Denník N

K miliónom z eurofondov sa u Matečnej môže dostať aj firma, ktorú odporúčal Richter

Gabriela Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič
Gabriela Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na ministerstve pôdohospodárstva do užšieho výberu prešla firma Star EU, ktorú Ján Richter odporúčal starostom Smeru.

Bola to prvá veľká škvrna na politickej kariére Jána Richtera, dnešného ministra práce, pre ktorého môže padnúť táto vládna koalícia.

V roku 2008 ešte ako generálny manažér Smeru Richter odporúčal starostom na východe Slovenska, aby na eurofondové projekty využili poradenskú firmu Star EU. Táto firma navyše za prvej vlády Smeru vyhrala všetkých 70 súťaží, na ktorých sa zúčastnila.

Dnes sa firma Star EU do boja o eurofondy vracia – cez ministerstvo pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS), ktorá je od piatku dočasne poverená aj vedením ministerstva školstva. SNS môže mať ďalší eurofondový škandál po tom, ako Európska komisia spochybnila balík 600 miliónov eur na vedu a výskum.

Vyšetrovaných nezastavíte

Ministerstvo pôdohospodárstva na jar 2017 vypísalo výberové konanie na poradenstvo v jedenástich rôznych oblastiach. Chce za ne zaplatiť viac ako 48 miliónov z eurofondov.

Hľadajú poradenské firmy napríklad pre laboratóriá, stavby, ale aj pre softvér či poistenie, teda pre úplne rozdielne oblasti. Tie majú dodávať napríklad analýzy, hodnotenia či iné podklady.

Zatiaľ ukončili prvé kolo a v každej z jedenástich kategórií postúpilo do druhého kola vždy osem firiem. Firma Star EU postúpila v piatich prípadoch a ukážkovo sa darilo jej partnerskej spoločnosti Star Asia – postúpila v každej oblasti. To sa nepodarilo žiadnej inej firme.

„Dozvedeli sme sa, že agentúra Star EU je pripravená metodicky nám pomáhať v oblasti projektov, technickej dokumentácie a s prípravou ďalších podkladov,“ povedal v roku 2008 pre SME vtedajší starosta obce Vápeník Mikuláš Krajkovič, ktorý je dnes poslancom Smeru. Zrejme neuvážene tak odkryl, že generálny manažér Smeru Richter svojim straníkom z regiónov takto odporučil konkrétnu firmu, aby boli úspešní s eurofondmi.

Firmu Star EU v minulosti vyšetroval Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ten však neposúva prípady súdom, ale štátnym orgánom. Slovenská polícia napokon rozhodla, že firma trestný čin nespáchala.

Odborník na eurofondy Ján Rudolf hovorí, že prešetrovaným firmám nemôžu ministerstvá zabrániť prihlasovať sa do verejných obstarávaní. „Jediné riešenie je, že bude medializovaná a prešetrovaná,“ hovorí Rudolf.

Star EU a Star Asia

Riaditeľom spoločnosti Star Asia je Alexandr Bedrna, ktorý je od roku 2013 členom dozornej rady slovenskej poradenskej firmy Star EU. Ondřej Miffek zo Star Asia potvrdil, že firmy majú spoločné kontakty.

Miffka sme sa pýtali, či je možné, že obe firmy budú ministerstvu ponúkať rovnakých expertov. „Samozrejme, teoreticky je to možné,“ povedal Miffek.

Star Asia bola jasne najúspešnejšia aj napriek tomu, že podľa českej zbierky listín mala v roku 2014 štyroch zamestnancov, z toho traja boli členovia priamo v riadiacom orgáne.

Ondřej Miffek zo Star Asia nám potvrdil, že počet zamestnancov sa výrazne nezmenil. Aj napriek tomu vraj dokážu zaistiť špecializované poradenstvo vo všetkých jedenástich oblastiach. „Ak viete, ako funguje poradenský biznis, tak viete, že to nie je založené na tom, koľko má firma zamestnancov, ale s koľkými ľuďmi spolupracuje,“ povedal Miffek.

Na otázku, či majú skúsenosť so slovenským trhom, alebo im u nás niekto pomáha,  Miffek odpovedal, že ak pôsobia na Slovensku, spolupracujú aj s niektorými partnermi, ale „táto problematika poradenstva je taká všeobecná, že pre ňu žiadne know-how pre danú krajinu nepotrebujete“.

Veľké renomované firmy vypadli

V prvom kole bola jediným kritériom na výber poradenských firiem cena. Ministerstvo tvrdí, že sa tak chce vyhnúť predraženým ponukám.

V druhej časti obstarávania budú firmy súťažiť medzi sebou o jednotlivé zákazky a ministerstvo už bude skúmať aj to, či skutočne vedia ponúknuť aj expertov, a budú žiadať „preukázanie odbornej spôsobilosti uchádzača“, vraví hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Ministerstvo tvrdí, že na základe súťažných podkladov zákazku nemôže získať schránková firma alebo spoločnosť bez expertov. Kvalita poradcov však v druhom kole tvorí len 30 percent hodnotenia. Zvyšok je cena.

Pri vypisovaní verejného obstarávania na poradenské služby medzi sebou súťažili veľké medzinárodné firmy s malými súkromnými firmami. Ich ponuky a ceny sa však nedajú porovnávať.

„Ak vedľa seba dovolia súťažiť renomovanej veľkej medzinárodnej kancelárii a lokálnemu malému advokátovi, zrejme si verejný obstarávateľ dobre nenadefinoval, čo potrebuje. Každý z nich ponúka iný typ a kvalitu poradenstva. Nemôžeme ich predsa proti sebe nechať súťažiť cenou, keď sa ich produkt diametrálne odlišuje,“ vysvetľuje partner medzinárodnej advokátskej kancelárie Taylor Wessing Andrej Leontiev.

Známe veľké firmy ako EY alebo Deloitte, ktoré tiež predložili niekoľko ponúk, sa do užšieho výberu nedostali. Podľa Leontieva sa „hodinová odmena v medzinárodných kanceláriách na pozícii junior alebo senior experta zriedkakedy pohybuje pod sto až stopäťdesiat eur“.

Za hodinu práce senior experta ponúkala Star Asia 28 eur, ceny Star EU sa v tejto kategórii pohybovali okolo 50 eur.

„Ak je hlavným kritériom cena, tak hrozí, že kvalitná medzinárodná advokátska kancelária vypadne už v prvom kole, lebo je logicky drahšia než samostatne praktizujúci lokálny advokát,“ hovorí Leontiev. „Štát v prvom rade musí vedieť, čo chce. Či chce malú, strednú, alebo veľkú kanceláriu, domácu alebo zahraničnú, so špecialistami alebo s generalistami.“

Spoločnosti medzi sebou súťažili cenou za hodinovú mzdu. Leontiev upozorňuje aj na to, že pri podobných zákazkách je veľmi ťažké ustrážiť, aký počet hodín advokáti reálne odpracovali. „Preto sa dnes v biznise právnych služieb často obstarávajú tieto projekty ako paušál alebo takzvaný ,strop‘ na kauzu, teda za koľko vie advokát zrealizovať konkrétnu zákazku,“ objasnil Leontiev.

Priemerní experti

Podľa Leontieva pri takejto zákazke hrozí, že pre vyššiu cenu sa zo súťaže hneď na začiatku vyradia najlepší experti a ministerstvo tak v druhom kole medzi sebou nechá súťažiť tých priemerných.

Odborník na eurofondy Ján Rudolf sa dokonca domnieva, že ministerstvá nepotrebujú miliónové poradenstvá a konzultácie. „Majú už viac ako 10-ročné skúsenosti s eurofondmi, majú dosť kvalifikovaných odborníkov a milióny na právne poradenstvo a rôzne konzultácie sú len vyhodené eurá, respektíve pranie peňazí,“ hovorí Rudolf.

Hodinová mzda externých poradcov sa pri tom nedá porovnávať so zamestnancami ministerstva. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová upozornila na začiatku roka na expertov z firmy Deloitte, ktorí brali na ministerstvách aj 130 eur na hodinu, kým zamestnanci ministerstva robia podobnú prácu asi za 6 eur na hodinu.

Ministerstvo sa obhajuje, že práve preto je v aktuálnej súťaži hlavným kritériom cena. „Chceme sa zbaviť doterajšej praxe predražených poradenských služieb,“ tvrdí hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Ministerstvo sa na nízke ceny pýta

„Ministerstvo v snahe predísť spochybňovaniu tendra z vlastnej iniciatívy pred vyhlásením súťaže konzultovalo súťažné podmienky s Úradom pre verejné obstarávanie. Ten súťažné podmienky odobril,“ hovorí Feik.

ÚVO dostal k súťaži námietku, no zamietol ju. Teraz prebieha odvolacie konanie.

Aj pre námietku súťaž zatiaľ nevyhodnotili. Zverejnili len predložené cenové ponuky, z ktorých sa na základe zverejnených kritérií dá odvodiť zoznam firiem, ktoré sa dostali do užšieho výberu pre jednotlivé poradenské oblasti.

Ministerstvo pôdohospodárstva si tiež v súťaži všimlo neobvykle nízke sumy niektorých uchádzačov a už ich požiadalo o vysvetlenie. Ministerstvo sa ešte chystá preverovať, či všetci uchádzači, ktorí predložili cenové ponuky, zároveň splnili podmienky súťaže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie