Denník N

Šéf agentúry, ktorá vyhlásila súťaž na sporné eurofondy, skončil. Nahradí ho človek, ktorý rozdelenie obhajoval

Bývalý minister školstva Peter Plavčan a na ľavej strane nový šéf Výskumnej agentúry Stanislav Sipko. Foto – TASR
Bývalý minister školstva Peter Plavčan a na ľavej strane nový šéf Výskumnej agentúry Stanislav Sipko. Foto – TASR

Bývalý minister Peter Plavčan ešte pred svojím odchodom odvolal šéfa Výskumnej agentúry.

Rastislav Beliansky už nie je riaditeľom Výskumnej agentúry, ktorá vyhlasovala problematické výzvy na eurofondy na výskum a inovácie za 600 miliónov eur. „Bol odvolaný tento týždeň ešte ministrom Petrom Plavčanom,“ odpovedala na otázky Denníka N hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová.

Belianskeho ešte v máji minulého roku do čela agentúry vybral Plavčan (nominant SNS). Predtým pracoval na ministerstve zdravotníctva, kde mal na starosti napríklad elektronizáciu zdravotníctva. Tá sa tiež platí z eurofondov, ale dodnes nie je hotová a už viacerí ministri odsúvali jej zavedenie.

Aj keď problematické výzvy mala priamo na starosti Výskumná agentúra, ku kauze sa za takmer dva mesiace jej trvania nikdy nevyjadrila. Beliansky ani raz nevystúpil verejne s vysvetlením a agentúra odkazovala otázky na ministerstvo školstva.

Pomáhal mu na tlačovke

Plavčan z ministerstva odišiel práve pre kauzu s eurofondmi. Ešte pred odchodom však vybral aj nástupcu Belianskeho. Nahradiť ho má Stanislav Sipko. „Bude poverený riadením najdlhšie pol roka do výberového konania,“ povedala hovorkyňa Skokanová.

Sipko pomáhal Plavčanovi na jednej z tlačoviek, kde chcel pochybné rozdelenie eurofondov minister vysvetliť. Na tlačovej konferencii bol vtedy aj podnikateľ zo Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

Pochybné rozdelenie eurofondov, ktoré teraz preveruje ministerská komisia a Najvyšší kontrolný úrad, Sipko na tlačovej konferencii obhajoval. Na pochybenia pri eurofondoch v školstve upozorňovala aj polícia a Slovenská informačná služba.

Európska komisia si pri rozdelení peňazí na výskum a inovácie žiada vysvetlenia, a kým ich nedostane, nepreplatí žiadnu žiadosť.

Sipko nevidel problém

Brusel sa pýtal, ako sa tieto peniaze rozdeľovali, kto ich vyhodnocoval a k akým firmám sa dostali. Na Slovensko poslala Komisia aj varovný list, kde vyčíta najmä medializované problémy pri rozdeľovaní – neodborných hodnotiteľov a to, že uspeli firmy, ktoré nemali skúsenosti s vedou.

Sipko ako koordinátor aktivít pre otvorenú vedu na tlačovej konferencii napríklad povedal, že zasielanie varovných listov Európskou komisiou je bežné. Hodnotitelia podľa neho neboli v konflikte záujmov. Zastával sa aj firiem, ktoré v jednej z výziev peniaze dostali. Niektoré nemali s výskumom žiadne skúsenosti, iné mali len pár zamestnancov a z eurofondov dostali milióny eur.

„To, že firma sídli v nejakej polorozpadnutej budove, no tak dobre, dostala peniaze, aby si v tej budove zriadila moderné výskumné laboratórium a spolupracovala s univerzitným partnerom a zrealizovala výskum,“ povedal Sipko pred pár týždňami.

Sipko bol v minulosti aj splnomocnenec pre vedomostnú ekonomiku. Do tejto funkcie ho v roku 2012 dosadil prvý minister školstva v predchádzajúcej vláde, Dušan Čaplovič (Smer).

Študoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Pôsobil na rôznych postoch v štátnej správe, najmä v oblasti vednej a technickej politiky, záležitostí EÚ a Lisabonskej stratégie.

Plavčan pre eurofondy odišiel

Po mesiaci kauzy s prerozdelením eurofondov, počas ktorej sa objavovali stále nové problematické firmy, ktoré dostali peniaze na výskum a inovácie, minister Plavčan odišiel. Vyzval ho na to premiér Robert Fico a tým aj odštartovala koaličná kríza.

Plavčan nevedel vysvetliť, prečo rozdelili eurofondy za 600 miliónov pochybným firmám a prečo z výzvy za 300 miliónov na dlhodobý a strategický výskum nedostali veľké výskumné univerzity žiadne peniaze.

Práve výzvu na dlhodobý a strategický výskum mal minister zrušiť, vyzval ho na to predseda SNS Andrej Danko, ktorý ho do funkcie nominoval, a minister to aj verejne na tlačovej konferencii sľúbil.

Dodnes však výzvu nezrušili. Problém bude musieť zrejme riešiť ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorú prezident poveril, aby dočasne riadila aj školstvo, lebo SNS za dva týždne nenašla kandidáta na nového ministra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie