmi odštartovali rektori, ktorí napísali ministrovi Petrovi Plavčanovi (nominant SNS) ostrý list. V ňom naznačujú aj to, že na hodnotenie mali vplyv „skupiny“.

„Možno práve tu je ten správny čas a priestor, aby ste v súlade s opatreniami premiéra vlády v boji proti korupcii a netransparentnosti zabránili vplyvu skupín, ktoré deformujú transparentnosť a čestnú súťaž pri získavaní nenávratných finančných prostriedkov,“ napísali v liste rektori.

Okrem toho podľa rektorov neboli hodnotitelia odborníci. Ku kritike sa pridala aj opozičná poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO. Niektoré projekty hodnotili napríklad ľudia zo SNS – nominant vo Výskumnej agentúre Pavol Balžanka a úradníčka Monika Deneva. „Pani s rovnakým menom je na ministerstve pôdohospodárstva a bola vymenovaná do Dozornej rady Lesov SR,“ povedala Remišová.

Problematickí však boli aj nestraníci. Napríklad projekt za 23 miliónov eur na zabezpečenie trvalej udržateľnosti oceliarskeho priemyslu na Slovensku hodnotil kardiológ. Internista vraj zasa hodnotil materiálový výskum za 40 miliónov eur zameraný na priemyselné materiály. Projekt na onkológiu a preventívnu medicínu zasa podľa Remišovej žiadny lekár nehodnotil. Výskum na mobilné siete 5. generácie hodnotila žena, ktorá na vysokej škole učí anglický jazyk a komunikatívne cvičenia. „Je nezmyselné, aby o takých obrovských výskumných projektoch rozhodovali dvaja hodnotitelia, ktorí často nepracujú v danej oblasti a niekedy sa výskumu a vede nevenujú vôbec,“ povedala Remišová.

Smer odmietol v pondelok odpovedať na otázky, či by mal minister školstva Peter Plavčan odstúpiť. Premiér reagoval na otázky Denníka N o odstúpení Petra Plavčana: „Predsedu vlády pri čerpaní eurofondov nezaujíma politikárčenie opozície, ale kvalifikovaný názor európskych inštitúcií, ktoré sa venujú aj spomínaným výzvam. Ďalšie kroky vyplynú z ich záverov.“

Podpredseda strany Marek Maďarič pritom ešte minulý týždeň povedal, že ak sa potvrdí, že desiatky miliónov eur na vedu išli tým, čo vedu nikdy nerobili, je to na odvolanie.

Most-Híd chce o tom, ako sa čerpajú eurofondy, hovoriť na koaličnej rade.  Na otázku, či má minister školstva Peter Plavčan odstúpiť, neodpovedali. „Očakávame, že ak po preverení výzvy sa pochybnosti potvrdia, ministerstvo bude konať,“ tvrdí Most-Híd.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie