Denník N

Most kritizuje Plavčana za dovolenku, polícia preveruje delenie eurofondov na ministerstve

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva je na dovolenke počas najvážnejšej vládnej krízy, ktorá sa začala na jeho ministerstve. Vedenie polície informovalo, že sa kauzou zaoberá, a nevylúčilo ani to, že vypočuje aj Petra Plavčana.

Už dva týždne verejne nevystúpil minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS), aby vysvetlil kauzu rozdeľovania eurofondov na vedu, výskum a inovácie, ktorá po mesiaci od svojho vypuknutia vyvolala vládnu krízu. Minister je teraz na dovolenke, televízii Markíza to povedal Plavčan, ktorého reportér zaskočil na prechádzke.

„Ako ste ma tu našli? Ja som tu na dovolenke,“ povedal a neskôr dodal: „Teraz chcem pokračovať v dovolenke.“

Neštandardný krok

Vládnemu Mostu-Híd sa ministrova dovolenka nepozdáva a opatrne ho kritizuje. „V ostatných dňoch sme boli svedkami viacerých neštandardných krokov a rozhodnutí. Tento je jeden z nich,“ napísala strana.

SNS sa Plavčana zastáva. „Minister čaká na výsledky kontrol, ktoré nariadil,“ napísala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová a dodala, že v pondelok je pripravený podať verejnosti komplexné vysvetlenie.

„Ostatné otázky sú predčasné, ako aj hypotézy, ktoré sú ešte otvorené,“ reagovala hovorkyňa. Denník N sa SNS pýtal, či podľa strany minister kauzu s eurofondmi zvláda a či ho predseda Andrej Danko odvolá.

Poslanci SNS, s ktorými sa Denníku N podarilo spojiť, o Plavčanovi hovoriť nechceli. Anton Hrnko povedal, že je tiež na dovolenke a nebude sa vyjadrovať. Podpredseda strany Štefan Zelník nás odkázal na tlačové oddelenie strany. „Je to jeho rozhodnutie, povedal, že to v pondelok vysvetlí,“ reagoval Stanislav Kmec.

Plavčana sa zastal štátny tajomník Peter Krajňák, ktorého na ministerstvo dosadil Most-Híd. „Ministri si určite zaslúžia dovolenku a je na ich zvážení, kedy tak urobia. Spravidla to je v letnom období, keď nezasadá vláda,“ povedal. „Myslím si, že je vhodné priamo na pracovisku riešiť vzniknutú situáciu,“ dodal ešte.

Najsilnejšia koaličná strana Smer ani predseda vlády na otázky neodpovedali. Nereaguje ani tlačové oddelenie ministerstva školstva. Riaditeľ tlačového odboru Matúš Stračiak nezdvíha telefón a neodpovedá na SMS.

Na eurofondy upozorňovala aj SIS, polícia začne stíhania

Rozdeľovaním eurofondov na školstve sa zaoberá aj polícia, ktorá dostala viac podnetov, a zaoberá sa nimi Národná protikorupčná jednotka. Ide o podozrenia z machinácie pri verejnom obstarávaní či dražbe a z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, povedal na tlačovej konferencii riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Podania konzultujú so špeciálnou prokuratúrou a na budúci týždeň by si „mali ujasniť postup, v koľkých veciach bude začaté trestné stíhanie“.

Šéf NAKA Peter Hraško a policajný prezident Tibor Gašpar. Foto N – Monika Tódová

„Drvivá väčšina podaní, ktoré sa týkajú ministerstva školstva a nakladania s eurofondmi, bude realizovaná v trestnom konaní na národnej protikorupčnej jednotke NAKA,“ povedal Hraško. Povedať, či v niektorom z podaní padne obvinenie, je podľa neho predčasné. Hraško povedal, že budú robiť výsluchy. „To, či bude vypočúvaný minister, neviem povedať, ale ani to nevylučujem.“

Na problémy s eurofondmi upozorňovala aj Slovenská informačná služba (SIS). Informáciu prinieslo SME. Vo svojej správe na pochybnosti o eurofondoch upozornila SIS už vlani. Pochybné bolo vraj čerpanie na výskumno-vývojové projekty, ale aj dotácie na poľnohospodárstvo a na životné prostredie.

Informačná služba upozorňovala, že podnikateľ sa snažil vyhnúť vráteniu dotácie z eurofondov prevedením majetku na rodinu. SIS tiež informovala o sprostredkovateľovi, ktorý si pýtal 20-percentný úplatok za zvýhodnenie obce pri vybavovaní eurofondov, a o tom, že spoločnosť posielala faktúry na preplatenie za fiktívne práce.

Ministerstvo školstva pre SME reagovalo, že „vzhľadom na všeobecné konštatovanie sme nepovažovali za potrebné prijímať ďalšie špecifické opatrenia, keďže SIS sa neodvoláva na žiaden konkrétny projekt a ani na operačný program ako taký“.

Vyzval ho Danko aj Fico

Po rokovaní koaličnej rady premiér Robert Fico pred týždňom Plavčana vyzval, aby zvolal „riadnu“ tlačovú besedu, kde všetko vysvetlí. Minister ju avizuje na pondelok. Predseda SNS Andrej Danko ho zasa vyzval, aby zrušil výzvu na dlhodobý a strategický výskum, v ktorej nedostali výskumné vysoké školy ani Slovenská akadémia vied žiadne peniaze.

Plavčan pravdepodobne výzvu zatiaľ nezrušil. Ministerstvo to nepotvrdilo ani nevyvrátilo. „Ja by som to tiež chcel vedieť,“ reagoval na otázku, či je výzva zrušená, šéf Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík. „S ministrom sa neviem spojiť,“ dodal.

Výzvy by mali preverovať na ministerstve školstva. „Ministerstvo školstva momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia,“ odpísalo v stredu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie