Denník N

Pri predraženom nákupe Nemocnice sv. Michala potvrdili porušenie zákona

Nemocnicu sv. Michala v centre Bratislavy otvorili v roku 2015. Foto TASR - Martin Baumann
Nemocnicu sv. Michala v centre Bratislavy otvorili v roku 2015. Foto TASR – Martin Baumann

Nadácia Zastavme korupciu je presvedčená, že by sa mala vyvodiť zodpovednosť voči vinníkom.

V Nemocnici sv. Michala v Bratislave sa obstarávalo v rozpore so zákonom a až o päťdesiat percent drahšie. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu, potvrdil to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ide o nemocnicu, ktorá dostala prezývku „Kaliňákova“, pretože patrí pod rezort vnútra.  Minister Róbert Kaliňák a premiér Róbert Fico vyhlásili, že slúži hlavne verejnosti, bezpečnostné zložky využívajú len desať percent kapacity. Nedávno sa však do deväťdesiatich percent nezmestil novinár zo SME Adam Valček s odôvodnením, že sú rezortnou nemocnicou a civilov už neberú.

Minister Robert Kaliňák jej výstavbu aj osobne riadil. V minulosti tiež vyhlásil, že je na nemocnicu hrdý, a chválil sa, že nemocnica nakupovala za nízke ceny.

Nadácia Zastavme korupciu dnes pripomenula, že to tak nebolo.

„Ťažko však povedať, či sa za ignorovanie zákona v tomto tendri voči niekomu vyvodí zodpovednosť. My sme presvedčení, že by sa mala,“ povedal Pavel Sibyla z Nadácie Zastavme korupciu.

Zodpovedný je podľa neho ten, kto dal súhlas, aby sa dodávateľ komplexného vybavenia nemocnice vyberal v jednom tendri. „Predpokladám, že o príprave tendra za vyše 20 miliónov eur bol informovaný aj minister vnútra, ktorý tento postup obhajoval. Čiže zodpovednosť je aj na ňom,“ dodal Sibyla.

Zákon ignorovali trikrát

ÚVO poslal Nadácii Zastavme korupciu list, v ktorom píše, že Nemocnica sv. Michala ignorovala zákon v troch ustanoveniach.

Postupovala v rozpore so zákonom, keď obstarávala zdravotnícke vybavenie, bežný aj zdravotnícky nábytok či informačné technológie spoločne. Cez jednu súťaž – centrálnym nákupom obstarala 900 rôznych tovarov. Centrálny nákup sa pritom využíva na kúpu veľkého množstva rovnakého tovaru, nie rôznych tovarov.

Obmedzila tým hospodársku súťaž, pretože do obstarávania sa tak mohlo prihlásiť menej záujemcov. To mohlo mať vplyv na cenu verejného obstarávania. Nie je totiž veľa firiem, ktoré dokážu ponúknuť všetky požadované druhy tovaru. Ponuky podali len tri firmy, takže konkurencia bola malá.

Aj odborník na verejné obstarávanie Peter Musil z Univerzity Komenského v Bratislave sa na prípad na základe podnetu nadácie pozrel a potvrdil, že ide o neštandardne pripravené verejné obstarávanie. „Zo skúsenosti z iných podobných prípadov to môže indikovať, že ide o zákazku pripravenú pre konkrétnu firmu,“ povedal Musil.

Ak by nemocnica podobnú zákazku vyhlásila dnes, podľa zákona by už musela zdôvodniť, prečo ju nerozdelila na funkčné celky – časti, ktoré spolu navzájom súvisia.

Nemocnica svoj postup pred pol rokom obhajovala, poukazovala na rýchlosť, ako sa ju podarilo otvoriť. „Ak by sme súťaž rozdelili do jednotlivých položiek, nemocnica by určite dnes nebola otvorená,“ napísal riaditeľ nemocnice Marián Križko. Nemocnicu postavili a otvorili za dva roky.

Problém našiel ÚVO aj v netransparentnosti. Z dokumentácie, ktorú Nadácia Zastavme korupciu dodala ÚVO, nebolo zrejmé, kedy a akým spôsobom sa uchádzači dozvedeli o aukcii. Tretí problém predstavujúci porušenie zákona sa týkal nezverejnenia uhradeného plnenia zo zmluvy.

Podľa hovorcu ÚVO Jána Mažgúta druhé a tretie porušenie zákona nemalo vplyv na konečný výsledok verejného obstarávania. No dodal, že v prvom prípade porušenie zákona vplyv na hospodársku súťaž malo.

Žaloba proti výsledkom kontroly

Nemocnica si nemyslí, že pochybila. Práve naopak, zastáva názor, že všetko prebehlo v súlade so zákonom.

Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov informoval, že Nemocnica sv. Michala podáva správnu žalobu proti priebehu kontroly urobenej ÚVO a jej záverom.

„Nemocnica má za to, že závery uvedené v protokole o výsledku kontroly dodržiavania zákona o verejnom obstarávaní sú nesprávne vyhodnotené, pretože kontrolná skupina neprihliadala na faktor generálneho dodávateľa, na časový a ekonomický faktor, ale ani na judikatúru európskeho parlamentu,“ povedal Lazarov.

Ministerstvo označilo za nepochopiteľný záver, týkajúci sa transparentnosti. „Nemocnica predložila písomné dôkazy o odoslaní výziev na účasť v elektronickej aukcii výpisom z e-aukcie a vytvorila pre kontrolnú skupinu aj prístupové údaje s možnosťou nahliadnutia do elektronickej aukcie,“ dodal hovorca ministerstva.

Spochybnili analýzu

Nadácii sa v analýze podarilo skontrolovať len 89 položiek z 867 rôznych tovarov. No tie položky, ktoré preverila, boli za 8,6 milióna eur, čo je viac ako tretina z celkovej sumy 22,7 milióna eur.

Už v minulosti sa riaditeľ Nemocnice sv. Michala Križko vyjadril, že v analýze, ktorú robila nadácia, je veľa chýb. V materiáli bol vraj prístroj, ktorý nekúpili, ako referencie podľa nemocnice používali novinové články, mýlili sa pri prepočte kurzu, používali ceny bez DPH.

„Nenakúpili sme žiadny vešiak za 360 eur – najdrahší vešiak spomedzi nakúpených tovarov má hodnotu 100 eur. Nemocnica sv. Michala nekúpila žiadnu lavičku za 2100 eur, ale lavičku, ktorá má päťročnú záruku a stála 728 eur. Vozík, ktorý nemocnica kúpila, je dodávaný v celoantikorovom vyhotovení a s bezzvarovou konštrukciou, antistatickými kolieskami a príslušenstvom. Položky čítačka čiarových kódov a tlačiareň čiarových kódov spolu súvisia a okrem hardvéru je v cene aj komplexné softvérové riešenie prepojenia lekárne, centrálnej sterilizácie a skladových zásob,“ tvrdila nemocnica.

Následne nadácia na výhrady k analýze reagovala vo svojom blogu.

V prípade DPH uznali, že v materiáloch uviedli jednu položku len s cenou bez DPH. Na odhade predraženia sa však táto položka podieľa sumou 1000 eur a nič to nemení ani na tom, že aj táto položka bola predražená.

„Z 89 porovnávaných položiek sa do Nemocnice sv. Michala len štyri kúpili lacnejšie ako v minulosti pre iné nemocnice. Pri všetkých ostatných štát pravdepodobne preplácal,“ napísala nadácia na blog.

Podľa Sibylu je teraz najdôležitejšie, aby nemocnica sprístupnila požadované dokumenty, aby sa dalo úplne vyčísliť, ako sa reálna cena líši od tej trhovej. Už pred viac ako pol rokom sľúbila, že to spraví. Zatiaľ nič.

„Stále platí, že nemocnica aj ministerstvo odmietajú sprístupniť niektoré dokumenty. Stále platí, že sa o to budeme usilovať aj právnou cestou dovtedy, pokým sa k nim nedostaneme,“ povedal Sibyla.

Ťažko porovnať

Suma, za ktorú Nemocnica sv. Michala nakupovala, sa veľmi ťažko porovnáva. Ide totiž o prvú a jedinú štátnu nemocnicu, ktorá vznikla po revolúcii.

Porovnať ju možno so súkromnou nemocnicou Penty, ktorú stavajú v Michalovciach. Začiatok prevádzky tejto nemocnice je plánovaný v januári 2018.

Ako sme to v Denníku N už raz urobili, nemocnice môžeme porovnať podľa ceny na jedno lôžko. Kaliňákova nemocnica so 110 lôžkami stála 50 miliónov eur. Nemocnica Penty v Michalovciach, ktorá by mala mať 310 lôžok, má stáť 34 miliónov.

V štátnej bratislavskej nemocnici teda jedno lôžko vychádza na približne 500-tisíc eur, kým v Michalovciach má na približne to isté Penta nachystaných päťkrát menšiu sumu.

Penta si však v Michalovciach časť nových prístrojov prinesie zo starých budov a výstavba v Bratislave je prirodzene drahšia ako v Michalovciach. Projekt Penty sa ešte môže počas stavby predražiť, no ani to nevysvetľuje taký veľký rozdiel v cene na lôžko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie