Denník N

Mimovládky spochybňujú výber šéfa ÚVO, ministrom na rozhodnutie stačila hodina

Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mimovládky vyzvali ministrov, nech povedia, v čom bol podľa nich Miroslav Hlivák lepší ako ďalší ôsmi kandidáti na šéfa ÚVO.

Mimovládne organizácie sú presvedčené, že vláde nešlo pri výbere nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v skutočnosti o hľadanie toho najlepšieho kandidáta.

Ministrom stačila len hodina na to, aby si po verejnom vypočutí deviatich kandidátov za šéfa úradu, ktorý kontroluje tendre za miliardy eur ročne, vybrali advokáta Miroslava Hliváka. Vláda ho schválila jednomyseľne, hlasovať o ňom bude ešte parlament.

„Prečo má mať taký dôležitý úrad za šéfa človeka, o ktorom ste pri diskusiách o kvalite a problémoch slovenských tendrov za posledných 10 rokov nepočuli ani slovo?“ pýta sa Transparency International.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer) si ministri vybrali Hliváka aj preto, že prichádza zo súkromnej sféry mimo úradu a na úrad tak príde „nový vietor“. Mimovládkam však také vysvetlenie nestačí.

Na stredajšom verejnom vypočutí bolo na každého kandidáta vyčlenených 30 minút. Zhruba polovicu tohto času mali kandidáti na to, aby sa predstavili, na otázky ministrov ostalo asi 15 minút. Kandidáti nedostali rovnaké otázky.

„Verejné vypočutie deviatich kandidátov trvalo pol dňa. Každý dostal dve, najviac tri otázky. Pohovory s uchádzačmi o prácu v nadácii rozložené na niekoľko dní nám zabrali týždeň,“ hovorí Pavel Sibyla, šéf Nadácie Zastavme korupciu.

Verejnosť má podľa neho právo vedieť, na základe čoho sa ministri dokázali tak rýchlo rozhodnúť. „Oprávnená požiadavka verejnosti teraz je, aby ministri dostatočne podrobne a zrozumiteľne vysvetlili, v čom Miroslav Hlivák prekonal iných kandidátov,“ povedal Sibyla.

Mimovládky na verejné vypočutie neprišli, čo avizovali vopred. Vláde vyčítajú, že si neosvojila žiaden ich návrh na zlepšenie tohto procesu, vďaka ktorým by bol férovejší, objektívnejší a dôveryhodnejší.

„Umožnil proces výberu spoznať jeho odborné aj ľudské kvality natoľko, aby sme novému predsedovi bez obáv zverili úrad, ktorý dozerá na tendre za miliardy eur? Nie. Aj preto sme sa verejného vypočutia nezúčastnili,“ dodal Sibyla.

Aj Hliváka spájajú s Mostom

Hlivák sa ako favorit verejného vypočutia spomínal v médiách už skôr. Plus 7 dní s odvolaním sa na zákulisné informácie spája Hliváka so stranou Most-Híd Bélu Bugára. Ten sa od neho dištancoval.

„So žiadnymi politikmi som sa o kandidatúre, ani o svojom projekte nerozprával,“ odpovedal Hlivák na otázky novinárov.

Hlivák je advokátom a partnerom advokátskej kancelárie Soukeník – Štrpka. Ako jeden z argumentov, ktoré svedčia o jeho profesijnej spôsobilosti šéfovať ÚVO, uviedol gabčíkovskú referenciu.

Advokátska kancelária, pre ktorú pracuje, pomáhala štátnej Vodohospodárskej výstavbe so súdnym sporom o prevzatie vodnej elektrárne Gabčíkovo pod úplnú kontrolu štátu. Elektráreň v zmysle privatizačných zmlúv prevádzkoval taliansky Enel.

O vplyvný post sa uchádzali aj kandidáti z predošlého kola voľby šéfa ÚVO – súčasná šéfka úradu Zita Táborská či právnik úradu Peter Kubovič. Do druhého kola sa už neprihlásil kandidát Juraj Méry, o ktorom sa tiež hovorilo, že je kandidátom Mosta-Híd. Méry sa v prvom kole priznal, že sa stretol s Bugárom, aj straníckou šéfkou ministerstva spravodlivosti Luciou Žitňanskou.

Kritizujú aj výber členov rady

Transparency kritizuje aj výber dvoch ľudí do rady úradu. Hovorí o neochote vyberať podľa odbornosti a nie podľa lojality.

Novým členom rady má byť Marek Vladár, ktorý šéfuje sekcii ekonomiky na ministerstve vnútra, a Nina Nerušilová, šéfka odboru pre verejné obstarávanie na ministerstve školstva.

„Obaja schválení ľudia sú blízki súčasnej vláde. Naopak, kandidát Jaroslav Lexa, ktorý má v odbornej komunite oveľa lepšie meno (a s ktorým sme v minulosti aj my úspešne pracovali), vybratý nebol,“ uviedla Transparency.

Rada ÚVO je dôležitá preto, že rozhoduje o odvolaniach úradu. Má deväť členov, dvom z nich sa práve končí funkčné obdobie. Členom rady je aj predseda a dvaja podpredsedovia ÚVO.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie