Denník N

Európska komisia sa obáva korupcie v eurofondoch, Pellegrini zastavil ďalší balík pre školy

Peter Plavčan. Foto – TASR
Peter Plavčan. Foto – TASR

Komisia chce, aby sme pri eurofondoch mali väčšiu ochranu pred podvodmi a korupciou.

Na ministerstve školstva sú zastavené ďalšie eurofondy. Podpredseda vlády Peter Pellegrini zastavil eurofondy v operačnom programe Ľudské zdroje. Ide o peniaze, ktoré má na starosti ministerstvo práce, ale čerpať ich mohli aj na školstve.

Upozornila na to opozičná SaS. „Podľa schváleného plánu malo ministerstvo školstva ešte tento rok rozdeliť 90 miliónov eur pre zriaďovateľov škôl a ďalších 30 miliónov eur priamo školám. Na základe rozhodnutia úradu Petra Pellegriniho však už dnes, žiaľ, vieme, že školy a ich zriaďovatelia v tomto školskom roku o tieto peniaze prídu,“ povedal poslanec SaS Branislav Gröhling.

Zastavenie eurofodov potvrdilo aj ministerstvo školstva.

Komisia chce ochranu pred korupciou

Eurofondy z tejto výzvy ešte nerozdelili. Pellegrini ich zastavil ešte predtým, ako výzvu spustili.

Podpredseda vlády to urobil na žiadosť Európskej komisie. „Komisia totiž požaduje vykonanie opatrení, ktoré budú smerovať k posilneniu ochrany proti podvodom,“ vysvetľuje ministerstvo školstva.

Podľa Pellegriniho úradu nešlo o konkrétne výčitky, ale o preventívny list –  „reakciu  na medializované informácie o výbere projektov v rámci programu Výskum a Inovácie v júli 2017 na Slovensku“.

„Riaditeľstvo Európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne veci a inklúziu (ďalej lej EK) chce vyvrátiť pochybnosti, aby nedošlo k rovnakým problémom s nastavením výzvy, výberom hodnotiteľov a posudzovaním a podobne aj  v  Operačného programu Ľudské zdroje,“ tvrdí úrad podpredsedu vlády.

Preto zaslala riadiacemu orgánu a sprostredkovateľskému orgánu Operačného programu Ľudské zdroje list, ktorým žiada,  aby prišli osobne odprezentovať vykonané  preventívne opatrenia, nastavenia akčného plánu v rámci tohto operačného programu.

Ministerstvo upozorňuje, že nejde o pozastavenie už vyhlásených výziev. „Táto žiadosť sa týka výziev, ktoré ešte len budú vyhlasované, či mali byť vyhlásené v najbližšom čase,“ tvrdí ministerstvo.

Peniaze z tohto operačného programu mali ísť napríklad na zvýšenie kvality odborného vzdelávania alebo na podporu rovnakých šancí žiakov. Peniaze z nich sa mali použiť aj na väčšie previazanie vysokých škôl s praxou a aj na zvýšenie kvality vzdelávania na základných školách.

Výziev malo byť päť a podľa harmonogramu, ktorý z ministerstva školstva poslali, už mali byť vyhlásené. Štyri v júni, jedna v auguste. Takýto harmonogram podpísal ešte začiatkom júna Peter Plavčan. Ministerstvo upozorňuje, že ide o orientačné termíny.

Video: Danko o odvolávaní Richtera: Buď sa dohodneme, alebo bude vláda úradníkov
autorka: Martina Koník

 

Problémové eurofondy

Ide o ďalší problém na ministerstve školstva s eurofondmi. Pre rozdeľovanie 600 miliónov v dvoch výzvach – na strategický a dlhodobý výskum a pre podporu inovácií a výskumu v podnikoch – musel Peter Plavčan odísť z pozície ministra.

Aj pri týchto výzvach mala pochybnosti Európska komisia. Brusel sa pýtal, ako sa tieto peniaze rozdeľovali, kto ich vyhodnocoval a k akým firmám sa dostali. Na Slovensko Komisia poslala aj varovný list, kde vyčíta najmä medializované problémy pri rozdeľovaní – neodborných hodnotiteľov a to, že uspeli firmy, ktoré nemali skúsenosti s vedou.

Plavčan mal zrušiť výzvu na dlhodobý a strategický výskum, ale zatiaľ zastavená nie je. Od štvrtka je riadením školstva poverená ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Na ministerstve by mala Komisia prešetrovať rozdelenie peňazí a čaká na to, ako jej ministerstvo kauzu vysvetlí. Matečná zatiaľ nehovorí, ako sa k riešeniu postaví, musí si problém najskôr preštudovať.

Aj ministerstvo pôdohospodárstva prerozdeľuje eurofondy a majú s tým skúsenosti, dodala.

Kým kontrolu na ministerstve neskončia, Komisia nebude preplácať žiadne zmluvy. Zatiaľ o to ani nik nepožiadal. V jednej z dvoch výziev už boli podpísané zmluvy s firmami. Tie teraz majú verejne predstaviť projekty, na ktoré dostali milióny eur. Ministerstvo školstva však zatiaľ nepovedalo, čo má byť výsledkom, alebo čo sa stane, ak sa na verejnom uvedení ukáže, že projekt nie je dosť kvalitný.

Pri problémových výzvach na 600 miliónov Pellegriniho úrad zasiahnuť nemohol. Ministerstvo školstva ešte pod Plavčanovým vedením ho totiž obišlo a výzvy vyhlásilo deň pred vzniknutím úradu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Peter Pellegrini

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie