Denník N

Ficova vláda schválila daňovú úľavu pre kúpeľných hostí, prvú z požiadaviek Danka

Foto – TASR
Foto – TASR

SNS žiadala doplniť do koaličnej zmluvy aj pomoc pre kúpele, vláda už návrh schválila. Daňovú úľavu si môže podľa rezortu financií uplatniť 200-tisíc ľudí.

Vláda v stredu schválila prvú z ekonomických požiadaviek SNS, ktoré strana žiadala doplniť do koaličnej zmluvy. Ide o daňovú úľavu pre kúpeľných hostí, ktorá má podľa vlády pomôcť k rozvoju kúpeľníctva.

Návrh predkladal minister financií Peter Kažimír (Smer).

Investičné stimuly do kúpeľníctva pýta šéf SNS Andrej Danko. Strana svoju predstavu nikdy bližšie nevysvetlila, no základný sľub je v programovom vyhlásení. Má to byť jeden zo spôsobov podpory cestovného ruchu.

Úľava má byť podľa vládneho návrhu v tom, že ak kúpeľný hosť preukázateľne zaplatí za kúpeľné služby aspoň 50 eur, môže si znížiť daňový základ o najviac 50 eur ročne. Z neho sa potom ráta daň z príjmov.

Na podobnom princípe fungovala niekedy aj daňová úľava pri sporení na dôchodok.

Čo chcel Danko doplniť do koaličnej zmluvy:

Návrhy týkajúce sa ekonomiky:

  • zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe,
  • 13. a 14. plat bez odvodov,
  • zriadenie slovenských aeroliniek,
  • investičné stimuly do kúpeľníctva,
  • aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry.

Požiadavky na zmeny v koalícii:

  • aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov,
  • aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch,
  • aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada.

Komu má úľava pomôcť

Ministerstvo financií predpokladá, že si daňovú úľavu uplatní zhruba 200-tisíc pracujúcich. Kažimírov rezort pri odhadoch vychádza z údajov Ubytovacej štatistiky cestovného ruchu na Slovensku.

Podľa nej v roku 2015 bolo v kúpeľoch viac ako 241-tisíc návštevníkov. V ďalších rokoch sa predpokladá medziročný rast návštevnosti o 10 percent.

Spomínaných najviac 50 eur, o ktoré sa má znížiť daňový základ, neznamená až takú zásadnú úľavu. Pre ľudí to bude znamenať aj ďalšiu administratívu, lebo si budú musieť odkladať bločky alebo potvrdenie o výdavkoch, aby si daňové zvýhodnenie mohli uplatniť v daňovom priznaní.

Opatrenie však môže slúžiť do istej miery ako marketingový nástroj.

Na rozpočet pritom nebude mať zásadný vplyv. Ministerstvo odhadlo, že v budúcom roku by to malo stáť 1,9 milióna eur.

Podnikateľské združenia žiadali aj nižšiu DPH na kúpeľné pobyty, poukážky na kúpeľné pobyty a aj to, aby zdravotné poisťovne zvýšili platby za kúpeľnú starostlivosť.

Vláda schválila aj to, že majetok, ktorý bude slúžiť na modernizáciu kúpeľného zariadenia, sa bude odpisovať šesť rokov a nie 40 rokov (6. odpisová skupina).

K podpore kúpeľov sa hlási aj ministerstvo dopravy, no zatiaľ bez konkrétnych opatrení. V júli vydalo tlačovú správu, v ktorej hovorí o rekreačných poukážkach do 500 eur na dovolenku na Slovensku.

Zamestnávatelia, ktorí by ich vyplácali, by z nich neplatili dane ani odvody. Ministerstvo však chce pre tento návrh ešte len hľadať podporu.

Ako sa darí kúpeľom

K Dankovi, ktorý tlačil na pomoc kúpeľom, má blízko podnikateľ Anton Siekel, ovláda Kúpele Dudince. V minulosti pôsobil v Istrokapitále, vlani sa stal šéfom Slovenského olympijského výboru.

O kúpeľoch sa podľa Sme s Dankom rozprával Karol Konárik starší, ktorý je menšinovým spoločníkom v Kúpeľoch Sliač, ktoré sú ako jediné doteraz v rukách štátu.

Na Slovensku je 28 kúpeľných miest (vrátane siedmich vo Vysokých Tatrách). Väčšina kúpeľov je podľa údajov FinStatu v zisku.

Napríklad zisk Kúpeľov Dudince vlani výrazne stúpol na 1,1 milióna eur. Kúpele v Piešťanoch mali vlani zisk 937-tisíc eur, no medziročne klesol o viac ako polovicu. Posledných sedem rokov boli však vždy v zisku. Podobne aj Bardejovské kúpele, no aj ich zisk vlani výraznejšie klesol.

V mínuse sú už dlhé roky Kúpele Sliač, vlani mali stratu 503-tisíc eur. „Aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní návrh na prevod akcií Kúpeľov Sliač na jediného akcionára, ktorým by bolo ministerstvo zdravotníctva. Máme záujem na celkovej revitalizácii Kúpeľov Sliač,“  uviedlo pred pár dňami ministerstvo zdravotníctva.

V strate boli vlani aj Kúpele Kováčová či Štrbské Pleso.

Ďalšie požiadavky SNS

Danko chce do koaličnej zmluvy pretlačiť aj sľub zriadiť národného leteckého dopravcu, ale nie je z toho jasné, čo presne by to malo byť. Slovensko už v minulosti jedného národného leteckého dopravcu malo, no ten skrachoval.

SNS chce vybaviť aj dva platy ročne navyše. Ani v tomto prípade nie je zrejmé, ako si to strana predstavuje. Hovorí sa len o tom, že by sa z nich neplatili odvody.

Danko žiada do koaličnej zmluvy doplniť aj zvýšenie minimálnej mzdy zamestnancom v štátnej správe. Vláda od júna spojila tri najnižšie platové triedy do jednej. Tá už je na úrovni minimálnej mzdy 435 eur. Či hovorí Danko o niečom inom, nie je jasné.

Danko tiež žiada, aby Kažimír neblokoval výstavbu infraštruktúry. Pravdepodobne hovorí o postojoch jeho analytikov z tímu Hodnoty za peniaze. Tím ekonómov môže analyzovať väčšie výdavky a zverejňovať k nim stanoviská, nemá však právo nič blokovať. Je to len na jednotlivých ministroch a vláde, ako sa potom zariadia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie