Denník N

V sviatočný deň Alza opäť otvorila, odvoláva sa na reklamácie a recykláciu

Internetový predajca tvrdí, že otvorením prevádzok počas sviatkov zákon neporušuje. Ministerstvo práce sa vyjadrilo, že počas dní voľna by nemal tovar vydávať ani prijímať na reklamáciu.

Všetky obchody, v ktorých nepredáva ich majiteľ a ani sa nenachádzajú na staniciach či letiskách, by dnes mali byť na Slovensku zatvorené. No internetový predajca Alza svoje prevádzky – s výnimkou Popradu – otvorí aj na Výročie SNP i Deň Ústavy.

Urobil to už aj na Sviatok sv. Cyrila a Metoda. Prevádzku počas cyrilometodského sviatku pritom preveroval inšpektorát práce.

Rovnako vtedy, ako aj teraz Alza tvrdí, že týmto krokom zákon neporuší.

Na webe má oznam, že jej prevádzky počas sviatkov poskytnú služby len pre zmluvných partnerov.

Odvolávajú sa na právny posudok

Podľa toho, čo firma Denníku N povedala, počas sviatkov umožní zákazníkom len vyzdvihnutie tovaru objednaného cez internet. Nemala by teda umožniť, aby si výrobok, ktorý sa spotrebiteľovi pri návšteve zapáči, na mieste aj kúpil.

Alza tvrdí, že v ich prípade nejde o klasický maloobchodný predaj, na ktorý sa vzťahuje zákaz predaja počas sviatkov, pretože zmluvy so zákazníkmi sa uzatvárajú diaľkovým spôsobom cez internet. „Nejde teda o klasický maloobchod,“ vraví hovorkyňa Alzy Patricie Šedivá.

Na to, že umožní zákazníkom prísť do jej priestorov aj počas sviatkov, má pritom spoločnosť svoje vysvetlenie. Tvrdí, že svoje prevádzky bude mať počas dní, na ktoré platí zákaz predaja, otvorené preto, aby mohla vydávať tovar objednaný cez internet, ale aj aby mohla riešiť reklamácie a prezentovať výrobky zmluvných partnerov.

„Rozširovaním otváracej doby vychádzame v ústrety požiadavkám zákazníkov, ktorí chcú využívať všetky výhody internetového nakupovania a mať kúpený tovar čo najskôr k dispozícii,“ povedala Šedivá.

Zopakovala, že podľa vypracovaného odborného právneho posudku otvorením prevádzok počas sviatku neporušujú platné predpisy. „V prípade neotvorenia prevádzok by zákazníci nemohli vracať výrobky v zákonom stanovenej 14-dňovej lehote od prevzatia tovaru, reklamovať produkty ani odovzdať v prevádzkach Alzy na recykláciu tie elektrozariadenia, ktoré už doslúžili,“ vraví hovorkyňa Alzy.

Aj práce súvisiace s predajom

S takýmto vysvetlením však ministerstvo práce, ktoré predložilo zmeny v Zákonníku práce (vrátane rozšírenia zákazu predaja na väčší počet sviatkov), nesúhlasí. Zastáva názor, že prevádzky Alzy by počas sviatkov mali ostať zatvorené.

Hovorca ministerstva práce Michal Stuška pre Denník N povedal, že Zákonník práce upravuje počas štátnych sviatkov aj zákaz prác, ktoré súvisia s maloobchodným predajom. Tým je vystavenie faktúr, manipulácia s tovarom pred jeho výdajom i samotný výdaj, ale aj prevzatie tovaru na reklamáciu a recykláciu. „Zákaz sa na takúto situáciu vzťahuje,“ povedal.

Ministerstvo pritom naznačuje, že takýto jeho výklad zákazu maloobchodného predaja nie je nový – platí už roky. Novelou Zákonníka práce sa len rozšíril počet dní, ktorých sa zákaz maloobchodného predaja týka.

Rozšírením zákazu predaja počas ďalších sviatkov chcelo ministerstvo práce umožniť viac odpočinku ľuďom, ktorí v obchodoch pracujú a doteraz v nich často robili aj počas sviatočných dní. Za tieto dni však dostávali príplatky.

Alza tvrdí, že počas tohtotýždňových sviatočných dní bude mať vo svojich prevádzkach značne nižšie počty zamestnancov ako počas bežných pracovných dní. „Za sviatočnú prevádzku je príplatok, ktorý mnohí zamestnanci ocenia,“ dodala hovorkyňa Alzy.

Niektorí predávať smú

Novelou Zákonníka práce sa síce rozšíril zákaz maloobchodného predaja na väčší počet sviatočných dní, aj počas nich sa však zakazuje nariadiť prácu len zamestnancom. Zákaz sa teda netýka práce samostatne podnikajúcich fyzických osôb (napríklad SZČO) ani samotných majiteľov podnikov.

Predávať aj počas dní voľna smú aj veľkoobchody, ktoré zásobujú tovarom napríklad gastronomické zariadenia. Aj preto sú pre registrovaných zákazníkov otvorené prevádzky Metra. Zákaz predaja počas sviatkov sa nevzťahuje ani na letiská; reťazec Delia už napríklad láka na nákup vo svojej predajni na bratislavskom letisku.

Predaj počas sviatkov predpisy nezakázali ani čerpacím staniciam, lekárňam, nemocniciam či predajcom suvenírov a cestovných lístkov. Za maloobchodný predaj sa nepovažuje ani poskytovanie stravovania, takže reštaurácie a prevádzky s občerstvením smú byť otvorené aj vo sviatok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie