Denník N

Železničiari objednávajú naftu za 88 miliónov eur, Slovnaft môže byť subdodávateľ

Motorová súprava 861 Foto – ZSSK
Motorová súprava 861 Foto – ZSSK

Nákup nafty na železnici je o niečo vyššia položka ako veľký nákup nových vagónov. Víťaznú firmu Petroltrans vybrali železničiari v elektronickej aukcii.

Železnice nakúpia naftu za 88 miliónov eur bez DPH. To je odhad, nie fixná cena za naftu na pohon, ale aj vykurovanie, ktorú má Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) ďalších päť rokov dodávať firma Petroltrans.

Platí to za predpokladu, že budú železničiari s dodávkami natoľko spokojní, že využijú aj opciu. Ak sa uplatní, platí zmluva 5 rokov, ak nie, platí 4 roky.

O tom, že je to aj na pomery železničiarov veľký tender, svedčí napríklad posledný veľký nákup vagónov. Zmluva na kúpu 35 nových klimatizovaných vagónov pre diaľkovú dopravu s firmou ŽOS Vrútky z mája tohto roku počíta so sumou 68 miliónov eur.

Kúpa nafty železničiarmi je výsledkom elektronickej aukcie. Víťaz v nej s cenou predbehol Slovnaft a ďalšieho uchádzača – spoločnosť Solar 2009.

Cena dohodnutá v zmluve s víťazom sa bude počas lehoty kontraktu meniť podľa burzových výkyvov.

Zmluva s víťaznou firmou je už podpísaná, v centrálnom registri zmlúv zatiaľ nie je.

Kupujú aj arktickú naftu

Keby chcel víťaz zmluvnú cenu zvýšiť o 10 percent nad dohodnuté sumy, je to jeden z dôvodov, pre ktorý môžu železničiari zmluvu vypovedať. V zmluve sa tiež píše, že nie sú povinní objednať si maximálne množstvá nafty uvedené v zmluve, ale podľa toho, aké objemy uznajú za vhodné.

Kľúčové teda bude, ako sa k zmluve postavia šéfovia železničnej firmy. Tú má podľa koaličnej dohody pod palcom SNS Andreja Danka.

„Kľúčovým kritériom výberu bola cena dodávaného tovaru. Žiaden z potenciálnych ani zúčastnených uchádzačov proti jeho priebehu ani výsledku nenamietal,“ povedal hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Petroltrans pritom uvádza v dokumentácii k zákazke firmy Slovnaft aj Solar 2009 ako potenciálnych subdodávateľov. Každý z nich mu môže vypomôcť s plnením zmluvy 20 percentami. Nie je jasné, čoho všetkého sa subdodávky môžu v prípade potreby týkať.

Petroltrans bude mať na starosti aj dovoz nafty tam, kde ju práve železničiari budú potrebovať.

Hovorca železničiarov dodal, že nákup sa týka nafty na mierne, prechodné a zimné obdobie, zahŕňa aj „naftu arktickú“. Celkovo má ísť odhadom o kúpu 74 miliónov litrov nafty, ďalších 20 miliónov litrov je predmetom opcie.

Akcionár sídli na Panenských ostrovoch

Firma Petroltrans má sídlo v Trebišove. Jej jediný akcionár – Grassmeadow Holdings – sídli na Britských Panenských ostrovoch.

„Radi by sme vás ubezpečili, že sme predložili kvalitnú, komplexnú ponuku, a v predmetnom sektore dlhodobo úspešne pôsobíme,“ reagovala spoločnosť na naše otázky.

Petroltrans má skúsenosti s obchodovaním s naftou. V roku 2016 dosiahla podľa údajov spoločnosti Finstat tržby 262 miliónov eur, vytvorila zisk 1,08 milióna eur.

Medzi obchodnými partnermi na svojej stránke uvádza spoločnosti ako Eni, Lukoil, OMV či Benzinol Slovakia.

Ako konečného užívateľa výhod firmy Petroltrans uvádza register ministerstva spravodlivosti Ukrajinca menom Mykhaylo Olevskyy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie