Denník N

Firma Danfoss pokračuje v automatizácii, prepúšťať sa nechystá, zamestnancov čakajú zmeny

Budova Danfoss Power Solutions v Považskej Bystrici. Foto - Danfoss Power Solutions
Budova Danfoss Power Solutions v Považskej Bystrici. Foto – Danfoss Power Solutions

Vo firme Danfoss Power Solutions v Považskej Bystrici plánujú ďalšiu automatizáciu výroby. Súčasní zamestnanci o prácu neprídu, môžu sa preškoliť. Firma však potrebuje aj mladých expertov.

Firma Danfoss Power Solutions, jeden z najväčších zamestnávateľov v Považskej Bystrici a okolí a člen skupiny Danfoss, plánuje od začiatku budúceho roka ďalšiu investíciu do automatizácie časti výroby, ktorá ovplyvní aj súčasných zamestnancov.

Danfoss

  • vyvíja a vyrába hydraulické komponenty a elektronické riadiace jednotky do traktorov, kombajnov, buldozérov, kolesových nakladačov či bagrov,
  • pobočky má po celom svete vrátane Brazílie, Číny či USA,
  • v Považskej Bystrici otvoril závod v roku 1995,
  • sídli tu aj oddelenie inžinieringu, Centrum pre vývoj softvéru a Európske zúčtovacie centrum, poskytujúce finančné služby pre výrobné a obchodné organizácie spoločnosti v Európe,
  • zamestnáva spolu okolo sedemsto ľudí.

V najbližšom období firma prejde ďalšou vlnou čiastočnej automatizácie výroby. Zmeny vo výrobe sa dotknú zamestnancov, ktorí vo firme doteraz pracovali. Buď sa naučia s novým systémom pracovať, alebo ich presunú na iný druh práce.

Zamestnancov preškolia

„Zamestnanci, ktorých sa to dotkne, budú mať možnosť postupne sa preškoliť na obsluhu nových systémov, ale otvorené máme aj viaceré projekty na rozširovanie výrobných a montážnych aktivít, kde môžu nájsť svoje ďalšie uplatnenie,“ vysvetľuje Jaroslav Šedivý, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva firmy.

„Hlavnou strategickou oblasťou na nadchádzajúce obdobie pre celú skupinu  je oblasť digitalizácie, ktorá zahŕňa okrem iného prvky Industry 4.0. V praxi to u nás znamená napríklad využívanie systémov na podporu a kontrolu montážnych postupov, ale i čiastočnú robotizáciu,“ povedal Šedivý.

Dodáva, že vzhľadom na portfólio produktov, ktoré v závode v Považskej Bystrici vyrábajú, je „u nás automatizácia možná len do určitej miery“. Tá je však dôležitá pre firmu pre ďalší rast. „Dôležité je zachovať si konkurencieschopnosť nielen voči externým zákazníkom, ale i interne, v rámci skupiny.“

„Prioritou pri plánovaní a posudzovaní investícií do automatizácie a robotizácie je však pre nás oblasť ergonómie. Ako firma sa tešíme vysokej miere lojality a nízkej úrovni fluktuácie pracovníkov, s čím súvisí aj zvyšovanie priemerného veku zamestnancov. Sústredíme sa teda najmä na technológie, vďaka ktorým sa obmedzí ten druh práce, ktorý nemá v dlhodobom horizonte z ergonomického hľadiska práve najlepší vplyv na zdravie zamestnancov, napríklad pri manipulácii s materiálom a rôznych opakovaných operáciách,“ povedal Šedivý.

Málo kvalifikovaných pracovníkov

Aj v Danfosse musia riešiť problém s nízkym počtom kvalifikovaných zamestnancov, s ktorým sa firmy na Slovensku bežne stretávajú. „Uvoľnenie niektorých zamestnancov z pracovísk, kde dôjde k robotizácii, a ich presun na nové vytvorené miesta, je pre nás sčasti teda aj riešením problému s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily,“ dodal.

Podľa neho však firma vytvára aj miesta pre mladých odborníkov – technických expertov, ktorí už nebudú musieť odchádzať za prácou do zahraničia.

Firma pravidelne vytvára koncepciu do budúcnosti na horizont dvoch až troch rokov, Šedivý však odmietol ich ďalšie plány vzhľadom na konkurenčné prostredie konkretizovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Považská Bystrica

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie