Denník N

Štátna tajomníčka zo Smeru na školstve nevie, čo sa deje s eurofondmi (+ list z Bruselu)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerskí úradníci uisťujú, že majú možnosti, ako zrušiť zmluvy. Nebude to však Plavčanom sľúbená verejná prezentácia.

Čerpanie eurofondov na ministerstve školstva ide pomaly. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes ministerstvo školstva predstavilo v parlamentnom výbore pre vzdelávanie.

Čerpanie by sa podľa štátnej tajomníčky ministerstva Oľgy Nachtmannovej (Smer) malo zrýchliť koncom roka. Bránia však tomu problémy, ktoré prišli po škandále s prerozdelením eurofondov na výskum a inovácie.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) sa pýtala na výbore, prečo čerpáme tak pomaly. Štátna tajomníčka ministerstva Nachtmannová však odpovedala, že o riešení kauzy s eurofondmi nevie.

„Nemám informácie. Požiadala som riaditeľa Výskumnej agentúry, aby mi poslal informácie, ale nereagovali,“ povedala Nachtmannová.

Video: SNS: Je ťažké nájsť kandidáta na ministra školstva, ktorý by sa obetoval (autorka: Martina Koník)

 

Podpredseda vlády Peter Pellegrini by mal podľa Remišovej prebrať eurofondy na školstve do svojej kompetencie. Pellegriniho úrad má podľa nej zasiahnuť, keď je pri eurofondoch kríza. „Teraz je tu jedna z najväčších kríz, aké sme tu v eurofondoch mali,“ povedala.

Problém bude aj v tom, či vyčerpáme na výskum a inovácie do konca roka takmer 70 miliónov eur. Inak nám prepadnú. „Nemáme ministra, máme zastupujúceho šéfa Vyskúmnej agentúry, ja mám veľmi veľké pochybnosti o tom, či toto kritérium splníme,“ povedala Remišová.

Eurofondy kontroluje ministerstvo

Čo sa deje s eurofondmi na vedu, vysvetľovali poslancom ministerskí úradníci, ktorí majú eurofondy na starosti. Generálny riaditeľ sekcie štrukturálnych fondov EÚ Juraj Gmiterko povedal, že prebiehajú dve kontroly pri eurofondoch na výskum a inovácie.

Ide o dve sporné výzvy – na dlhodobý a strategický výskum (z ktorých pôvodne veľké univerzity nedostali peniaze a výzvu zrušili) a na podporu pre podniky (ktorá ďalej platí a úspešné firmy len musia prezentovať projekty).

Výzva na dlhodobý a strategický výskum by sa mala zrušiť, teraz však riešia, aký dôvod uvedú. Budúci týždeň by z kontroly tejto výzvy mali mať výsledky. Kontrolu robí ministerstvo školstva. Na problémy s touto výzvou upozornili rektori výskumných vysokých škôl – peniaze na dlhodobý a strategický výskum nedostali veľké univerzity.

Remišová hovorí, že aj po tomto liste rektorov, ktorí upozornili na univerzitnú výzvu, a aj po tom, ako ministerstvo školstva začalo komunikovať s Európskou komisiou, ďalej konalo a v druhej výzve pre podniky podpisovalo zmluvy s firmami. „Ministerstvo školstva podpísalo zmluvy na eurofondy za 50 miliónov eur,“ povedala Remišová.

Ide o výzvu, v ktorej milióny dostane napríklad aj firma Norberta Havalca známeho z kauzy emisie, ktorý mal blízko k SNS.

„Neviem, prečo tieto zmluvy Výskumná agentúra podpísala,“ povedal Juraj Gmiterko, generálny riaditeľ sekcie štrukturálnych fondov EÚ na ministerstve školstva.

Video: Veronika Remišová o eurofondoch na vedu

Eurofondy pre podniky zastaviť nevedia

Pri druhej výzve pre podniky prebieha kontrola NKÚ. Ide podľa Gmiterka o 300 projektov, a preto bude kontrola prebiehať dlhšie. V tejto výzve sú však už podpísané zmluvy. Tam by sa len tak zrušiť výzva nedala.

Gmiterko hovorí, že ak kontrola ukáže, že výzva bola nekorektne administrovaná, sú tam možnosti, aby boli zmluvy zrušené. Nechcel však konkrétne povedať ako, aby nedával návody.

Video: Ako Fico a Danko tvrdili, že na eurofondy našli riešenie
autorka: Martina Koník

 

Bývalý minister Peter Plavčan pred svojím odchodom sľuboval, že úspešné firmy musia svoje projekty ukázať na verejnom vypočutí. Nie je však jasné, čo sa stane po vypočutí a ako to ovplyvní ich zmluvy.

„Vypočutie po podpise zmluvy je nesystémový krok,“ povedal nový šéf Výskumnej agentúry Stanislav Sipko. Rešpektuje však dohodu rektorov, priemyslu a bývalého ministra, ktorí sa na tom dohodli. „Nemá to slúžiť na legitimizáciu zmlúv a odstupovanie od nich, na to sú kontroly. Ide o to, aby sa verejne odprezentoval obsah projektov,“ povedal Sipko.

Po novom by malo byť vypočutie aj s panelom odborníkov robené vopred už pri hodnotení projektov. Zvažuje aj zapojenie zahraničných posudzovateľov.

Sipka vymenoval ešte odchádzajúci minister Peter Plavčan. V úrade je len pár dní. Ešte pred odchodom Plavčana vystúpil na jeho tlačovej konferencii a obhajoval rozdelenie eurofondov. „Osobne mám pochybnosti. Pán Sipko obhajoval prideľovanie eurofondov firmám v polorozpadnutých budovách alebo v panelákoch,“ povedala Remišová.

Na túto funkciu neurobili výberové konanie, má byť v agentúre pol roka, potom sa má urobiť výber. „Je veľmi zlé, že na ministerstve nemôže o ničom rozhodnúť,“ povedala Remišová.

Zastavili ďalšiu výzvu

Okrem eurofondov na Výskum a inovácie sú pre Európsku komisiu problematické aj eurofondy z programu Ľudské zdroje. Z Bruselu prišiel na Slovensko ostrý list, aby sa v týchto výzvach posilnila kontrola proti korupcii a podvodom. Podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer) preto zastavil eurofondy v operačnom programe Ľudské zdroje. Ide o peniaze, ktoré má na starosti ministerstvo práce, ale čerpať ich mohli aj na školstve.

Gmiterka z ministerstva školstva hovorí, že je to reakcia na to, čo sa dialo s eurofondmi na výskum a inovácie. Nejde podľa neho o varovný list, ako dostali od Komisie pre eurofondy na výskum a inovácie. Kvôli uvoľneniu týchto peňazí majú ísť úradníci z ministerstva budúci týždeň do Bruselu.

Dokument: List Európskej komisie

„Podľa schváleného plánu malo ministerstvo školstva ešte tento rok rozdeliť 90 miliónov eur pre zriaďovateľov škôl a ďalších 30 miliónov eur priamo školám,“ povedal poslanec SaS Branislav Gröhling a tvrdí, že školy v tomto roku o peniaze prídu.

Eurofondy z tejto výzvy ešte nerozdelili. Pellegrini ich zastavil ešte predtým, ako výzvu spustili.

Podpredseda vlády to urobil na žiadosť Európskej komisie. „Komisia totiž požaduje vykonanie opatrení, ktoré budú smerovať k posilneniu ochrany proti podvodom,“ vysvetľuje ministerstvo školstva.

Podľa Pellegriniho úradu nešlo o konkrétne výčitky, ale o preventívny list – „reakciu  na medializované informácie o výbere projektov v rámci programu Výskum a Inovácie v júli 2017 na Slovensku“.

„Riaditeľstvo Európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne veci a inklúziu chce vyvrátiť pochybnosti, aby nedošlo k rovnakým problémom s nastavením výzvy, výberom hodnotiteľov a posudzovaním a podobne aj v Operačnom programe Ľudské zdroje,“ tvrdí úrad podpredsedu vlády.

Komisia preto žiadala, aby slovenskí úradníci prišli odprezentovať vykonané  preventívne opatrenia, nastavenia akčného plánu v rámci tohto operačného programu.

Peniaze z tohto operačného programu mali ísť napríklad na zvýšenie kvality odborného vzdelávania alebo na podporu rovnakých šancí žiakov. Peniaze z nich sa mali použiť aj na väčšie previazanie vysokých škôl s praxou a aj na zvýšenie kvality vzdelávania na základných školách.

Výziev malo byť päť a podľa harmonogramu, ktorý z ministerstva školstva poslali, už mali byť vyhlásené. Štyri v júni, jedna v auguste. Takýto harmonogram podpísal ešte začiatkom júna Peter Plavčan. Ministerstvo upozorňuje, že ide o orientačné termíny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie