Denník N

Exriaditeľ železníc, ktorý stratil na pumpe batoh s peniazmi, skončil v Cargu, no zostal v ŽSR

Štefan Hlinka na tlačovej konferencii ŽSR v roku 2013. Foto – TASR
Štefan Hlinka na tlačovej konferencii ŽSR v roku 2013. Foto – TASR

Štefan Hlinka je referent v ŽSR. Kriminálka sa ním zaoberá pre batoh s 300-tisíc eurami zabudnutý na pumpe. Železničiar je momentálne na dovolenke.

Štefan Hlinka v minulosti roky šéfoval Železniciam Slovenskej republiky. Jeho meno sa teraz stalo známym preto, lebo podľa viacerých médií zabudol na benzínovej pumpe pri Štrbe plecniak s obsahom približne 300-tisíc eur.

Hlinka pracuje pre štát aj teraz.

„Štefan Hlinka je radovým zamestnancom ŽSR, pracuje ako referent  a poberá  mzdu v zmysle platnej tarify na danú pozíciu.  Momentálne čerpá dovolenku,“ povedala hovorkyňa železničnej firmy Martina Pavliková. Detaily o plate firma neuvádza, vzťahuje sa na ne ochrana osobných údajov.

Hlinka v utorok skončil na pozícii člena dozornej rady inej štátnej firmy – nákladného železničného prepravcu Cargo. Trend to spájal s incidentom okolo ruksaku a s tým, že sa prípadom začala zaoberať Národná kriminálna agentúra, ministerstvo dopravy neskôr spresnilo, že Hlinkovi sa končilo funkčné obdobie, a preto s ním ďalej nerátajú. Upozornilo na to Sme.

Plus 7 dní zverejnil informáciu, že orgány štátu pracujú s verziou, že peniaze pochádzajú z úplatku.

„S najväčšou pravdepodobnosťou ide o peniaze súvisiace s transakciou, ktorú podpísal ešte v časoch svojho riadenia Železníc Slovenskej republiky. Ide o dodávateľské služby, ktoré mali byť dané na preplatenie dvakrát,“ cituje Plus 7 dní zdroj blízky polícii.

Železnice píšu, že dianie okolo zabudnutého plecniaku majú iba z médií, aj ich šéf je momentálne na dovolenke.

„Generálny riaditeľ ŽSR (Martin Erdössy ) bude po návrate z dovolenky iniciovať osobné stretnutie s pánom Hlinkom. ŽSR zatiaľ neoslovila ani polícia, ani NAKA. Ak sa tak stane, ŽSR poskytnú plnú súčinnosť,“ povedala Pavliková.

Ministerstva dopravy sme sa spýtali, ako to vidí s pôsobením Hlinku na referentskej pozícii.

„Personálne otázky ŽSR sú internou záležitosťou spomínanej spoločnosti a sú plne ich v kompetencii,“ povedala hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Otázkou sa teda bude zaoberať riaditeľ železníc po návrate z dovolenky.

Hlinka je vo firme ako radový zamestnanec a zaoberá sa tam projektom širokorozchodnej trate.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie