Denník N

Groteska, nič nevysvetlil. Vedci, politici aj učitelia hovoria, či Plavčan zvládol tlačovku a či má odstúpiť (anketa)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministra školstva Petra Plavčana sa veľmi nezastávajú ani koaliční poslanci. Chcú si počkať na jeho vysvetlenie na výbore.

Denník N sa pýtal vedcov, akademikov a politikov, či minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) zvládol tlačovú konferenciu, na ktorej vysvetľoval, ako jeho ministerstvo rozdeľovalo eurofondy a či by mal ešte ostať ministrom. 

Pavol Čekan, vedec, ktorý sa po 20 rokoch vrátil zo zahraničia, bol neúspešný žiadateľ

Minister absolútne nezvládol vysvetliť kauzu s eufondmi. Mal by odstúpiť. Pretože v každej normálnej krajine by sa za takéto pochybenia a prešľapy brala politická zodpovednosť.

Juraj Draxler, exminister školstva za Smer, pracuje v SAV

Nie. Tlačová konferencia nedala odpoveď ani na základné otázky. Napríklad, prečo ministerstvo tak zúrivo tají, komu prikleplo peniaze vo výzve, ktorú je teraz nútené rušiť. Teda, či tam naozaj vyčlenili 35 miliónov eur Paneurópskej vysokej škole a tridsať- a dvadsaťmiliónové balíky firmám, o ktorých nikto nič nevie.

Celé to bolo v podstate groteska, neviem, ako seriózne reagovať na to, ak sa mnohomiliónové balíky pre obskurné firmy zdôvodnia tým, že EÚ predsa podporuje aj malé a stredné firmy.

Hlavný problém nie je, ak pre nejaké partnerstvo vznikne alebo sa účelovo využije nejaká firma. Ak by ministerstvo vedelo ku každému projektu stručne odprezentovať, aké je tam partnerstvo, aké má projekt personálne zázemie, aký to celé dáva zmysel, bolo by to v poriadku. To však nevedia, lebo išlo o všeličo iné, len nie o serióznu snahu o podporu výskumu na Slovensku.

To ako na tlačovke minister pôsobil ako bábka svojho hovorcu, svojho poradcu pre eurofondy a tiež ako bábka podnikateľa Sotáka, len podčiarkovalo tragikomickosť celej situácie.

Jeho odstúpením sa, obávam sa, veľa nevyrieši, ale bola by v tom aspoň aká-taká elementárna slušnosť z jeho strany.

Ako perličku môžem spomenúť, že minulý týždeň tvrdil Jaroslav Paška, že problém s výzvami bol v tom, že za mňa mali na ministerstvo nastúpiť ľudia, ktorí pripravovali pôdu pre projekty pre konkrétne firmy. A Peter Plavčan ich tam v dobrej viere nechal a len neskoro prišiel na to, čo sa deje. Ale na tlačovke sme sa dozvedeli, že sa nebude nikto prepúšťať. Takže tam tí údajní agenti súkromných firiem budú ďalej pôsobiť? Paška spolu s Dankom tvrdili, že tie dve výzvy boli kvôli mne zle nastavené, ale v pondelok sme sa dozvedeli, že boli v poriadku, len zle medializované. Tak už neviem, ku ktorému argumentu sa vlastne hlásia.“

Ľubica Beňušková, vedkyňa, ktorá sa vrátila z Nového Zélandu, pôsobí na Univerzite Komenského

Žiadne uspokojivé vysvetlenie pre krádež zhruba 300 miliónov eur vedcom z univerzít a výskumných ústavov nemôže existovať.

Minister by mal odstúpiť alebo byť odvolaný. Celý proces rozdeľovania eurofondov bol netransparentný, tak ako je aj jeho terajšie údajné preverovanie. Kto to vlastne preveruje? Napríklad vedecké grantové agentúry ako APVV a VEGA, ktoré existujú celé roky a majú overenú verejnú štruktúru komisií s menami odborníkov posudzovateľov, ktorí vo vede pracujú a majú dlhoročné skúsenosti s posudzovaním projektov, vôbec neboli v tomto procese zaangažované.

Martin Slobodník, Filozofická fakulta UK

Nie, nezvládol, to je myslím jasné každému obyvateľovi Slovenska, ktorý je čo len trochu príčetný a kauzu sleduje. Celý spôsob komunikácie tejto kauzy zo strany ministra a ministerstva je komický, ale aby sme boli spravodliví – ťažko nejako rozumne vysvetliť rozdávanie stámiliónov na vedu spriazneným sponzorom zo súkromného sektora.

Najprv by sa mali táto spoločnosť a vládni predstavitelia (lebo toto nie je kauza iba kapitánovej SNS) dohodnúť, či chcú väčšinu z toho balíka rozdať blížnym svojim. Ak áno, tak je úplne jedno, kto je a bude ministrom.  Ministra Plavčana už nikto neberie vážne, ale je veľmi pravdepodobné, že kádrová rezerva SNS by vygenerovala niekoho, kto by bol odborne a komunikačne rovnako zdatný.

Ak by sa, nebodaj, premiér a ďalší aktéri tejto kauzy rozhodli, že peniaze na vedu, výskum a inovácie sa nepatrí kradnúť takýmto tempom a v takomto rozsahu, tak ministra Plavčana treba odvolať a celý systém prideľovania dotácií zveriť do rúk rešpektovaných vedcov a manažérov akademických inštitúcií, ktorí majú morálny a odborný profil na to, aby ich rozhodnutia boli dôveryhodné a riadili sa iba vedeckou a výskumnou kvalitou predložených projektov. Nič nemám proti tomu, aby peniaze z tohto balíka dostávali aj perspektívne súkromné firmy, ktoré majú kvalifikovaných zamestnancov a históriu výskumných aktivít. Z grantových agentúr VEGA či APVV akademický zamestnanec bez vedeckého životopisu nedostane ani 1000 eur len za to, že má dobrý nápad a možno z toho niečo raz bude. Tu lietajú vzduchom milióny eur, ktoré končia v súkromných rukách a financujú sa z nich pseudovedecké a pseudoinovatívne aktivity.

Peter Krajňák, štátny tajomník na ministerstve školstva za Most-Híd

Minister predstúpil pred novinárov tak, ako sám avizoval. Téma efektívneho využívania eurofondov bude pre Slovensko aktuálna ešte niekoľko rokov, a preto je potrebné, aby boli stále dodržiavané princípy transparentnosti v eurofondových procesoch. Je úlohou nás politikov komunikovať s novinármi a veci vysvetľovať. Už dnes vieme, že veľkým problémom je a bude udržateľnosť realizovaných projektov, bez ohľadu na to, kto je ministrom.

Minister Plavčan je nominantom SNS, či by mal odstúpiť, je teda otázka pre koaličného partnera. Moja strana plní úlohy vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády stanovené do roku 2020, a preto aj od pána ministra očakávam efektívnu komunikáciu a podporu požiadaviek, ktoré sa týkajú výchovy a vzdelávania detí z najslabšieho socioekonomického prostredia a detí pochádzajúcich z národnostných menšín.

Ľubomír Petrák, šéf parlamentného výboru pre vzdelávanie za Smer

Tlačovú konferenciu som nevidel, som na dovolenke. Sledujem len, čo je na internete. Nejdem komentovať, či má odstúpiť. Otázkami o čerpaní sa budeme zaoberať na ďalšom zasadnutí výboru pre vzdelávanie. Ja si počkám, ako pán minister bude prezentovať čerpanie eurofondov na tomto výbore.

Vladimír Crmoman, šéf Slovenskej komory učiteľov

V situácii, v ktorej sa ministerstvo nachádza, je úplne jedno, či tam je Plavčan, alebo niekto iný. Riadi to aj tak niekto iný. Skôr mi to pripadá, akoby sa naťahovali ľudia z pozadia, kto sa dostane k zákazkám. Je to vnútorný boj, ktorý nevidíme, len občas niečo vyjde na povrch. Plavčan vôbec nie je v obraze, čo sa deje. Poslúcha rozkazy, keď mu povedia, že má podpísať túto výzvu, tak ju podpíše, ak mu povedia, že má niekoho vymenovať, vymenuje ho. Je tam preto, aby plnil príkazy. Nepočul som od neho kompetentný názor alebo niečo k veci. V pondelok zjavne dostal príkaz, čo má povedať a že to má zhodiť na predchádzajúcu vládu, lebo to je najjednoduchšie. Príde mi, že je nereálne, aby ho odvolali, kým nebudú mať zámer, mať tam človeka, ktorý by komunikoval, čo potrebujú, ale inak. O tom, že už dávno mal odstúpiť, sa nemusíme ani baviť. Keby sme žili v zdravej občianskej spoločnosti, Plavčan by nemohol byť ani vymenovaný.

Katarína Cséfalvayová, poslankyňa v parlamentnom výbore pre vzdelávanie za Most-Híd

Pozrela som si celú tlačovú konferenciu, odznelo na nej veľa informácií a mnohé sú pravdivé, napríklad to, že je  ťažké nájsť hodnotiteľov, ktorí by nemali nič spoločné s projektmi a výzvou a zároveň by boli odborníkmi. To viem zo svojej akademickej skúsenosti. Ale to neznamená, že to nie je chyba a systém je takto správny. Budem zvedavá, ako to pán minister vysvetlí na výbore. K odvolaniu sa nebudem vyjadrovať. On asi nie je viac na vine, sú tam systémové chyby, mali sa začať čerpať skôr, nemáme stratégiu, aby sme vedeli, aké projekty budeme uprednostňovať, je tam veľa vecí, ktoré sú širšie ako pán minister.

Robert Mistrík, chemik, HighChem

Nie je dôležité, čo narozprával minister na tlačovke, odraziť sa treba od rozsiahleho písomné komuniké, ktoré vydalo ministerstvo.  V jeho preambule sa možno dočítať, že vinník 600-miliónového škandálu sa konečne našiel. Sú nimi vedci čo robia skutočný a svetový výskum, v jazyku ministerstva „skupina nespokojných žiadateľov“, a novinári, lebo to celé medializovali. Tým by sme mohli túto kapitolu uzavrieť, všetko bolo v poriadku a my sa môžeme len tešiť na svetovo bezprecedentnú formu výskumu, kde celoživotné štúdium, publikovanie vo významných časopisoch a seriózna vedecká práca bude pod Karpatmi nahradená mediálnou prezentáciou projektov neexistujúcich výskumníkov, pretože počet zamestnancov bol aj nula. A my všetci ostatní by sme sa mali viac posnažiť, lebo Európska komisia tieto geniálne projekty pre možný konflikt záujmov asi nezaplatí, a v takom prípade to budeme musieť všetko zaplatiť z našich daní.

Je úplne jedno, či minister zotrvá, on je len miestodržiteľ, valec pôjde aj bez neho nerušene ďalej, cesta je vykolíkovaná. Jeho prípadné odstúpenie či odvolanie bude mať nulový vplyv na chod tejto spoločnosti.

Miroslava Hapalová, projekt To dá rozum

Slovensko vo financovaní vedy a výskumu výrazne zaostáva za vyspelým svetom (v roku 2014 išlo na slovenskú vedu len 0,9 % HDP, zatiaľ čo priemer OECD bol 2,4 %). Vedecké bádanie na akademických inštitúciách je dlhodobo podfinancované, keďže rozpočet štátnych grantových schém na vedu a výskum je nedostatočný a nedokáže zabezpečiť konkurencieschopnosť slovenskej vedy na európskej úrovni. V roku 2016 bolo v rámci štátnych agentúr VEGA a KEGA pridelených vysokým školám na vedu a výskum 13,817 milióna eur.

Agentúra na podporu výskumu a vývoja schválila v roku 2016 vedeckovýskumné projekty za 33,647 milióna eur na obdobie 4 rokov. Na  porovnanie, v spochybňovaných výzvach vyhlásených ministerstvom školstva v rámci Operačného programu Výskum a inováci bol alokovaný objem zdrojov viac ako 567 miliónov eur.

Peniaze zo štrukturálnych fondov suplujú nedostatok financií zo štátneho rozpočtu a akademické inštitúcie sú na ne často odkázané. Ide najmä o oblasti nákupu a udržateľnosti kvalitnej vedeckej infraštruktúry, zabezpečenia kontinuity prebiehajúceho výskumu a štartu nových vedeckovýskumných spoluprác. Skutočnosť, že projekty mnohých vysokých škôl a ústavov SAV boli v rámci kritizovaných výziev vyhodnotené ako neúspešné, týmto inštitúciám opäť sťaží podmienky na kvalitnú vedeckú produkciu.

Je samozrejme pravda, že výskum prebieha aj mimo úrovne akademických inštitúcií. Veríme však, že aplikovaný výskum by mal prebiehať v úzkej spolupráci súkromného sektora s výskumnými akademickými inštitúciami takým spôsobom, aby mohli obe strany zo spolupráce benefitovať a vzájomne sa obohacovať. Prostriedky zo štrukturálnych fondov by mali nadviazaniu a prehlbovaniu takejto spolupráce pomáhať.

Pri súčasnom dlhodobom podfinancovaní vedy, preukázané nehospodárne a neefektívne rozdelenie významných prostriedkov na vedu zo štrukturálnych fondov by malo viesť k plnému prevzatiu zodpovednosti zo strany ministra školstva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie