Denník N

Plavčan je na dovolenke, problémovú výzvu zrejme nezrušili. Hrozí, že prepadne miliarda?

Peter Plavčan. Foto – TASR
Peter Plavčan. Foto – TASR

Koaličná kríza sa stala hlavnom témou posledných dní. O tom, čo sa deje so 600 miliónmi eurofondov na výskum, je ticho.

Je výzva na dlhodobý a strategický výskum na 300 miliónov zrušená tak, ako žiadal premiér?

Naozaj môžeme prísť o miliardu z eurofondov, ako naznačujú rektori?

Prebieha na ministerstve školstva kontrola a kto vlastne efektívnosť eurofondov kontroluje?

To sú otázky, ktoré tento týždeň zatienila koaličná kríza. Kým politici hovoria o tom, či a ako sa zmení koaličná zmluva, v školstve sa v týchto dňoch rozhoduje o stovkách miliónov eur, ktoré v konečnom dôsledku spustili napätie medzi SNS a zvyškom koalície.

Ministerstvo školstva mlčí, rektori nič nevedia a manažéri eurofondových agentúr sa pred verejnosťou zatajujú od začiatku kauzy.

Televízia Markíza v stredu zistila, že minister Peter Plavčan je na dovolenke. Ten sa reportéra spýtal, ako ho vypátrali, a opakoval, že kauzu eurofondov na vedu vysvetlí v pondelok na tlačovej konferencii.

„Žiadne, ani jedno euro neodišlo žiadnym firmám, ani tým, ktoré majú podpísané zmluvy. Zastavil som to. Prebieha preverovanie a počkajme si, ako to dopadne,“  uviedol Plavčan.

Ministra niet

Už to je mesiac, čo rektori výskumných vysokých škôl a šéf Slovenskej akadémie vied poslali ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nominant SNS) ostrý list, kde sa sťažujú, že z 300-miliónového balíka nedostali žiadne peniaze.

Pred týždňom predseda SNS Andrej Danko vyzval ministra školstva, aby kritizovanú výzvu na dlhodobý a strategický výskum zrušil. Urobil to po rokovaní koaličnej rady. Vtedy sa ku kauze s eurofondmi vyjadril prvý a zatiaľ aj posledný raz.

Ubehol týždeň a nie je jasné ani to, či Plavčan naozaj výzvu zrušil. „Ja by som to tiež chcel vedieť,“ povedal na otázku, či je výzva zrušená, šéf Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík. „S ministrom sa neviem spojiť,“ dodal.

Najnovšie informácie má z minulého týždňa. Ministerstvo školstva vtedy kontrolovalo eurofondovú výzvu, ktorú vyhlásila jeho podriadená organizácia Výskumná agentúra.

Nejaký typ kontroly v stredu doobeda potvrdilo vo veľmi strohom stanovisku aj ministerstvo: „Ministerstvo školstva momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia,“ odpísalo s tým, že Plavčan zvolá k téme eurofondov tlačovú konferenciu. Kedy to bude, vtedy nikto ani nenaznačil.

Ani rektori nevedia nič nové

Nie je jasná ani odpoveď na otázku, či výzva na dlhodobý a strategický výskum je zrušená tak, ako mal ministra vyzvať minulý týždeň Danko. „Nemám tieto informácie. Po návrate z dovolenky sa však o tieto skutočnosti budem zaujímať,“ napísal rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.

Nevie to ani vedenie Univerzity Komenského, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity ani Technickej univerzity v Košiciach.

„Nemáme v tejto chvíli informáciu o tom, že by bola výzva zrušená. Ministerstvo školstva či výskumná agentúra nás zatiaľ nekontaktovali ani v súvislosti s kontrolou projektov či hodnoteniami výzvy,“ tvrdí Slovenská technická univerzita v Bratislave.

Zrušenie výzvy nie je zverejnené ani na portáloch, kde by takú informáciu ministerstvo alebo Výskumná agentúra podľa zákona zverejniť musela.

Ak sa výzva zruší, môže to byť problém pre univerzity aj akadémiu vied. Peniaze musia byť minuté do roku 2020. Ak by sa teraz výzva nanovo vypísala, budú môcť peniaze čerpať najskôr o rok, aj to je optimistický odhad, myslí si šéf akadémie vied Šajgalík.

Rektori zrušenie výzvy nechceli, práve preto, že im na samotný výskum ostane málo času. Žiadali prehodnotenie projektov a dúfali, že keď ich zhodnotia nanovo, budú úspešní. To však podľa vedenia agentúry nie je možné. „Šéf Výskumnej agentúry mi povedal, že sa to prehodnotiť nedá. Tvrdil, že jediné riešenie je ju zrušiť,“ povedal šéf akadémie Šajgalík.

Ministerstvo školstva do Plavčanovho vyhlásenia pre Markízu neodpovedalo ani na to, či podpísalo nejaké nové zmluvy s úspešnými uchádzačmi na eurofondy. Európska komisia vo varovnom liste, ktorý nám zaslala pre podozrenia z pochybení pri eurofondoch na výskum, to výslovne zakazuje.

Komisia nám pre podozrenia z pochybení zastavila vyplácanie štyroch výziev, kým sa neprešetria a neprijmú sa opatrenia, nebude nám komisia eurofondy preplácať. Ide o výzvu na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja, Priemyselných výskumno-vývojových centier, medzinárodných teamingových výskumných centier mimo Bratislavského kraja a centier v Bratislavskom kraji.

Posledné dve výzvy boli uzatvorené ku koncu júna a nezačal sa v nich ani proces hodnotenia.

„Potreba týchto teamingových výziev je súčasne zakomponovaná priamo v OP a systémové pochybenia sa ich principiálne netýkajú,“ napísal Komunikačný odbor Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho.

Prídeme o miliardu?

To, že sa mesiac nič pri eurofondoch nedeje, je problém najmä pre nedostatok času. Peniaze majú byť vyčerpané do roku 2020 a hodnotenie poslednej výzvy trvalo rok. Ministerstvo školstva je pri čerpaní eurofondov spolu s ministerstvom životného prostredia najhoršie.

K 1. augustu tohto roka vyčerpali 37,2 milióna a do konca tohto roka majú vyčerpať ešte 68,5 milióna eur. Pomalé čerpanie spôsobilo podľa ministerstva to, že sa stretli dve výzvy. Dočerpávala sa prvá, a preto sa nezačalo s čerpaním druhej. A tiež zložitý proces prípravy dokumentov.

Ak ministerstvo peniaze nevyčerpá, zníži sa celkový objem eurofondov, ktorý máme na výskum a inovácie získať. Celkovo sme mali mať k dispozícii 2,2 miliardy eur. Pellegriniho úrad preto s ministerstvom komunikuje, aby zabezpečili, že sa peniaze vyčerpajú do konca tohto roku.

Rektor Slovenske technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer vo svojom blogu napísal, že nám hrozí prepadnutie miliardy eur. „Ak sa urýchlene neopraví hodnotenie projektov vypracovaných a predložených na výzvu Dlhodobý strategický výskum (v oblastiach špecializácie podľa vedeckovýskumných kapacít), Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou príde  možno aj o miliardu eur. Momentálne najvyššou prioritou musí byť záchrana eurofondov. Teda korektná a vysoko odborná práca. Je to aj otázka reputácie Slovenska a zodpovednosti voči občanom.“

Pellegriniho úrad nevie, odkiaľ rektor na túto sumu prišiel. „Prepadnú iba tie finančné prostriedky, ktoré nebudú jednotlivé riadiace orgány schopné vyčerpať. Nevieme, z čoho rektori vychádzali, keď tvrdili, že môže prísť k skráteniu alokácie o miliardu.“

Znamenalo by to, že ak by sme nevyčerpali 68,5 milióna eur, prepadli by tie. Pre predstavu, rozpočet Slovenskej technickej univerzity je 105 miliónov eur. Prepadnúť tak môže suma v hodnote vyše polovice ročného rozpočtu jednej z našich najlepších univerzít.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie