Denník N

Fico chcel od Plavčana riadnu tlačovú konferenciu, je z toho brífing vo vestibule

Takto vyzerá tlačová konferencia v konferenčnej miestnosti. Foto - Tasr
Takto vyzerá tlačová konferencia v konferenčnej miestnosti. Foto – Tasr

Ministerstvo má k dispozícii konferenčné miestnosti, ale ohlasované vysvetľovanie eurofondov bude vo vestibule pri vrátnici.

Dvadsať až tridsať novinárov sa tlačí pred malým stolíkom, kde stojí minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Tak bude vyzerať dnešný brífing, ktorý minister zvolal, aby vysvetlil rozdelenie eurofondov na výskum a inovácie. Brífing totiž zvolal do vestibulu ministerstva školstva.

Priestor nie je až taký malý, ale problém je, že je na tlačové konferencie úplne nevhodný. Najmä ak má ísť o „riadnu“ tlačovú konferenciu s priestorom na otázky.

Fico žiadal riadnu tlačovú konferenciu

Na to, aby minister zvolal „riadnu“ tlačovú konferenciu, ho vyzval premiér Robert Fico ešte pred tým, ako sa začala koaličná kríza. Premiér chcel, aby Plavčan zvolal tlačovú konferenciu, kde pochybnosti okolo rozdelenia eurofondov vysvetlí.

Minister však nezvolal tlačovú konferenciu, v jeho pozvánke je „brífing“. V slovníku brífing znamená krátke stretnutie činiteľa alebo hovorcu s novinármi, informatívna schôdzka; výklad.

Minister má pritom vysvetliť mesiac trvajúcu kauzu s mnohými pochybnosťami – mal by vysvetliť zložité postupy pri rozdeľovaní miliónov z eurofondov, ako vyberali spochybnených hodnotiteľov, prečo uspeli aj firmy, ktoré predtým nemali s vedou nič spoločné, politické nominácie ľudí, ktorí rozhodujú o stovkách miliónov eur, a aj to, prečo neuspeli veľké výskumné univerzity.

Vyhlásenie vo vestibule. Foto – Ministerstvo školstva

Tam, kde je vrátnica

Denník N sa ministerstva pýtal, prečo bude brífing vo vestibule, a nie v konferenčnej miestnosti. Hovorkyňa Ivana Skokanová neodpovedala.

Ako vyzerá vestibul? Ide o priestor, kde je gauč a recepcia, a každý návštevník sa na tomto mieste musí ohlásiť. Na to, aby sa človek dostal na ministerstvo, musí prejsť z vestibulu cez zamknuté dvere.

Počas brífingu tak budú všetci stáť, ak príde v tom čase na ministerstvo nejaký návštevník, buď bude čakať, alebo bude rušiť tlačovú konferenciu. Cez vestibul chodia aj zamestnanci ministerstva. Keďže je brífing zvolaný na 13.00, budú sa zrejme cez tento priestor vracať z obeda.

Naposledy ušiel

Minister má pritom k dispozícii konferenčné miestnosti. Tam bola napríklad posledná tlačová konferencia 26. júla, z ktorej po dvoch otázkach minister utiekol. Do konferenčnej miestnosti sa zmestí viac ľudí, môžu sedieť a sú tam lepšie podmienky na dlhšie trvajúce tlačové konferencie.

Video: Ako Plavčan z predchádzajúcej tlačovky utiekol
autorka: Martina Koník

Naposledy sa minister školstva Peter Plavčan verejne k eurofondom vyjadril koncom júla na tlačovej konferencii, ktorú hneď po druhej otázke ukončil. Ministerstvo potom prestalo do veľkej miery komunikovať, neodpovedalo na otázky a šéf komunikačného oddelenia neodpovedal na SMS ani nedvíhal telefón.

Napríklad keď minister školstva ohlásil, že nebude trvať na tom, aby sa prváci učili písať písaným spojitým písmom, pozval novinárov do konferenčnej miestnosti. Rovnako vtedy, keď ohlasovali dokončenie reformného dokumentu Učiace sa Slovensko.

Minulý týždeň na dovolenke

Deviateho augusta vypátral ministra redaktor TV Markíza. „Ako ste ma tu našli? Ja som tu na dovolenke,“ povedal a neskôr dodal: „Teraz chcem pokračovať v dovolenke.“ Na otázky o eurofondoch neodpovedal a sľuboval, že v pondelok (teda dnes) zvolá tlačovú konferenciu.

Kauza s eurofondmi trvá už viac ako mesiac. Začalo sa to ostrým listom rektorov, ktorí sa sťažovali, že ich veľké projekty neboli schválené, a tak nemajú z peňazí na vedu a výskum dostať eurofondy na dlhodobý a strategický výskum. Túto výzvu mal minister na pokyn šéfa SNS Andreja Danka zrušiť, zatiaľ to však neurobil.

Odvtedy sa našli pochybenia aj pri rozdeľovaní peňazí v inej výzve – pre podniky. Vedci úspešní u nás a v zahraničí peniaze nezískali, firmy s dvomi zamestnancami a nízkym obratom dostali milióny.

Najväčší problém, ktorý ministerstvo dodnes nevysvetlilo, sú hodnotitelia, ktorí často nemali potrebnú odbornosť na to, aby takéto projekty posudzovali, alebo boli v konflikte záujmov. Ministerstvo dodnes nevysvetlilo, ako sa to mohlo stať. Minister hovorí, že pri eurofondoch prebieha kontrola, kto ju má na starosti, keď on bol na dovolenke, a kto je v kontrolnom tíme, nepovedal.

Premiér Plavčanovi: Uvidíme sa v polovici augusta

Podobne ako pri rade zvolať „riadnu“ tlačovku, to premiérovi nemusí vyjsť ani s ďalším odkazom ministrovi školstva Plavčanovi.

Keď spolu stáli Fico a Plavčan pred mesiacom na tlačovke, kde ohlasovali zvyšovanie platov učiteľom, premiér sa s ním pred novinármi lúčil s tým, že sa opäť uvidia na rokovaní vlády 16. augusta. To bude túto stredu. Odvtedy sa veľa zmenilo a najmä škandál s eurofondmi na vedu prepukol naplno.

To, či bude Plavčan ešte aj v stredu ministrom, závisí od viacerých vecí. Aj od toho, aký presvedčivý bude na svojom „brífingu“. A aj od toho, ako dopadne odkladaná koaličná rada, ktorú z piatka minulého týždňa odložili pre zdravotné problémy premiéra zatiaľ na neurčito.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie