Denník N

Jahnátek ide robiť konkurz, hľadá svojich zástupcov

Ľubomír Jahnátek Foto – TASR
Ľubomír Jahnátek Foto – TASR

Nový šéf regulácie sa preslávil tým, keď na ministerstve pôdohospodárstva zamestnal známych z Komjatíc.

Exminister hospodárstva a pôdohospodárstva za Smer Ľubomír Jahnátek ide robiť výberové konanie. V novej funkcii šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií, hľadá pre svoj úrad dvoch podpredsedov.

„Pri výbere podpredsedov som sa rozhodol ísť cestou výberového konania, hoci mi to zákon neprikazuje,“ povedal Jahnátek.

Do novej funkcie sa dostal po tom, ako musel z tohto postu odstúpiť dlhoročný šéf regulácie Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Bol to výsledok škandálu okolo cien energií zo začiatku tohto roka.

Podľa zákona podpredsedov regulačného úradu vymenúva a odvoláva vláda na návrh šéfa úradu.

Každý, kto má záujem, sa má hlásiť s prihláškou v Jahnátkovom úrade najneskôr do 8. septembra, konkurz je naplánovaný na 13. septembra.

Komisiu zopakuje

Vo výberovej komisii plánuje mať Jahnátek zástupcov ministerstva hospodárstva, Asociácie zamestnávateľských zväzov (AZZZ) a združení Slovenskej republiky, Republikovej únie zamestnávateľov, podnikateľského Klubu 500 či Združenia miest a obcí Slovenska.

Také zloženie mala aj komisia, ktorá ohodnotila ako najlepšieho kandidáta na post šéfa regulácie Jahnátka. Po konkurze Jahnátek vravel, že ho na funkciu nominovala AZZZ. Tej šéfuje Tomáš Malatinský, tiež exminister hospodárstva za Smer.

Asistentku zamestnal bez konkurzu

Jahnátek v konkurze uspel napriek svojej politickej minulosti. Regulačný zákon pritom predpokladá, že o cenách energií má rozhodovať nezávislá osoba.

„Je nepochopiteľné, ako ho vôbec mohla komisia (výberová) ponúknuť ministrovi hospodárstva ako najvhodnejšieho kandidáta, hoci kvôli jeho jednoznačnej politickej nálepke sa ním ani len nemali zaoberať,“ povedal vtedy Karol Galek z SaS.

Opozícia Jahnátkovi vyčítala, že podľa nich nespĺňal ani zákonom stanovené odborné predpoklady na funkciu.

V zákone sa tiež píše, že predseda a jeho podpredsedovia majú spĺňať tie isté kvalifikačné predpoklady.

Jahnátek hneď po nástupe na novú funkciu zamestnal v úrade bez konkurzu Slávku Jánošíkovú, svoju poslaneckú asistentku. Kedysi ju dosadil aj do predstavenstva štátneho prepravcu ropy – Transpetrolu. Pracovala aj na ministerstve pôdohospodárstva, keď ho viedol Jahnátek. Upozornil na to Nový Čas.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie