Denník N

Štyri dôvody, prečo si ubytovanie cez Airbnb rozmyslieť

Juraj Lauko ml.: Vysoká posteľ. Zdroj – SNG, Web umenia
Juraj Lauko ml.: Vysoká posteľ. Zdroj – SNG, Web umenia

Hotely zďaleka nie sú out, stále majú množstvo výhod.

Mohlo by sa zdať, že nápad troch mladých Američanov prenajímať nafukovaciu posteľ vo vlastnom byte zruinoval desaťročia budovaný hotelový biznis. Hotely síce cítia ohrozenie, ponúkajú však stále množstvo výhod, ktoré Airbnb ponúknuť nevie.

Toto sú štyri situácie, ktoré vám pri ubytovaní cez Airbnb hrozia. Je dobré zvážiť, či ich chcete riskovať.

1. Izbu vám nikto nevymení, nikam sa nedovoláte

Hučí za oknom ulica plná nočných klubov? Susedia majú párty? Smrdia obliečky, ste alergickí na psa, po ktorom zostali všade chlpy? Alebo na páperové vankúše? Vypadla elektrina, nefunguje wifi alebo byt vytopilo?

Môžete skontaktovať hostiteľa, ale on má len málokedy opravára. Môžete napísať zlú recenziu, keď sa pobyt skončí.

V momente problému sa môžete len komplikovane naťahovať so zákazníckou podporou niekde v Írsku. Je tak rafinovane skrytá, že sa k nej ani nemusíte doklikať. Dovolať sa nedovoláte, to až vám môže prípadne zavolať Airbnb.

Jednoducho neexistuje žiadna recepčná, ktorá vám izbu vymení za inú. Ak máte na dovolenku pár dní, môže ju to celkom pokaziť. Zmena môže stáť čas a peniaze.

2. Platíte hneď a termíny môžete upraviť len ťažko 

Ak sa rozhodnete pre hotel, zväčša pôjdete cez Booking.com. Dominantná služba môže hotelom diktovať luxusné podmienky, z ktorých ťažia zákazníci. Napríklad v momente rezervácie neplatíte nič. Často môžete rezerváciu kedykoľvek, alebo veľmi dlho bezplatne zrušiť. V mnohých prípadoch máte garantovanú najnižšiu cenu, ktorú môžete vôbec dostať.

No s Airbnb platíte okamžite. Ak idete o pol roka na víkend do Londýna, 300 eur vám odíde hneď.

Ak však neskôr uvidíte lacné letenky a chcete odcestovať o dva dni neskôr, môžete mať problém. Musíte vyjednávať s hostiteľom, ktorý môže prísť s vyššou cenou. Prípadne vám s termínmi hýbať vôbec nedovolí, pretože má izbu už obsadenú.

A čo tak úplne pobyt zrušiť? Vyše 60 % hostiteľov má „prísne“ podmienky: ak zrušíte pobyt do týždňa pred príchodom, platíte 50 %. Neskôr plnú cenu.

3. Súkromie nemusí byť v cene

Idete ako pár? V mestách, kde sa Airbnb podozrivo oplatí, ako sú Berlín alebo New York, možno pri objednávaní izby prehliadnuť drobný detail. Vo výsledkoch sa zobrazujú „lôžka“, nie celé byty.

Aj Barcelona, Paríž alebo Amsterdam – čoraz viac radníc zakazuje prenájom celých bytov alebo rôznym spôsobom Airbnb regulujú, aby udržiavali bytový fond pre miestnych a tiež preto, aby zabránili investičným prenájmom či nákupom.

Ak sa ulakomíte na nižšiu cenu a idete na romantický víkend ako pár, možno si pár dní pred príchodom prečítate, že sa o byt delíte s hostiteľom. Tenké steny vás môžu zamrzieť viac ako bežne, najmä ak počuť každý pohyb. A to práve v momente, keď si chcete užívať súkromie. Možno opäť zatúžite po nudnom hoteli, v ktorom si môžete robiť, čo chcete, nemusíte ísť ani cez chodbu do kúpeľne a ani si pamätať, že tam nesmiete zatvoriť majiteľkinu mačku.

Ak v týchto mestách predsa len dostanete celý byt, treba pozorne čítať dodatočné inštrukcie od hostiteľov, ktoré vám pošlú mimo oficiálneho chatu Airbnb. Môže tam byť skutočná adresa bytu, ktorú sa snažia zatajiť, pretože im hrozia od mesta výrazné sankcie. A keďže sa spoliehate na oficiálne potvrdenie rezervácie, môžete sa o skutočnej adrese dozvedieť neskoro.

Rozmýšľajte potom, aký strach sa skrýva za úsmevom hostiteľa. Vo februári tohto roka dostal amsterdamský hostiteľ pokutu 417-tisíc dolárov.

4. Vaša rezervácia bola zrušená, vy nemôžete nič

Chcete sa vyhnúť vysokým cenám za ubytovanie a plánujete preto cestu v niekoľkomesačnom predstihu? Váš hostiteľ môže ubytovanie hoci aj týždeň pred príchodom zrušiť. Robota je to na pár klikov.

Stojí ho to síce peniaze, z budúcich platieb mu stiahnu pokutu. Ale aj v lacnej Bratislave ju môže mať späť už po ďalšej jednodňovej rezervácii. Stojí to aj drobné poškodenie reputácie – v profile hostiteľa pribudne zmienka o jednostrannom zrušení rezervácie, prípadne príde aj o označenie superhost. Ak však mal dovtedy dobré hodnotenia, zákazníkov mu to nezoberie.

Z problémov sa hostiteľ môže ľahko vyhovoriť, napríklad poslať podpore Airbnb akýkoľvek elektronický „dôkaz“ o tom, že na zrušenie mal dôvod.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie