Denník N

Danko viní zo škandálu s eurofondmi poradcov Fica. Čo všetko ešte v zákulisí vyčíta Smeru

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

List rektorov podpísali aj dvaja poradcovia premiéra Roberta Fica, ktorí sú aj rektori. Ficov blízky poradca Erik Tomáš z ministerstva školstva odišiel, s Dankom majú dlhšie spory.

Predseda SNS Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu a za spory veľmi nekonkrétne obviňuje premiéra Roberta Fica.

„Rozhodol som sa a Robert Fico vie, čo má robiť. Mňa nebude on dráždiť,“ povedal Danko pre pluska.sk.

Čo môže byť dôvodom, prečo za škandálom s eurofondmi vidí Danko Smer a premiéra?

Video: Podpredseda SNS obviňuje Fica, jeho poradcov a vidí aj spojenie s OĽaNO (autorka: Martina Koník)

Poradcovia aj rektori

Podpredseda SNS Jaroslav Paška v utorok ráno Denníku N povedal, že za kauzou eurofondov na školstve sú poradcovia premiéra. „Keď ten list vznikol z prostredia poradcov pána premiéra, sme usúdili, že náš koaličný partner zaútočil neférovo.“

„Pokiaľ máme správne informácie, tak medializácia o nekorektnom prerozdeľovaní eurofondov išla z úradu vlády. Ten materiál bol spracovaný práve tam, následne bol ponúknutý rektorom na podpis a potom ho posunuli do médií i k pani Remišovej,“ povedal Paška.

Na celý problém s eurofondmi upozornili rektori veľkých výskumných škôl. Napísali ostrý list ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nominant SNS). Pod listom je podpísaných osem rektorov a šéf Slovenskej akadémie vied.

Dvaja z podpísaných rektorov sú aj poradcami premiéra – Peter Bielik zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Rudolf Kropil, ktorý je rektorom Technickej univerzity vo Zvolene.

Bielik je poradcom pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka a Kropil je pre vysoké školstvo. „List som podpisoval ako rektor výskumnej univerzity, poradcom pána premiéra som pre oblasť pôdohospodárstva. Podľa mojich vedomostí nemal premiér žiadnu úlohu,“ povedal rektor Bielik. O liste s premiérom ani nehovoril, povedal Denníku N. List vznikol ako iniciatíva rektorov výskumných univerzít.

Video: Ako Fico s Dankom poslali krízu vysvetľovať len Bugára
autorka: Martina Koník

„Pod listom je aj moje meno, s dodatkom v. r. Na stretnutí rektorov s ministrom som nebol z dôvodu operačného zákroku člena mojej rodiny. Kontrolu vyhodnotenia výzvy som podporil. Ide o odborný postoj. Nemám vedomosť, že by predseda vlády v tom zohral nejakú úlohu,“ hovorí rektor Kropil. O pripravovanom liste s premiérom nehovoril, tvrdí. Komunikoval o ňom len s rektormi. „Nehovoril som s premiérom o situácii s eurofondmi,“ povedal Kropil. Kto poslal list rektorom, nevie.

Podpisy na Devíne, kam Danka nepozvali

Plus jeden deň priniesol informáciu, že podľa zdroja zo SNS je dôvodom krízy a škandálu s eurofondmi splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie a bývalý šéf SAV Jaromír Pastorek. Predseda SNS sa domnieva, že práve on stojí za listom, ktorý ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi adresovali nespokojní rektori univerzít. „List napísal Pastorek, vieme to, a následne ho ľudia z úradu vlády poslali do médií,“ povedal pre Plus jeden deň vysoko postavený zdroj zo SNS.

Pastorek to popiera. „Je to nezmysel. Neorganizoval som to,“ povedal pre Denník N. O liste, ktorý rektori poslali ministrovi, ani predtým nevedel. „Ja im do hlavy nevidím, prečo to povedali, musel to byť nejaký chorý človek. Ja som vtedy nebol ani v Bratislave, bol som na chalupe,“ povedal Pastorek.

Predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, ktorý je tiež pod listom podpísaný, hovorí, že to vznikalo spontánne. Vie, že dvaja rektori sú aj premiérovi poradcovia, preto chápe to spájanie. „Ale nebolo to tak, bol som pri tom, keď to vznikalo,“ povedal. Rektori a šéf SAV si začali telefonovať, keď zverejňovali projekty, ktoré neuspeli, a zistili, že žiadny projekt nebol podporený.

Plus jeden deň napísal, že list podpisovali na oslavách sviatku Cyrila a Metoda, kde Danko nemohol vystúpiť. „Ja som to podpisoval tam,“ hovorí Šajgalík. Vysvetľuje to tým, že sa tam stretol s rektormi.

Erik Tomáš, ten, čo odišiel od Plavčana

Ďalším spúšťačom sporov Fica a Danka je Erik Tomáš, premiérov blízky človek. Po voľbách bol štátnym tajomníkom na ministerstve školstva. Tomáš mal od začiatku konflikt s ministrom za SNS Petrom Plavčanom. Ako štátny tajomník chcel vyššie kompetencie, ktoré mu Plavčan nedal.

Vlani v auguste Tomáš z ministerstva odišiel, stal sa poslancom a vrátil sa ako poradca premiéra. Erik Tomáš odôvodňoval svoj odchod tým, že mu Plavčan neschválil jeho novú koncepciu sekcie vedy a techniky, čo „bola pre mňa povestná posledná kvapka“, napísal na Facebooku Tomáš.

Erik Tomáš a Andrej Danko majú spory dlhodobo. Danko ho napríklad obvinil, že proti nemu robí štvavú kampaň.

Vzájomný spor vraj musel riešiť aj Robert Fico. „Považujem túto vec za uzavretú. Erik Tomáš však nepatrí k typu ľudí, s akými by som ja chcel spolupracovať,“ povedal Danko. Erik Tomáš sa ku kauze eurofondov nevyjadroval.

Okrem Tomáša však Danko kritizoval aj podpredsedu Smeru Mareka Maďariča, s ktorým mal spory aj pre koncesionárske poplatky. Maďarič sa ako jediný zo Smeru vyjadril, že ak sa potvrdia pochybenia pri eurofondoch, malo by to znamenať odchod zodpovedných. Či by to mal byť odchod Plavčana, nekonkretizoval.

Draxler a jeho kritika

Priťažiť vzťahu Danko – Fico mohli aj ostré vyjadrenia bývalého ministra školstva za Smer Juraja Draxlera, ktorý dnes pôsobí v Slovenskej akadémii vied. Dokonca jeho meno zaznelo ako možný dôvod vypovedania koaličnej zmluvy. Agentúra SITA priniesla včera informáciu od svojho zdroja zo SNS, že strana odôvodnila vypovedanie zmluvy tým, že už nebudú zakrývať prešľapy s eurofondmi Draxlera.

„SNS pravdepodobne hrozí ťažký škandál v prípade, že by sa EÚ naozaj oprela do prešetrenia toho, čo deje s rozdeľovaním eurofondov na ministerstve školstva,“ reagoval bývalý minister školstva Juraj Draxler.

Draxler v rozhovore pre Denník N povedal, že Plavčan sa nikdy nemal stať ministrom, a upozornil aj na to, že ohľadne korupcie v eurofondoch to pred Plavčanom také zlé nebolo. „Nebudeme si klamať, eurofondy boli vždy extrémne problematické. Nikdy nebola situácia ružová, vždy dochádzalo k tomu, že sa tvorili projekty, ktoré boli všetko iné, len nie efektívne. Ale aj pri tejto histórii sa dá povedať, že teraz je to horšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie