Denník N

Šéfom ÚVO má byť právnik, ktorý pomohol získať štátu gabčíkovskú elektráreň

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Meno budúceho šéfa kľúčového úradu sa v médiách spomínalo už pred verejným vypočutím kandidátov na vláde, na ktoré mimovládky neprišli.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mal viesť advokát Miroslav Hlivák. Po verejnom vypočutí ho vládny kabinet jednomyseľne schválil ako najlepšieho adepta do kľúčového úradu, ktorý kontroluje veľké štátne zákazky.

Ministri si ho podľa premiéra Roberta Fica (Smer) vybrali na základe verejného vypočutia spomedzi deviatich záujemcov aj preto, že prichádza zo súkromnej sféry mimo úradu a na úrad tak príde „nový vietor“. O Hlivákovi na čele ÚVO ešte musí hlasovať Národná rada.

Hlivák: Som kandidát UK

Hlivák sa ako favorit verejného vypočutia spomínal v médiách už skôr. Za horúceho kandidáta ho začiatkom augusta spomenul denník PravdaPlus 7 dní s odvolaním sa na zákulisné informácie spája Hliváka so stranou Most-Híd Bélu Bugára. Ten sa od neho dištancoval.

„Veď je tam deväť rôznych kandidátov – ktorý je náš? Nie, pán doktor Hlivák nie je náš nominant. Poznám ho, pracuje pre niektoré ministerstvá, aj v minulosti pracoval, je dobrý právnik. Pomohol vypracovať jeden zákon a aj zákon na vyvlastnenie,“ cituje Plus 7 dní Bugára.

Aj poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová si však myslí, že je Hlivák človek Mostu-Híd.

„Je vymaľované. Úrad pre verejné obstarávanie bude riadiť človek, za ktorým stojí Most. Jeho prezentácia bola jedna z najhorších. Dokonca aj minister Kažimír povedal, že je vyrušený jeho projektom… To znamená len jedno: toto miesto si zrejme vyboxoval Most a nedokázal tam ani len dosadiť akceptovateľného (aspoň priemerného) kandidáta. Máme sa na čo tešiť,“ píše Remišová na Facebooku.

„So žiadnymi politikmi som sa o kandidatúre, ani o svojom projekte nerozprával,“ odpovedal Hlivák na otázky novinárov. Pripomenul, že podľa vládnej dokumentácie ho do kandidatúry nominovala Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Hlivák je advokátom a partnerom v kancelárii Soukeník – Štrpka. Táto kancelária má aj skúsenosti s oblasťou verejného sektora. 

„Pätnásť rokov sme na trhu, a áno, zastupujeme aj subjekty z oblasti verejného sektora. Nikdy sa nepozerám na klienta cez prizmu politickej príslušnosti. (…) Máme zmluvu napríklad na ministerstve životného prostredia. Ak sú rokovania, ktoré vyžadujú účasť štatutárneho zástupcu, ktorým je minister, tak sa s ministrom na pracovnom stretnutí v rámci témy, ktorú riešime, stretnem,“ povedal Hlivák.

Podobne sa podľa jeho slov ako advokáti vyjadrovali k zákonu o vyvlastňovaní. Zrejme že mal na mysli legislatívne zmeny, ktoré si vynútili problémy s výkupom pôdy pod projekt bratislavského obchvatu. Problém riešil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

Kancelária Soukeník – Štrpka pomáhala štátnej Vodohospodárskej výstavbe so súdnym sporom o prevzatie vodnej elektrárne Gabčíkovo pod úplnú kontrolu štátu. V zmysle privatizačných zmlúv ju prevádzkoval taliansky Enel.

Späťvzatie gabčíkovskej elektrárne je téma, o ktorej s obľubou rozpráva premiér  Fico.

Hlivák gabčíkovskú referenciu uviedol ako jeden z argumentov, ktoré svedčia o jeho profesijnej spôsobilosti šéfovať ÚVO.

„Od roku 2010 sme zastupovali štát, Vodohospodársku výstavbu, štátny podnik v spore o neplatnosť zmluvy o prevádzke VEG (vodná elektráreň Gabčíkovo), je to časť privatizácie SE (Slovenských elektrární). My sme tvrdili, že tá zmluva je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Vďaka práci našej advokátskej kancelárie sme v tejto veci vyhrali pojednávanie na krajskom súde, Najvyššom súde a Ústavnom súde, ktorý potvrdil naše argumenty, že táto zmluva bola v rozpore so zákonom,“ povedal Hlivák.

S Vodohospodárskou výstavbou sa v tých časoch spájala aj kauza kompa. Hlivák sa od toho dištancuje a pred ministrami prečítal stanovisko Vodohospodárskej výstavby.

„Advokátska kancelária (Soukeník – Štrpka) neposkytla podniku (Vodohospodárska výstavba) žiadne služby v rámci príravy tejto súťaže, ani ako v rámci prípravy a vypracovania samotnej zmluvy. Advokátska kancelária vykonala iba úkony spojené so štandardnou kontrolou predmetnej zmluvy po jej podpise zo strany prepravcu, a z hľadiska povinných náležitostí jej zverejnenia v centrálnom registri zmlúv,“ čítal Hlivák stanovisko štátnej firmy.

Dodal, že kancelária, ktorej je partnerom, sa podieľala „na príprave dodatku číslo 1 k tejto zmluve na zabezpečenie verejnej dopravy po Dunaji verejnou kompou, ktorý bol podpísaný za účelom zabezpečenia novej súťaže ohľadne kompy“.

Mimovládky neprišli

Ide už o druhý pokus voľby šéfa kľúčového úradu, tentokrát sa do verejného vypočutia dostali deviati uchádzači, ktorí splnili kritériá. O vplyvný post sa uchádzali aj kandidáti z predošlého kola voľby šéfa ÚVO – aktuálna šéfka úradu Zita Táborská či právnik úradu Peter Kubovič.

Do druhého kola sa už neprihlásil kandidát Juraj Méry. Ten sa v prvom kole priznal, že sa stretol so šéfom strany Most-Híd Bélom Bugárom aj straníckou šéfkou ministerstva spravodlivosti Luciou Žitňanskou. Diskutovali o jeho predstavách o fungovaní ÚVO.

Prvý pokus o voľbu označili na vláde za neúspešný s odôvodnením, že nikto nezískal dostatočný počet ministerských hlasov.

V prvom kole sa do procesu verejného vypočutia zapojili aj mimovládne organizácie. V druhom kole verejnú debatu o kľúčovom poste bojkotovali mimovládky aj viaceré obchodné komory.

Sedem obchodných komôr a podnikateľských asociácií poslalo minulý týždeň premiérovi Ficovi list, v ktorom uviedli, že nevidia akýkoľvek kvalitatívny rozdiel medzi prvým a druhým kolom výberového procesu.

„Naša účasť a podpora tejto formy výberu by mali význam, ak by sme v prvom kole videli, že ide o úprimné hľadanie najlepšieho kandidáta. Čo sme však mohli pozorovať, bolo s vysokou pravdepodobnosťou len maskovanie vopred dohodnutého koaličného kandidáta naoko férovým výberom (a podobne aj pri výbere ľudí do Rady ÚVO),“ uviedla mimovládka Transparency.

Vláda v stredu odhlasovala aj materiál, na základe ktorého by mala Národná rada schváliť aj nových členov rady ÚVO.

„Pokiaľ ide o takzvanú radu ÚVO, tu sme rozhodli o dvoch ľuďoch, ktorí takisto prešli vypočutím, ktoré však už neorganizovala vláda, ale je to organizované odbornou komisiou, rozhodli sme podľa odporúčania danej komisie, že sme navrhli Mareka Vladára a pani Ninu Nerušilovú,“ povedal Fico.

Vladár šéfuje sekcii ekonomiky na ministerstve vnútra. Nerušilová je šéfka odboru pre verejné obstarávanie na ministerstve školstva.

Rada ÚVO je dôležitá preto, že rozhoduje o odvolaniach úradu. Má deväť členov, dvom sa práve končí funkčné obdobie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie